Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Σε εφαρμογή από το 2ο μισό του 2024 τα δυναμικά τιμολόγια – Σύστημα «bonus – malus» στον ΔΕΔΔΗΕ για το roll-out των «έξυπνων» μετρητών

Σε εφαρμογή από το 2ο μισό του 2024 τα δυναμικά τιμολόγια – Σύστημα «bonus – malus» στον ΔΕΔΔΗΕ για το roll-out των «έξυπνων» μετρητών

Μηχανισμό κινήτρων και πέναλτι για την εγκατάσταση από τον ΔΕΔΔΗΕ και χρήση των «έξυπνων» μετρητών, καθώς τη θέσπιση του Πλαισίου Εφαρμογής των Συμβάσεων Δυναμικής Τιμολόγησης, περιέλαβε το ΥΠΕΝ στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU. Στόχος του υπουργείου είναι να προωθηθεί όσο το δυνατόν πιο τάχιστα η αντικατάσταση των συμβατικών «ρολογιών» στη χαμηλή τάση, αλλά

και κάθε καταναλωτής που θα αποκτήσει «έξυπνο» μετρητή, να μπορεί αμέσως να συμβληθεί σε ένα δυναμικό (πορτοκαλί) τιμολόγιο. 

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, προβλέπεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης που να θεσπίζει σύστημα «bonus – malus» στον ΔΕΔΔΗΕ για το roll-out των «έξυπνων» μετρητών. Το κίνητρο για την επίσπευση του roll-out (όπως και το πέναλτι για τυχόν καθυστερήσεις) θα επηρεάζει το ρυθμιζόμενο έσοδο του Διαχειριστή. 

Η συνάρτηση με το ρυθμιζόμενο έσοδο θα γίνει με την εισαγωγή Κύριων Δεικτών Αξιολόγησης (KPIs) οι οποίοι θα σχετίζονται με την υλοποίηση των εφαρμογών smart grid που προγραμματίζει ο Διαχειριστής, για τον μετασχηματισμό του ΕΔΔΗΕ σε έξυπνο δίκτυο. Η Υπουργική Απόφαση πρόκειται να εκδοθεί μέσα στο 2ο τρίμηνο του 2024. 

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ είναι τα 7,5 εκατ. περίπου «ρολόγια» χαμηλής τάσης να έχουν αποκτήσει «έξυπνο» μετρητή μέχρι το 2030. Όπως έχει γράψει το energypress, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των προσφορών των 4 μνηστήρων που συμμετέχουν στον αντίστοιχο διαγωνισμό, με τον Διαχειριστή να «τρέχει» παράλληλα και ένα δεύτερο συμπληρωματικό διαγωνισμό για 360.000 μετρητές χαμηλής τάσης, παρόμοιου τύπου με εκείνους του μεγάλου. 

Από την άλλη πλευρά, για να ξεκινήσουν οι προμηθευτές ρεύματος να προσφέρουν δυναμικά τιμολόγια, στους ιδιοκτήτες όσων παροχών αποκτούν σταδιακά «έξυπνα» ρολόγια, θα χρειαστεί η έκδοση μίας δεύτερης Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα θεσπίζει το Πλαίσιο Εφαρμογής των Συμβάσεων Δυναμικής Τιμολόγησης. Σύμφωνα με το REPowerEU, η εν λόγω Υπουργική θα εκδοθεί μέχρι το 4ο τρίμηνο του έτους, ωστόσο στόχος είναι να εκδοθεί ελαφρώς νωρίτερα, εντός του δεύτερου μισού του έτους. 

Η θέσπιση του Πλαισίου προβλέπεται από τον νόμο 4986/2022, με τον οποίο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η κοινοτική Οδηγία 2019/944, η οποία μεταξύ άλλων προωθεί τα δυναμικά τιμολόγια ρεύματος. Έτσι, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει πως πελάτες που διαθέτουν εγκατεστημένο «έξυπνο» μετρητή μπορούν να ζητούν τη σύναψη σύμβασης δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας από τουλάχιστον έναν προμηθευτή και από κάθε προμηθευτή που έχει περισσότερους από 200.000 τελικούς πελάτες. 

Αυτό σημαίνει πως για τις εταιρείες με χαρτοφυλάκιο περισσότερους από 200.000 μετρητές, η προσφορά ενός πορτοκαλί τιμολογίου καθίσταται υποχρεωτική. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε Δεκέμβριο ή Ιούνιο κάθε έτους θα καταρτίζουν, θα δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους, και θα γνωστοποιούν στη ΡΑΑΕΥ τους Γενικούς Όρους Σύμβασης Προμήθειας Δυναμικής Τιμολόγησης, που παρέχουν στους ενδιαφερόμενους πελάτες.

Η προσφορά δυναμικών τιμολογίων θα ενεργοποιηθεί με την έκδοση της Υπουργικής για το Πλαίσιο Εφαρμογής, το οποίο μεταξύ άλλων θα τυποποιεί τη δομή των τιμολογίων με κριτήρια τη διαφάνεια του τρόπου τιμολόγησης, τη δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ των διαθέσιμων τιμολογίων προμηθευτών και την τυχόν σκοπιμότητα πρόβλεψης διακριτών τιμολογίων ανά κατηγορία καταναλωτών. Επίσης, θα προβλέπει την εφαρμογή ορίων στη διακύμανση της τιμής του δυναμικού σκέλους των τιμολογίων, καθώς και θα ρυθμίζει όλες τις παραμέτρους πληροφόρησης και προστασίας των καταναλωτών. 

Υπενθυμίζεται ότι με τα δυναμικά τιμολόγια οι καταναλωτές θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τη διακύμανση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος, όπως για παράδειγμα το χαμηλό χονδρεμπορικό κόστος τις μεσημεριανές ώρες, όταν βρίσκεται στο ζενίθ η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Έτσι, προγραμματίζοντας τη χρήση όσο το δυνατόν περισσότερων ηλεκτρικών συσκευών τις ώρες μειωμένου χονδρεμπορικού κόστους, θα μπορούν να μειώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος. 

Με δεδομένο ότι οι ζώνες του 24ωρου με μικρό χονδρεμπορικό κόστος είναι και οι ζώνες με αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ, τα δυναμικά τιμολόγια θα δίνουν επίσης τα κατάλληλα οικονομικά «σήματα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να «μεταφέρουν» την κατανάλωσή τους σε αυτά τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Έτσι, θα λειτουργήσουν σαν ένας «οριζόντιος» μηχανισμός demand-response, συμβάλλοντας στον περιορισμό των περικοπών «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.  

 

Κώστας Δεληγιάννης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου