Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

ΔΕΗ: Μέχρι τον Σεπτέμβριο κλείνει η συναλλαγή με την Enel για Ρουμανία – Τέλος του χρόνου η απόφαση για το μέρισμα

ΔΕΗ: Μέχρι τον Σεπτέμβριο κλείνει η συναλλαγή με την Enel για Ρουμανία – Τέλος του χρόνου η απόφαση για το μέρισμα

Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα κλείσει η συναλλαγή με την ιταλική Enel για την εξαγορά των assets στη Ρουμανία, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. 

Ο κ. Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο, εκτίμησε πως

έως τον επόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων και των εταιρειών της Enel στη Ρουμανία. 

Αμέσως μετά, σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔΕΗ θα οργανώσει την Capital Markets Day, δηλαδή την ενημέρωση των επενδυτών για την επικαιροποίηση του στρατηγικού της πλάνου. Το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας θα περιλαμβάνει πια και τα νέα δεδομένα της εξαγοράς στη Ρουμανία αυξάνοντας ουσιαστικά τις οικονομικές επιδόσεις και θέτοντας νέους στόχους για τη ΔΕΗ. 

Τη χθεσινή conference call της διοίκησης της εταιρείας παρουσίασαν 70 εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιρειών και επενδυτικών οίκων, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, φανερώνει και το ενδιαφέρον της αγοράς για την πορεία της ΔΕΗ. 

Ο κ. Στάσσης, επιβεβαίωσε το στόχο για την επίτευξη EBITDA ύψους 1,2 δις. ευρώ στο τέλος του 2023, ενώ με το κλείσιμο του δεύτερου εξαμήνου η διοίκηση θα έχει λάβει τις αποφάσεις της και για τη διανομή του μερίσματος που θα αφορά στη χρήση του 2023. Μέρος των κερδών της ΔΕΗ θα μοιραστεί το 2024.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι αναλυτές για την πορεία των έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας τα έργα που βρίσκονται σε λειτουργία και στο στάδιο της κατασκευής ανέρχονται σε 1,6 GW. Από αυτά τα 228 MW είναι νέα έργα σε λειτουργία, για έργα 451 MW έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης αναδόχου για την κατασκευή τους, τα συστήματα αποθήκευσης υπολογίζονται σε 100 MW, για έργα 250 MW έχουν εξασφαλιστεί οι όροι σύνδεσης και για έργα ΑΠΕ 640 MW έχουν ολοκληρωθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και βρίσκονται στην αναμονή για τους όρους σύνδεσης. Έτσι από τώρα έχει εξασφαλιστεί η ισχύς του 30% του στόχου που έχει τεθεί για το 2026 που είναι τα 5,1 GW. 

Εκτενή αναφορά στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε και για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, το οποίο ήταν αυξημένο κατά 83,1% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο της περσινής χρονιάς. Ανήλθε στα 447,5 εκατ. ευρώ από 244,4 εκατ. ευρώ. Σχεδόν οι μισές από τις επενδύσεις του πρώτου εξαμήνου αφορούσαν στο δίκτυο διανομής, ήτοι 232,1 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια για τα συγκεκριμένα έργα για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ήταν αυξημένα κατά 58% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. 


Κωνσταντίνος Φιλίππου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου