Πέντε αντλησιοταμιευτικά έργα, συνολικής ισχύος 1.407 Μεγαβάτ, σχεδιάζει να αναπτύξει η ΔΕΗ. Τα έργα πρόκειται να προστεθούν στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης σε μονάδες αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 696 Μεγαβάτ, αλλά και στον αντλησιοταμιευτικό σταθμό 680 Μεγαβάτ που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία.
Έτσι, θα συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών για αποθήκευση
μεγάλης διάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας, που θα δημιουργηθούν στο σύστημα με την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Η επένδυση για την υλοποίηση των πέντε έργων αναμένεται να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.Η πρώτη μονάδα αντλησιοταμίευσης, ισχύος 148 MW, σχεδιάζεται να κατασκευασθεί στο ορυχείο της Καρδιάς, όπως αποτυπώνεται στην έγκριση από τον γενικό διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου της τροποποίησης, ανανέωσης και κωδικοποίησης της παλαιότερης απόφασης του 2011, που αφορά στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του τοπικού ΑΗΣ.
Τα έργα
Μάλιστα, όπως φαίνεται από την περιβαλλοντική έγκριση, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, το έργο εντάσσεται σε ένα τριπλό επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης. Έτσι, εκτός από τον σταθμό αντλησιοταμίευσης, η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει στις εγκαταστάσεις των πρώην λιγνιτικών μονάδων ένα σύστημα σύγχρονων πυκνωτών, καθώς και τη μονάδα ΣΗΘΥΑ που θα υποστηρίξει τη λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.
Για τα τέσσερα υπόλοιπα έργα, όπως έγραψε το energypress, η ΔΕΗ κατέθεσε αιτήσεις για άδειες αποθήκευσης στον κύκλο του Ιουνίου. Τα δύο μεγαλύτερης ισχύος έργα, 460 Μεγαβάτ το καθένα, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη λίμνη Βεγορίτιδα και στη Σφηκιά – με το δεύτερο να αποτελεί ξεχωριστό έργο από την υφιστάμενη μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ στην ίδια περιοχή.
Οι υπόλοιποι δύο σταθμοί προορίζονται να κατασκευασθούν σε πρώην λιγνιτωρυχεία. Ο ένας (ισχύος 183 Μεγαβάτ) στη Μεγαλόπολη και ο άλλος στο ορυχείο Μαυροπηγής.
Από το χαρτοφυλάκιο των πέντε έργων, το πιο ώριμο αδειοδοτικά είναι ο αντλησιοταμιευτικός σταθμός στο ορυχείο Καρδιάς, αφού έχει ήδη λάβει το περιβαλλοντικό «πράσινο φως». Επομένως, θα είναι και το πρώτο έργο που θα μπει σε τροχιά υλοποίησης, με την επιχείρηση να στοχεύει να προκηρύξει τον διαγωνισμό κατασκευής του σε έναν περίπου χρόνο.
Ο στόχος του ΕΣΕΚ
Όπως ισχύει με όλες οι αντλησιοταμιευτικές μονάδες, ο σταθμός στην Καρδιά αναμένεται να είναι έτοιμος σε 36 μήνες. Παράλληλα με τη δρομολόγηση του εν λόγω έργου, η ΔΕΗ ήδη προχωρά τις διαδικασίες για να «ωριμάσει» αδειοδοτικά και τους υπόλοιπους τέσσερις σταθμούς. Σκοπός της επιχείρησης είναι να υλοποιηθεί το σύνολο του χαρτοφυλακίου, με την «τύχη» πάντως κάθε έργου να εξαρτάται από τη θετική έκβαση των αδειοδοτήσεών του, αλλά και του ιδιοκτησιακού των σχετικών εκτάσεων (στις περιπτώσεις που αυτές δεν ανήκουν στη ΔΕΗ, όπως συμβαίνει με τα πρώην ορυχεία).
Επίσης, προϋπόθεση αποτελεί να υπάρχει «χώρος» στις χονδρεμπορικές αγορές για τη δραστηριοποίηση των πέντε έργων. Κάτι που θα συμβεί αν η ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ συνεχιστεί με τους αναμενόμενους ρυθμούς.
Όπως πάντως προβλέπεται η ενίσχυση των ΑΠΕ στο επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ, η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο 80% του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής, έως το 2030, θα πρέπει να συνδυασθεί με αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 2.500 Μεγαβάτ. Τα τρία υπάρχοντα και υπό κατασκευή έργα (Θησαυρός, Σφηκιά, Αμφιλοχία) αθροίζουν ισχύ 1.370 Μεγαβάτ περίπου. Κάτι που σημαίνει πως υπάρχει ανάγκη για επιπλέον συστήματα αποθήκευσης μακράς διάρκειας πάνω από 1.100 Μεγαβάτ μέχρι το τέλος της 10ετίας – και, όπως είναι φυσικό, για ακόμη περισσότερα έργα μετά το 2030.
Ανάπτυξη τεχνογνωσίας
Πέρα από τον ρόλο στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος, οι σταθμοί αντλησιοταμίευσης έχουν σημαντικά θετικά οφέλη και για την εθνική οικονομία, καθώς έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Επίσης, δημιουργούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή τους, ενώ απαιτούν σημαντικό αριθμό προσωπικού κατά τη λειτουργία τους.
Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις πρώην λιγνιτικές περιοχές, όπου οι εν λόγω επενδύσεις θα συμβάλουν και στην αναπτυξιακή στήριξή τους. Μάλιστα, η δημιουργία των ταμιευτήρων σε περιοχές των πρώην λιγνιτωρυχείων θα ανοίξει τον δρόμο για επιχειρηματικές συνέργειες, δημιουργώντας για παράδειγμα ευκαιρίες για ανάπτυξη δραστηριοτήτων αγροτουρισμού.
Παράλληλα, η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού (και μεγέθους) έργων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας στον τομέα της αντλησιοταμίευσης. Τεχνογνωσία που κάλλιστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μέλλον για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων και τεχνικού προσωπικού στο εξωτερικό, με δεδομένο ότι η αποθήκευση μακράς διάρκειας αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στην κλιματική ουδετερότητα.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου