Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Εισήχθη προς συζήτηση στις επιτροπές το νομοσχέδιο της ΔΕΗ - Ανοιχτός σε βελτιώσεις στα εργασιακά ο Σταθάκης

Με τη διαδικασία του επείγοντος εισήχθη προς συζήτηση στις επιτροπές το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
«Με το παρόν νομοσχέδιο κινηθήκαμε αυστηρά στο

πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν ανοίξαμε άλλο θέμα διαπραγμάτευσης», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν πωλεί τις καλές τις μονάδες όπως είναι οι υδροηλεκτρικές, ούτε τις μονάδες φυσικού αερίου.
"Θράσος από τη ΝΔ"
Ο υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί θράσος η στάση της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ανέτρεψε, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, τις τρεις βασικές ιδιωτικοποιήσεις που 
προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά. «Φέρνουμε την τρίτη κατά σειρά επιτυχημένη κύρωση στις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα. Δεν θα ζητήσουμε, ασφαλώς, συγνώμη από τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά γιατί ακυρώσαμε τα σχέδιά τους. Γι' αυτό, άλλωστε, μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός και την πρώτη και τη δεύτερη και θα μας εμπιστευτεί και την τρίτη φορά» τόνισε ο κ. Σταθάκης.
Ο υπουργός επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δεν άνοιξε κανένα άλλο θέμα διαπραγμάτευσης. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι δεν πωλείται καμία υδροηλεκτρική μονάδα, που είναι και οι καλύτερες μονάδες από άποψη απόδοσης στη ΔΕΗ και αποτελούν και τη βάση της κερδοφορίας της. Δεν πωλούνται οι μονάδες φυσικού αερίου που αποτελούν, επίσης, εξαιρετικά αποδοτικές μονάδες. Πωλούνται δύο μονάδες λιγνίτη, μία στη Μεγαλόπολη που έχει σύντομη διάρκεια ζωής και μία στη Μελίτη. Συγκριτικά με τους σχεδιασμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, στη ΔΕΗ μένει ο Άγιος Δημήτριος και αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα όλων των μονάδων του, μετά την περιβαλλοντική αναβάθμιση. Μένει, επίσης, η «Πτολεμαϊδα 5», που με την ολοκλήρωσή της, σε δύο χρόνια, θα αποτελεί, με διαφορά, την καλύτερη λιγνιτική μονάδα από όλες. Συνεπώς, η ΔΕΗ διατηρεί μία ισοδυναμία, αν όχι πλεονέκτημα, στη σύνθεση των μονάδων του λιγνίτη, υποστήριξε.
«Όντως, ακυρώσαμε τις τρεις βασικές ιδιωτικοποιήσεις που έκανε η ΝΔ στον ενεργειακό τομέα. Ακυρώσαμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, φτιάξαμε ένα νέο σχέδιο που διαπραγματευτήκαμε και πέρασε από τους θεσμούς, ο ΑΔΜΗΕ βρέθηκε με 51% δημόσιο έλεγχο, βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής με υψηλό τίμημα και έχουμε μία εταιρεία που και ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση πληρωμής ενός μέρους του χρέους και διατηρήσαμε μία εταιρεία με δημόσιο έλεγχο και πολύ σημαντικό στρατηγικό επενδυτή» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και επέμεινε: «Να ζητήσουμε συγνώμη από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που ακυρώσαμε το ΔΕΣΦΑ; Την περίφημη επένδυση των 400 εκατομμυρίων με μία αζέρικη εταιρεία; Η κυβέρνησή μας, που τη λέγατε ιδεοληπτική, που τη λέτε ότι διώχνει επενδύσεις, 18 μήνες μετά κατάφερε να ανεβάσει το τίμημα στα 535 εκατομμύρια, δεν είναι μικρή η διαφορά, στον διαγωνισμό συμμετείχαν δύο ευρωπαϊκές συμπράξεις, τον κέρδισε μία με μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις στην περιοχή, ενώ η συμφωνία των μετόχων δίνει στο Δημόσιο στο 34% ενισχυμένα δικαιώματα βέτο στο σύνολο των σημαντικών θεμάτων. Συνεπώς, η ΝΔ καθώς μας εγκαλεί ότι καταστρέψαμε το καταπληκτικό έργο της κυβέρνησης Σαμαρά, τώρα κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Σήμερα είναι το τρίτο σχέδιό της που ακυρώνεται για τη μικρή ΔΕΗ, που δεν ήταν και τόσο μικρή και που πίσω είχε και την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ».
"Δεν βάζουμε εμείς τη Μεγαλόπολη σε δοκιμαστική λειτουργία"
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στη «Μεγαλόπολη 5» και στο ιστορικό της. «Θα ανοίξω το στόμα μου. Φτιάχτηκε μία ολοκαίνουργια μονάδα χωρίς δίκτυο για να μπορεί να λειτουργήσει, με συνέπεια να δουλεύει μέχρι σήμερα σε δοκιμαστική λειτουργία, γιατί δεν μπορεί να παράξει και να δώσει στο δίκτυο, γιατί δεν υπάρχει δίκτυο για να απορροφήσει. Άρα, το status quo που υπάρχει σήμερα δεν μπορούσε να αλλάξει γιατί μετά δεν θα έπαιρνε κανείς τις λιγνιτικές μονάδες. Άρα έναν χρόνο, μέχρι το 2019 που θα δουλέψει το νέο δίκτυο και η νέα μονάδα θα μπορέσει να δουλέψει πλήρως, αναγκαστικά πληρώνουμε το κόστος των περίφημων σχεδιασμών των διαδοχικών κυβερνήσεων που έκαναν πανάκριβες μονάδες χωρίς να έχουν σχεδιάσει την υποδομή» σημείωσε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι με αυτά τα δεδομένα, η κριτική που ασκείται σήμερα είναι προβληματική και ακατανόητη. «Δεν βάζουμε εμείς τη Μεγαλόπολη σε δοκιμαστική λειτουργία. Είναι έτσι από ιδρύσεώς της. Διότι δεν αναπτύχθηκε το δίκτυο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιταχυνθεί το έργο ώστε να τελειώσει το δίκτυο της Πελοποννήσου και να μπορέσει η μονάδα να μπει σε πλήρη λειτουργία» τόνισε.
"Πρέπει να υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση από τη ΔΕΗ"
Παράλληλα, ο υπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός σε βελτιώσεις αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα, καθώς εκφράστηκαν επιφυλάξεις από πολλούς ομιλητές, λέγοντας ότι οι συλλογικές συμβάσεις μεταφέρονται αυτούσιες στις νέες μονάδες και δεν υπάρχει η παραμικρή παρερμηνεία.
«Εννοείται ότι πρέπει να υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση από τη ΔΕΗ και πρέπει να γίνει τώρα ενόψει της δημοπρασίας» ανέφερε ο κ Σταθάκης, ενώ υποσχέθηκε ότι θα βρεθεί ισοδύναμο για το λιγνιτικό τέλος.
«Με το λαό έχουμε ανοιχτή σχέση, τη μια μέρα πάρθηκε απόφαση από Βρυξέλλες την επομένη πήγαμε στην Κοζάνη, είμαστε ανοιχτοί ο διάλογος είναι δεδομένος», κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών
Αρνητικοί στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, της ΔΗΣΥ, του ΚΚΕ, της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού, ενώ ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, κατέθεσε σειρά παρατηρήσεων αν και χαρακτήρισε υποχρεωτική την προσαρμογή τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι πρέπει να δούμε μια αναπροσαρμογή προς τα πάνω για τα τέλη του λιγνίτη, ζήτησε μέχρι την Τετάρτη που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο να υπάρξει ένα αναπτυξιακό ισοδύναμο για τις περιοχές που θα επηρεαστούν και να συμμετάσχουν σε αυτές τις δημοπρασίες οι περιφέρειες και οι τοπικές κοινωνίες.
«Δημιουργείται μια «κακιά ΔΕΗ», παίρνετε δυο κοσμήματα της επιχείρησης και τα πουλάτε, ενώ δεν ξεκαθαρίζετε τι θα κάνετε με τους εργαζόμενους» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, προσθέτοντας ότι δεν καταφέρνει η κυβέρνηση να πουλήσει με υψηλό τίμημα και δεν διασφαλίζονται χαμηλότερες τιμές ενέργειες στον καταναλωτή.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη -όπως προανήγγειλε ο εισηγητής της Γιώργος Αρβανιτίδης– καταψηφίζει το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ κινδυνεύει να σκάσει σαν ωρολογιακή βόμβα, επειδή βιώνει κυβερνητική αδράνεια και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις. «Με την ψυχή στο στόμα η χώρα μπαίνει στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι εμπαίζονται», υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτίδης.
Αρνητικό στο νομοσχέδιο και το ΚΚΕ, που θα καταψηφίσει και επι της αρχής και επι των άρθρων. Ο εισηγητής του, Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι με το νέο νόμο φαλκιδεύεται το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, διασφαλίζει ανταγωνιστικό περιβάλλον σε βάρος των εργαζομένων και συμβάλλει στην αλματώδη αύξηση των τιμολογίων που καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά.
«Είμαστε θετικοί στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δεν έχουμε πρόβλημα να συναινέσουμε σε αντιδημοφιλείς προτάσεις αρκεί να είναι στη σωστή κατεύθυνση, που στο νομοσχέδιο δεν είναι», είπε ο εισηγητής του Ποταμιου, Γιώργος Μαυρωτάς εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις.
Αντίθετος με την συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή που θέλει απανθρακοποιηση της αγοράς ενέργειας, δήλωσε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης διερωτώμενος ποιος θα αγοράσει λιγνιτικές μονάδες όταν μετά από λίγο χρόνια θα απαγορεύεται η χρήση τους.



 https://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου