Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

“Πράσινο φως” για τη μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ για νέα κτίρια γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων

Το ακίνητο στη Λεωφόρο Μεσογείων που θα μετατραπεί στα νέα κτίρια γραφείων της ΔΕΗ - Πηγή: Google Maps

“Πράσινο φως” δόθηκε για την μεγάλη κτιριακή επένδυση της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Συγκεκριμένα, για το έργο εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενώ έχει προεγκριθεί και η οικοδομική άδεια που ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των έργων. Νωρίτερα είχε εγκριθεί και η άδεια κατεδάφισης για υφιστάμενα

κτίρια του Στρατού εντός του ακινήτου.

Στο ακίνητο του πρώην στρατοπέδου Πλέσσα στη Λεωφόρο Μεσογείων 211 στην περιοχή των Ελληνορώσων του Δήμου Αθηναίων θα κατασκευαστεί 5ώροφο κτίριο γραφείων, με 3 υπόγειους ορόφους με θέσεις στάθμευσης, φυτεμένο δώμα και ενεργειακό στέγαστρο.

Παράλληλα, θα κατασκευαστεί και ισόγειο κτίριο εμπορικών χρήσεων με ένα υπόγειο. Στο εν λόγω ακίνητο αναμένεται να στεγαστεί και το κεντρικό υποκατάστημα της ΔΕΗ.

Στα νέα σύγχρονα κτίρια, που βρίσκονται παραπλεύρως του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, θα στεγάσει η ΔΕΗ τη διοίκησή της φεύγοντας από το κτίριο της οδού Χαλκοκονδύλη στο κέντρο της Αθήνας.

Το προφίλ της επένδυσης

Το Σεπτέμβριο του 2020 υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης του πρώην στρατοπέδου «ΑΝΧΗ ΠΛΕΣΣΑ ΜΙΧΑΗΛ» επί της Λεωφόρου Μεσογείων 211 μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και της ΔΕΗ.

Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα 50+10 έτη. Το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ και θα αναπροσαρμόζεται ανά 5ετία βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτά τα χρήματα είναι έσοδα, που θα πάνε απευθείας στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Λόγω των δαπανών που θα απαιτηθούν για την ανοικοδόμηση, ανακατασκευή και μετεγκατάσταση των μονάδων του στρατοπέδου, παρέχεται στη ΔΕΗ δικαίωμα μη καταβολής μισθώματος για τον πρώτο χρόνο ενώ για τα επόμενα 4 χρόνια θα καταβάλλεται το 50%.

Βάσει της σύμβασης, υπάρχει η πρόβλεψη το κτιριακό συγκρότημα που θα αναγερθεί να περιέλθει στην κυριότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού μετά τη λύση ή τη λήξη της σύμβασης.

Επιπλέον, το νέο κτίριο των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ θα είναι ενεργειακά αποδοτικό και βιοκλιματικό, προαναγγέλλοντας τη μετάβαση σε μία νέα εποχή για την επιχείρηση.

Το σχεδιασμό έχει αναλάβει το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Bobotis + Bobotis Architects.

 

Παύλος
Ρίζος

 

bizness.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου