Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Σε καλό δρόμο ο σχεδιασμός για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 2.000 στρεμμάτων στα ορυχεία της Μεγαλόπολης

Σε καλό δρόμο ο σχεδιασμός για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 2.000 στρεμμάτων στα ορυχεία της Μεγαλόπολης

Θετική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εγγειοβελτιωτικών Έργων Πελοποννήσου έλαβε η πρόταση για τη δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 2.000 στρεμμάτων στη Μεγαλόπολη, προκειμένου να υποστηριχθούν οι ενεργειακές ανάγκες άρδευσης στον ΓΟΕΒ Παμίσου στη Μεσσηνία και στον ΓΟΕΒ Αργολίδας.  

Δείτε εδώ το σχετικό υπόμνημα που υποβλήθηκε από τον ΓΟΕΒ

Παμίσου στο ΠΓΣΕΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Στη γνωμοδότησή του, το ΠΓΣΕΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρει ότι η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου είναι προς όφελος του ΓΟΕΒ, καθώς, όπως εκτίμησε, “η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου θα μείωνε σημαντικά, σε μακροχρόνια βάση (συμπεριλαμβανομένων και των αποσβέσεων εγκατάστασης) το ενεργειακό κόστος του ΓΟΕΒ”. 

Το ΠΓΣΕΕ Πελοποννήσου επισημαίνει ότι “το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για την λειτουργία των αντλιοστασίων του ΓΟΕΒ είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που διαμορφώνει το τελικό κόστος λειτουργίας του Οργανισμού”, ενώ παράλληλα σημειώνει πως ”το μεγαλύτερο μέρος των συσσωρευμένων χρεών του ΓΟΕΒ οφείλεται στο ενεργειακό κόστος που δεν εξοφλήθηκε εγκαίρως”. 

Όμως, όπως υπογραμμίζει, η χρηματοδότηση του έργου “δεν μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις περί εγγειοβελτιωτικών έργων διατάξεις, καθώς το φ/β δεν αποτελεί τέτοιου είδους έργο”. 

Σημειώνεται ότι η έκταση στην οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο είναι στο ορυχείο Μεγαλόπολης, και η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεκδικεί από την ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ τα 2000 στρέμματα προκειμένου να εγκαταστήσει το φωτοβολταικό πάρκο.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Νίκας είχε πρόσφατα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Παπαθανάση, και, σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφέρεια, ο υφυπουργός τον ενημέρωσε ότι το ζήτημα βρίσκεται σε καλή πορεία.  

Την ίδια ώρα, φορείς της Μεγαλόπολης διεκδικούν την απόδοση της εν λόγω έκτασης στο Δήμο, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί φωτοβολταϊκό πάρκο από την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου. 


energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου