Έντονη κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, όσον αφορά τις παρεμβάσεις της στην αγορά ενέργειας και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον "Αθήνα 9.84" και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, ο κ. Σταθάκης τόνισε, πως «δεν έγιναν
οι παρεμβάσεις που χρειαζόταν στην αγορά ενέργειας, όπως στις υπόλοιπες χώρες», αναφερόμενος στα παραδείγματα της Βρετανίας, που έβαλε πλαφόν στη λιανική και θέσπισε πλαφόν 5% κέρδος στις εταιρείες ενέργειας, της Ισπανία που διαχώρισε την τιμή του ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου και στη Γερμανία που τέθηκε πλαφόν στην χονδρική. «Άρα, αυτό είναι το πρώτο που μας διαχωρίζει στο ενεργειακό», σημείωσε.Στη συνέχεια, υποστήριξε πως. «η κυβέρνηση επέλεξε το χειρότερο μέτρο, τις επιδοτήσεις, όπου οι τιμές αυξήθηκαν υπερβολικά, παραπάνω από το μέσο όρο στην Ευρώπη», για να προσθέσει ότι, «χρειάζονταν πιο στοχευμένες παρεμβάσεις για την προστασία επιχειρήσεων και ευάλωτων νοικοκυριών».
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, τόνισε: «Δεν προχωρήσαμε σε ιδιωτικοποίηση ενεργειακών εταιρειών. Κρατήσαμε για παράδειγμα το 51% της ΔΕΗ ή τον ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο, τη ΔΕΠΑ, όπου μάλιστα δημιουργήσαμε τη ΔΕΠΑ Υποδομών και εξαγοράσαμε ένα ποσοστό στην Αττική από τη Shell. Άρα, επαναδιαπραγματευθήκαμε μια προς μια τις ιδιωτικοποιήσεις και τις προσεγγίσαμε με τέτοιο τρόπο ώστε οι υποδομές της ενέργειας να παραμείνουν δημόσιες, να κρατήσουμε έναν δημόσιο πυλώνα, τη ΔΕΗ στην ελεύθερη αγορά ενέργειας και το νερό να παραμείνει στο δημόσιο».
Ως προς το Υπερταμείο διευκρίνισε ότι, «δεν είναι υποχρεωτικό να ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι, όταν εμείς κερδίζαμε κάτι, το παίρναμε από ΤΑΙΠΕΔ και το πηγαίναμε στο Υπερταμείο, που μπορεί να ιδιωτικοποιεί αλλά και να κρατά τις εταιρείες αναβαθμίζοντας με επενδύσεις κτλ».
«Η απόφαση του ΣΤΕ στο τέλος της δικής μας διακυβέρνησης, όπου και εντάξαμε το νερό στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Υδάτων του ΥΠΕΝ. Η όλη φασαρία προέκυψε όταν η ΝΔ επέλεξε αντί να κρατήσει εκεί την επιτήρηση του νερού, των εταιρειών και του σχεδιασμού, να την εντάξει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Υπάρχει και ο τρόπος και η εμπειρία, εφόσον κρατάς δημόσια μια εταιρεία να μην ανήκει ούτε στο Υπερταμείο ούτε στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο έτσι κι αλλιώς οδεύει προς κατάργηση», κατέληξε ο κ. Σταθάκης.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου