Έγκυρες και τυπικώς εντάξει θεωρήθηκαν από τις υπηρεσίες της ΡΑΕ οι 90 από τις συνολικά 93 προσφορές που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο του εν εξελίξει πρώτου διαγωνισμού για τη λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση standalone μπαταριών.
Με βάση όσα προβλέπονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, οι τρείς απορριφθέντες επενδυτές μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις έως τη Δευτέρα 7 Αυγούστου. Στην επόμενη ολομέλεια της ΡΑΕ στις 10 Αυγούστου θα διαμορφωθεί, με κριτήριο το μικρότερο ύψος αιτούμενης επιδότησης, ο τελικός κατάλογος των έργων που θα «περάσουν» στο διαγωνισμό, δηλαδή θα «κλειδώσουν» λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση. Η επενδυτική ενίσχυση ως γνωστόν είναι 200.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ. Η λειτουργική θα διαμορφωθεί με βάση την προσφορά που δίνει κάθε συμμετέχων επενδυτής.
"Περνούν" 9 έργα από 7 εταιρείες
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, πολλές από τις προσφορές κυμάνθηκαν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από την ανώτερη επιτρεπόμενη τιμή των 115.000 ευρώ/MW/έτος που ήταν ουσιαστικά και η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού.
Ειδικότερα, με βάση πάντα έγκυρες πληροφορίες, η διατιθέμενη ισχύς των 400 MW καλύπτεται από 12 έργα ισχύος έως 50 MW των εταιρειών HELLENIQ Energy, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Mytineos, INTRAKAT, Energy Bank, Ενεργειακή Τεχνική Αναπτυξιακή, καθώς και μιας Ενεργειακής Κοινότητας.
Αυτές οι 7 εταιρείες κατέθεσαν τις χαμηλότερες προσφορές αιτούμενης επιδότησης και συνεπώς αναμένεται να «περάσουν» τα 12 συνολικά έργα τους στο διαγωνισμό και να λάβουν πράσινο φως για την υλοποίησή τους.
Συγκεκριμένα, οι χαμηλότερες προσφορές κινήθηκαν στα επίπεδα των 34.000 ευρώ/MW/έτος, ενώ οι προσφορές των τελευταίων έργων που «περνάνε» κυμαίνονται στα επίπεδα των 64.000 ευρώ/MW/έτος.
Ισχυρός ανταγωνισμό
Υπενθυμίζεται ότι οι 93 προσφορές που κατατέθηκαν άθροιζαν ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 3,3 Γιγαβάτ. Όπως προαναφέρθηκε, στην «πρεμιέρα» του σχήματος στήριξης, η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς ανέρχεται σε 400 Μεγαβάτ, κατά συνέπεια υπήρξε πολύ ισχυρός ανταγωνισμός. Ενδεικτικό εξάλλου είναι πως το επίπεδο ανταγωνισμού είχε καθορισθεί στο 100%, κάτι που σημαίνει πως η δημοπρατούμενη ισχύς θα εκχωρούνταν στο σύνολό της, αν οι συμμετοχές ξεπερνούσαν τα 800 Μεγαβάτ (δυναμικότητα που ξεπεράστηκε κατά πολύ).
Ο διαγωνισμός κατάφερε να προσελκύσει σημαντικό αριθμό ενδιαφερομένων και τελικά να υπάρξουν πολύ χαμηλές προσφορές, ενώ έχουν θεσπιστεί, παράλληλα, αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να ενισχυθούν οι προοπτικές υλοποίησης των έργων που θα προκριθούν.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η εγγυητική επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης, ύψους 250.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ, που θα καταβάλουν οι παραγωγοί με επιλέξιμα έργα. Ένα οικονομικό «φίλτρο» το οποίο σημαίνει ότι δυνατότητα συμμετοχής στη δημοπρασία πρακτικά είχαν εταιρείες και fund με σημαντικές γραμμές ρευστότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις προσφορές, προσκομίζοντας στη ΡΑΑΕΥ την εγγυητική επιστολή συμμετοχής, ύψους 35.000 ανά MW.
«Σπάσιμο» σε περισσότερα του ενός έργα
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στο διαγωνισμό συμμετείχαν αρκετά έργα δυναμικότητας περί τα 50 Μεγαβάτ ή και μικρότερης ισχύος, π.χ. στα 25 Μεγαβάτ. Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη με δεδομένο ότι υπήρχε όριο συμμετοχής ανά συμμετέχοντα, στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος, ήτοι στα 100 Μεγαβάτ.
Ως συνέπεια, αρκετοί επενδυτές επέλεξαν να μην «κατέβουν» με ένα μεγάλο έργο, έως 100 Μεγαβάτ, παρά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που δημιουργεί η οικονομία κλίμακας. Αντίθετα, προτίμησαν να επιμερίσουν αυτό το όριο ισχύος σε 2 ή και τρεις μικρότερες μονάδες, ώστε να ακολουθήσουν διαφορετικές στρατηγικές στην υποβολή προσφορών για κάθε μία. Μία στρατηγική που αυξάνει τις πιθανότητες να «περάσουν» κάποιον υποψήφιο σταθμό τους, ακόμη κι αν έχει σχετικά περιορισμένη ισχύ.
Ο επόμενος διαγωνισμός προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο για δυναμικότητα 300 Μεγαβάτ, όπου επίσης, αναμένεται να εκφραστεί αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Θοδωρής Παναγούλης
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου