Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

ΓΕΝΟΠ: Απεργίες για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και το... τροφείο

ΓΕΝΟΠ: Απεργίες για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και το... τροφείο 
Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει η ΓΕΝΟΠ, με τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Και δεύτερο χτύπημα στη συλλογική σύμβαση για τους συνδικαλιστές. Πρόταση Παναγιωτάκη να δίνεται το ημερήσιο τροφείο των €6 μόνο στους εργαζόμενους με μικτούς μισθούς
κάτω των €1.500.
Με καζάνι που βράζει μοιάζει η ΓΕΝΟΠ, λόγω της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ και της πρότασης της διοίκησης για κατάργηση του ημερήσιου τροφείου στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σήμερα να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, του προέδρου της δημόσιας εταιρίας Μανόλη Παναγιωτάκη και του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας αναμένουν με τη σειρά τους την κατάθεση του νομοσχεδίου  για την πώληση της Μεγαλόπολης και της Μελίτης μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις, με απεργίες που ενδεχομένως να προκαλέσουν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, να προκηρυχθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κειμένου στην ολομέλεια.
Για τη ΓΕΝΟΠ, η πώληση των μονάδων αποτελεί casus belli, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για καταστροφική επιλογή σε βάρος της επιχείρησης και των εργαζομένων. Όπως αναφέρουν συνδικαλιστές στο Euro2day.gr, οι κινητοποιήσεις θα είναι δυναμικές, ενώ εγείρουν και θέμα παραίτησης της διοίκησης της εταιρίας.

Το τροφείο

Στους κόλπους όμως των εργαζομένων επικρατεί αναβρασμός και με τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Είναι η πρώτη φορά από πολλά χρόνια, με τη διοίκηση και τη ΓΕΝΟΠ να μην έχουν συμφωνήσει και υπογράψει συλλογική σύμβαση, κι ενώ η προηγούμενη έχει λήξει. Η εστία σύγκρουσης των δύο πλευρών είναι το τροφείο των 6 ευρώ ημερησίως, που ίσχυε στο προηγούμενο καθεστώς. Ο κ. Παναγιωτάκης αρχικά είχε αποφασίσει να το καταργήσει με τη λήξη της σύμβασης, ενώ η ΓΕΝΟΠ φέρεται να διαπραγματευόταν έστω τη μικρή μείωσή του.
Αντ' αυτού, όπως έγινε γνωστό, η διοίκηση της επιχείρησης πρότεινε στη ΓΕΝΟΠ το τροφείο να το λαμβάνουν μόνο όσοι παίρνουν μικτά κάτω από 1.500 ευρώ τον μήνα. Ο αριθμός αυτών των εργαζομένων, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, είναι ελάχιστος σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων στην εταιρεία. που είναι περίπου 11.000. Στελέχη υποστηρίζουν ότι η πρόταση Παναγιωτάκη ευνοεί μόλις 300 εργαζόμενους.

Η Ομοσπονδία φέρεται διατεθειμένη να μην υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας. Συνδικαλιστές κάνουν λόγο για απόπειρα διαίρεσης των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστική και η αναφορά ανακοίνωσης της Ένωσης Τεχνικών της ΔEΗ. Η ΕΤΕ, απευθυνόμενη προς τον κ. Παναγιωτάκη, σημειώνει: «...Το γεγονός του ότι εσείς, ένας άνθρωπος προοδευτικός, που μάλιστα έχετε διατελέσει πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔEΗ, θέλετε να μας πάρετε πίσω τη μοναδική μικρή κατάκτηση των τελευταίων επτά ετών, όταν την ίδια ώρα μάς πήραν τα πάντα, αυτό μας προσπερνά! Η απόφασή σας να δώσετε τον κοινωνικό μισθό μόνο σε λίγες εκατοντάδες συναδέλφους πέρα απ’ το ότι ισοδυναμεί με κατάργησή του, διαιρεί ακόμα πιο πολύ το προσωπικό και καταφέρνει ένα θανάσιμο πλήγμα στην ενότητα και τη συνοχή του».
Και καυτηριάζει η Ενωση: «Με σεβασμό, επιτρέψτε μας να σας ρωτήσουμε: Είναι δυνατόν εσείς, ως πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔEΗ, να διαιρείτε το προσωπικό και να μην αναγνωρίζετε το γεγονός του ότι χάρη στην εξοικονόμηση 5,5 δισ. ευρώ από το κλέψιμο των μισθών μας η επιχείρηση στέκεται ακόμα όρθια...;;;», σημειώνει η ΕΤΕ-ΔEΗ αναφερόμενη στις μισθολογικές περικοπές των χρόνων της εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου