Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Canete: Ο καταναλωτής χρειάζεται μια πιο ευέλικτη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

 Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κομισιόν για το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα περιλαμβάνουν τέτοιες προτάσεις, ώστε οι αγορές λιανικής πώλησης ενέργειας και οι τιμές να γίνουν πιο ευέλικτες, δήλωσε ο Επίτροπος Miguel Arias Canete, αρμόδιος σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος της ΕΕ.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Eurelectric, ο Canete δήλωσε ενώπιων των μεγαλύτερων ενεργειακών ΥΚΩ ότι παρόλο που η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτη -λόγω της διακεκομμένης φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας- οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις
αυξομειώσεις των τιμολογίων.
Στο σχόλιο αυτό του Canete, ο νέος Πρόεδρος της Eurelectric, Antonio Mexia, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP – Energias de Portugal, ανταπάντησε ότι αφενός η αμετάβλητη τιμολόγηση του καταναλωτή θα ήταν ένα λογικό αποτέλεσμα της «επανάστασης» των ΑΠΕ, αφετέρου όμως οι σταθερές τιμές ρεύματος θα μπορούσαν να εφαρμόζονται μονον σε φτωχότερα κοινωνικά στρώματα πελατών. Όπως σημείωσε, «η εξέλιξη της παραγωγής θα κάνει πιο δύσκολη την εφαρμογή μιας ενιαίας τιμής για όλους τους καταναλωτές ρεύματος».
Σε αντίθεση με τα αεροπορικά εισιτήρια, τα δωμάτια ξενοδοχείων και άλλες υπηρεσίες, οι τιμές ρεύματος για οικιακή κατανάλωση στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται από μεγάλη σταθερότητα και δεν έχουν καμία σχέση με τις τιμές χονδρικής ή τις εποχικές και ημερήσιες διακυμάνσεις της ζήτησης, σχολίασαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο της Eurelectric.
Ωστόσο, κατά τη γνώμη του Canete, ο καταναλωτής χρειάζεται μια πιο ευέλικτη αγορά λιανικής, αξιόπιστη, η οποία θα μπορεί να επωφεληθεί από τα «σκαμπανεβάσματα» της ημερήσιας αγοράς ηλ. ενέργειας. Ανέφερε δε ως παράδειγμα ότι σε ορισμένες χώρες, η τιμή βασίζεται στις spot τιμές ενέργειας, ενώ στη Σουηδία και τη Φιλανδία οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν ως και 30% τους λογαριασμούς τους.
«Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο, μαζί με τον ανασχεδιασμό της αγοράς, προτείνουμε η αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ν’ αλλάξει ριζικά», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Αυτή τη στιγμή η ΕΕ εργάζεται πυρετωδώς για τη μεταρρύθμιση της εν λόγω αγοράς, με τις αλλαγές να ανακοινώνονται το 2016, και οι οποίες θα καλύπτουν τόσο την παραγωγή, όσο και το κομμάτι των δικτύων, αναφέρει το Reuters.
Κατά τον Caniete, η μεταρρύθμιση στοχεύει στο να μπορέσουν οι καταναλωτές να ελέγχουν την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν και το ύψος του λογαριασμού τους. «Οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε θέση να αντιδρούν στις τιμές ενέργειας, και να αποφασίζουν πού και πότε θα καταναλώνουν ενέργεια», δήλωσε. 

πηγή www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου