Το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που τελικά κερδίσει τις εκλογές και γίνει κυβέρνηση, προβλέπει την κρατικοποίηση της ΔΕΗ, με στόχο το κράτος να μπορέσει να ελέγξει καλύτερα τα τεκταινόμενα στην αγορά του ηλεκτρισμού. Χθες με δηλώσεις του ο πρώην υπουργός ενέργειας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης προχώρησε ένα βήμα παρακάτω δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το πως
θα συμβεί αυτή η κρατικοποίηση. Συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης μιλώντας στον οικονομικό ταχυδρόμο τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας ενέργειας. Περιγράφοντας την επανακρατικοποίησςη τόνισε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή να γίνει με σταδιακή απόκτηση ποσοστών μέσω εταιρειών που το δημόσιο έχει την πλειοψηφία όπως ο ΑΔΜΗΕ.Συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η ΔΕΗ θα μπει σε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών. Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν από τις δύο εταιρείες συμμετοχών που έχει το δημόσιο στον ενεργειακό τομέα και οι οποίες κατέχουν τις μετοχές του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ. Η μία εταιρεία είναι του υπουργείου οικονομικών και η άλλη του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας "ακριβώς διότι δεν πρέπει να ταυτίζονται κατ ανάγκη οι δημόσιες συμμετοχές στις διαφορετικές εταιρείες για να μην υπάρχει πρόβλημα που να προσκρούει στους κανόνες ανταγωνισμού, άρα το δημόσιο έχει ήδη δύο εταιρείες συμμετοχών πολύ σημαντικές στον ενεργειακό τομέα οι οποίες μπορεί να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα παρουσίαση ενίσχυσης στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, σταδιακά με οποιοδήποτε τρόπο αποφασίσουν το οποίο θα ανακτά και θα διευρύνει το μερίδιο του Δημοσίου στη ΔΕΗ, με ένα πρόγραμμα σταθερό και αποδοτικό". Σύμφωνα με τον κ. Στάθάκη όταν το δημόσιο αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο στη ΔΕΗ θα διατηρηθεί το management και θα ενισχυθεί η πλειοψηφία για μελλοντική ασφάλεια.
Το σχέδιο για επαναγορά των μετοχών της ΔΕΗ από τις δύο εταιρείες του δημοσίου που ελέγχουν τις μετοχές στον ΑΔΜΗΕ πάντως ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα περιπλέκοντας το στάτους της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ με δεδομένο ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπεται οι εταιρείες που ελέγχουν δίκτυα να δραστηριοποιούνται στην εμπορία. Αυτό σημαίνει ότι πιθανή απόκτηση μετοχών της ΔΕΗ από τις εταιρείες του δημοσίου που διατηρούν τη συμμετοχή του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ ενδεχομένως να δημιουργήσει ζήτημα με την πιστοποίηση του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Σταθάκης δεν αναφέρθηκε καθόλου στο κόστος της επαναγοράς. Υπενθυμίζεται ότι μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2021 στην τιμή των 9 ευρώ με τη CVC να καλύπτει το 25,5% της αύξησης εισφέροντας 343,8 εκατ. ευρώ αποκτώντας 38,2 εκατ. μετοχές ή αλλιώς το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης Στην τρέχουσα τιμή των 7,9 ευρώ της μετοχής της ΔΕΗ το κόστος για την επαναγορά του 17% υπολογίζεται κοντά στα 520 εκατ. ευρώ. Μέσω της ΑΜΚ του 2021 η συμμετοχή του Δημοσίου (μέσω Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ) μειώθηκε από το 51,12% σε 34,12%.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου