Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Ανακοινώνονται φθηνότερα πράσινα τιμολόγια για τον Απρίλιο

Ανακοινώνονται φθηνότερα πράσινα τιμολόγια για τον Απρίλιο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για τα πράσινα τιμολόγια του μήνα Απριλίου και οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι και αυτό το μήνα θα έχουμε μείωση των τιμών. Και αυτό διότι η χονδρεμπορική αγορά κινήθηκε τον Μάρτιο χαμηλότερα σε σχέση με το Φεβρουάριο σε ποσοστό της τάξης του 8%. Συγκεκριμένα ενώ

το Φεβρουάριο ο μέσος όρος της τιμής χονδρικής στο ρεύμα ήταν στα 73,61 ευρώ/MWh , το Μάρτιο η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς έπεσε ακόμη περισσότερο στα 67,5 ευρώ/MWh. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για τα τιμολόγια του Απριλίου φαίνεται ότι οι τιμές θα κινηθούν λίγο χαμηλότερα σε σχέση με το Μάρτιο όταν η μέση τιμή ήταν στα 10,6 λεπτά/KWh. Σημειώνεται ότι η τιμή του Μαρτίου ήταν πάνω από 20% χαμηλότερη από την τιμή του Φεβρουαρίου που ήταν στα 13,3 λεπτά/KWh.

Πίσω από τη νέα μείωση της χονδρικής του ρεύματος βρίσκεται η μειωμένη ζήτηση λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών με την ολοκλήρωση της χειμερινής περιόδου και την είσοδο της άνοιξης, αλλά και η αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες και σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος έπεσε σε νέο χαμηλό στα 33,34 ευρώ/MWh (31 Μαρτίου) και στα 38,53 ευρώ/MWh (1 Απριλίου) με την παραγωγή των ΑΠΕ να βρίσκεται στο 50%. Μάλιστα χθες η τιμή των 33,34 ευρώ/MWh έφερε τη χώρα μας αρκετά χαμηλά στην πανευρωπαϊκή κατάταξη καθώς η Ελλάδα είχε τη 10η φθηνότερη τιμή χονδρικής.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του αερίου αυτή συνεχίζει να βρίσκεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα τέλη Φεβρουαρίου όταν είχε πέσει στα 23,1 ευρώ/MWh. Έτσι αυτή τη στιγμή η τιμή TTF βρίσκεται στα 27,3 ευρώ/MWh.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι με τη μέση τιμή των 67,5 ευρώ/MWh η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού κατατάσσεται στην 11η θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης, με την πιο ακριβή αγορά να παραμένει η Ιταλία ακολουθούμενη από τη Μάλτα, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ελβετία. Στον αντίποδα η πιο φθηνή αγορά της Ευρώπης παραμένει η Ισπανία ακολουθούμενη από την Πορτογαλία, την Σουηδία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου