Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Νταλή: Η στρατηγική του ΔΕΔΔΗΕ για τον ηλεκτρικό χώρο και την διανομή

Νταλή: Η στρατηγική του ΔΕΔΔΗΕ για τον ηλεκτρικό χώρο και την διανομή

Στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων, την διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου στην διανομή και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών σύνδεσης αναφέρθηκε η κ. Βάσω Νταλή, Γενική Διευθύντρια Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου, του ΔΕΔΔΗΕ μιλώντας την Παρασκευή το μεσημέρι στο 5ο POWER & GAS FORUM που διοργανώνει το energypress.gr στις 28 και 29 Μαρτίου 2024 στην Αθήνα.

Αναφερόμενη στην τρέχουσα  κατάσταση, η κ. Νταλή σημείωσε ότι η

Ελλάδα καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις στην διείσδυση των ΑΠΕ και σε αυτό έχει ο Διαχειριστής έχει παίξει σημαντικό ρόλο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτή την στιγμή περί τα 7,5 γιγαβάτ είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής με τα 3,5 να έχουν εγκατασταθεί στην τελευταία τετραετία, μια αύξηση 90% σε σχέση με το 2019 ενώ υπάρχει περιθώριο για 1,3 γιγαβάτ που αφορούν σε έργα με συμβάσεις σύνδεσης και 400 μεγαβάτ με οριστικέ προσφορές.

Ως προς τους χρόνους ολοκλήρωσης των έργων, η κ. Νταλή ανέφερε ότι μετά από μια περίοδο ύφεσης για την εταιρεία, έγινε μια υπερπροσπάθεια να ψηφιοποιηθεί το δίκτυο (120.000 χλμ δικτύου μέσης τάσης είναι ψηφιοποιημένο) ενώ έχει ψηφιοποιηθεί και η διαδικασία υποβολής αιτημάτων για τους παραγωγούς, στοιχεία που συντέλεσαν στην γρήγορη διείσδυση των ΑΠΕ.

Αναφερόμενη στην επόμενη μέρα, επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά, ο ηλεκτρικός χώρος αντιμετωπίζεται ως ένας συνολικός χώρος» και πρόσθεσε ότι πρέπει να επιμεριστεί στα έργα των δύο διαχειριστών ενώ και η αποθήκευση αποτελεί ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά.

Ως προς τον κορεσμό του δικτύου, η κ. Νταλή υπογράμμισε ότι το δίκτυο διανομής έχει μεν χώρο για να συνδεθούν και άλλα ΑΠΕ αλλά αυτό δεν πρέπει να το εξετάζουμε μόνο του. Πρόκειται για χώρο άνω των 6 γιγαβάτ «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο μπορούν να συνδεθούν», τόνισε ενώ διευκρίνισε ότι αυτή την στιγμή ο ΔΕΔΔΗΕ δέχεται μόνο αιτήματα για αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό.

Για το θέμα των περικοπών, αναφέρθηκε ότι από την προηγούμενη χρονιά γίνεται προσπάθεια ώστε να ελέγχει ο ΔΕΔΔΗΕ τα ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυό του και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν υπογραφεί και δύο μνημόνια συνεργασίας εξασφαλίζοντας έτσι την δυνατότητα περικοπών 1,5 γιγαβάτ ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται ώστε να δοθεί η δυνατότητα περικοπών με μεγαλύτερη ισχύ. Αναλύοντας περαιτέρω, η κ. Νταλή σημείωσε ότι η επειδή η λύση που πρέπει να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση είναι η λύση της διαχείρισης μέσω set point, έχουν ξεκινήσει δύο πιλοτικά έργα τα οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο ώστε να ελέγχονται τα ΑΠΕ και ταυτόχρονα να υπάρχει αυτόματα επικοινωνία με τον ΑΔΜΗΕ για να μεταφέρονται οι εντολές και ανάγκες περικοπών. Για να ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο αναφορικά με τον αριθμό των ΑΠΕ επί του οποίου θα εφαρμοστούν οι περικοπές ώστε να καταρτιστεί εν συνεχεία ένα ρεαλιστικό πλάνο ολοκλήρωσης του έργου. Κλείνοντας, η κ. Νταλή ανέφερε ότι αυτή την στιγμή στο δίκτυο διανομής μέσης και χαμηλής τάσης είναι συνδεδεμένοι 75.000 παραγωγοί με τους 7.000 να έχουν ισχύ άνω των 400 κιλοβάτ.

 
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου