Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Άνω των 600 μεγαβάτ το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ – Δραστηριότητα σε νέες τεχνολογίες ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης

 ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Άνω των 600 μεγαβάτ το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ – Δραστηριότητα σε νέες τεχνολογίες ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ και δραστηριοποιείται πρωτοποριακά, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Αιολική και Ηλιακή Ενέργεια από την δεκαετία του ’80.

Σήμερα, με 36 αιολικά πάρκα, 19 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, 32 φωτοβολταϊκούς σταθμούς και 1 υβριδικό σταθμό παραγωγής

ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 600MW, και το φιλόδοξο επενδυτικό της πλάνο, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει τοποθετηθεί δυναμικά στον Ελληνικό χώρο των ΑΠΕ και δημιουργεί τις βάσεις για να οδηγήσει τον ενεργειακό μετασχηματισμό στη χώρα.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει στη δύναμη της φύσης και σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους και κατασκευαστές αξιοποιεί επιχειρηματικές ευκαιρίες, με στόχο την προώθηση έργων παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας. Καινοτομεί στην Ελλάδα με την δραστηριοποίησή της σε όλες τις μορφές ΑΠΕ, αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμία και βιομάζα – βιοαέριο και υλοποιεί δομημένο στρατηγικό σχεδιασμό, ανακατασκευάζοντας τα υφιστάμενα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και επεκτείνοντας το διαθέσιμο δυναμικό της με νέα έργα που συμπεριλαμβάνουν σταθμούς γεωθερμίας και βιομάζας, αλλά κυρίως μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος άνω των 600MW. Επίσης, έχει ξεκινήσει ή θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή επιπρόσθετων φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος περί τα 900MW, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού φωτοβολταϊκού έργου Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα ισχύος 550MW που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα στην Ευρώπη.

Στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου σε νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως τα υπεράκτια αιολικά και τα πλωτά φωτοβολταϊκά, η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με χρήση συσσωρευτών (μπαταρίες). Όσον αφορά το συνολικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είναι διασφαλισμένες τεχνικά και αδειοδοτικά συνθήκες ωρίμανσης για έργα άνω των 4GW. Με βάση το ισχύον πενταετές επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στοχεύει στην διαμόρφωση ενός διευρυμένου και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης είτε μέσω εξαγορών και συνεργασιών με εταιρίες εγνωσμένου κύρους, που αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα άνω των 5GW εντός της επόμενης πενταετίας.

Το άρθρο περιλαμβάνεται στον τόμο GREEK ENERGY 2023 που εξέδωσε για δωδέκατη συνεχή χρονιά το energypress.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου