Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Με "μπλε" 6μηνης και 8μηνης διάρκειας ακόμα και στα 11 σεντς η νέες μάχες στο ρεύμα - «Πράσινο φως» χθες από το ΥΠΕΝ στα νέα σταθερά - Στις 12 Φεβρουαρίου σε ακρόαση η "Φυσικό Αέριο"

Στα μπλε 6μηνης και 8μηνης διάρκειας η νέα μάχη στο ρεύμα με τιμές στα 11 σεντς η κιλοβατώρα - «Πράσινο φως» χθες από το ΥΠΕΝ στα νέα σταθερά προιόντα

Ενας πόλεμος τιμών κυοφορείται στα μπλε, σταθερά, 6μηνης, 8μηνης αλλά και 12μηνης διάρκειας τιμολόγια που αναμένεται να ανακοινώσουν άμεσα οι πάροχοι μετά και το «πράσινο φως» το οποίο άναψε χθες από το ΥΠΕΝ.

Ο δρόμος ανοίγει διάπλατα μετά και την τροποποίηση της απόφασης που υπέγραψε χθες ο υπουργός Θ.Σκυλακάκης με την οποία

αποσαφηνίζεται το τοπίο, ορίζοντας ότι στα μπλε τιμολόγια εντάσσονται πλέον και τα σταθερά μίνιμουμ διάρκειας 6 μηνών (αντί για 12 μήνες).

Στην πράξη, ο ανταγωνισμός μεταφέρεται πλέον σε αυτή τη νέα ομάδα, καθώς λέγεται ότι θα κάνουν την εμφάνιση τους σε τιμές άκρως ελκυστικές, κοντά στα 11 σεντς η κιλοβατώρα ή ακόμη και κάτω από αυτά τα επίπεδα. Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να δούμε τιμές χαμηλότερες από το "8μηνο" προϊόν της Φυσικό Αέριο (που άνοιξε το... χορό), ακόμη και για 12μηνης διάρκειας σταθερά, απόδειξη του πόσο φθηνά προθεσμιακά συμβόλαια μπορούν πλέον να βρουν στην αγορά οι πάροχοι.

Τα νέα αυτά βραχυχρόνιας διάρκειας προϊόντα αναμένεται να κλέψουν τη παράσταση τον Φεβρουάριο, όντας φθηνότερα όχι μόνο από τα πράσινα τα οποία αναμένεται να βγουν μεταξύ 12- 14 σεντς, αλλά ακόμη και από προϊόντα που διέθεταν οι εταιρείες πριν από την ενεργειακή κρίση. 

Ενα τιμολόγιο που θα εξασφαλίζει για το επόμενο 6μηνο, τελική τιμή προμήθειας στα 11 σεντς, δηλαδή σε προ κρίσης επίπεδα, σαν αυτά που είχε το οικιακό Γ1 της ΔΕΗ στις αρχές του 2021, δημιουργεί άλλα δεδομένα στην αγορά.

Και είναι προφανές ότι η εμφάνιση σταθερών προϊόντων σε τιμές χαμηλότερες από τα φθηνότερα κυμαινόμενα, θα οδηγήσει σε μαζικές μετακινήσεις καταναλωτών προς αυτά, οι οποίοι όχι μόνο θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για κάποιους μήνες, αλλά και θα απολαμβάνουν και την πλέον ανταγωνιστική χρέωση στην αγορά.

Έτοιμοι να μπουν δυναμικά στο νέο αυτό παιχνίδι είναι τόσο η ΔΕΗ, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων παρόχων, καθώς πολλά από τα τιμολόγια αυτά είναι stand buy εδώ και μέρες και απλώς ανέμεναν την αλλαγή της υπουργικής απόφασης.

Το δέλεαρ των σταθερών

Το τάιμινγκ τροποποίησης της απόφασης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη μόνο τυχαίο δεν ήταν. Είδε τις ευκαιρίες ανταγωνισμού που υπάρχουν και το μεγάλο ενδιαφέρον των προμηθευτών να βγουν αυτό το δεύτερο μήνα εφαρμογής του νέου καθεστώτος με πολύ φθηνά μπλε και άλλαξε την υπουργική απόφαση. Οι αποφάσεις πρέπει να αλλάζουν, όπως ο ίδιος λέει, όταν το συμφέρον του καταναλωτή γέρνει προς την πλευρά των χαμηλών τιμολογίων και του μεγαλύτερου ανταγωνισμού.

Βέβαια, αν συνεχιστεί η πτωτική τάση στην αγορά, είναι πιθανό οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια τον Μάρτιο να είναι ακόμη πιο κάτω από τα 11 σεντς η κιλοβατώρα. Σε μια τέτοια περίπτωση ενδεχομένως το μπλε να καταστεί ασύμφορο και να γίνει πολύ ακριβό. Σε μια πτωτική αγορά συμφέρουν τα κίτρινα ex post τιμολόγια, στα οποία η τιμή γίνεται γνωστή στο τέλος του μήνα και χρεώνουν με βάση τη τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή. Εφόσον το φυσικό αέριο συνεχίσει να κινείται κάτω από τα 30 ευρώ η Μεγαβατώρα, τα προιόντα αυτά θα γίνουν ακόμη πιο ελκυστικά.

Στον αντίποδα βέβαια ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Εξάλλου, όσο και να πέσει η χονδρική τιμή, τα 11 σεντς παραμένουν μια πολύ ελκυστική χρέωση. Ερευνες άλλωστε στην αγορά έχουν δείξει ότι ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχει κουραστεί να ψάχνει τον φθηνότερο, δύσκολα μετακινείται και δεν αλλάζει εταιρεία για 5 - 10 ευρώ λιγότερα. Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και να μην ασχολούνται κάθε μήνα με το θέμα κι ας πληρώσουν κάτι παραπάνω.

Οι εταιρείες από τη πλευρά τους θέλουν να έχουν πελάτες σε μπλε τιμολόγια γιατί αυτό τις διευκολύνει στους υπολογισμούς τους. Όταν μια εταιρεία έχει έναν ικανό όγκο πελατών σε σταθερά προϊόντα, «χετζάρει», δηλαδή αντισταθμίζει τον κίνδυνο, κλείνοντας μεγάλες ποσότητες στις αγορές, γεγονός που της δίνει πιο σαφή ορίζοντα απ’ ότι το κυμαινόμενο, όπου ουδείς ξέρει αν η αγορά θα κινηθεί ανοδικά ή πτωτικά.

Στις 12 Φεβρουαρίου η ακρόαση της «Φυσικό Αέριο»

Στο μεταξύ για τις 12 Φεβρουαρίου προσδιορίστηκε τελικά η ακρόαση της «Φυσικό Αέριο» στην ΡΑΑΕΥ σχετικά με τη διαμάχη γύρω από τη διάρκεια της σταθερής χρέωσης του προϊόντος της, «Ρεύμα MAXI Home Fixed», η οποία και άνοιξε τον δρόμο για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου. Η εταιρεία καλείται με συγκεκριμένο σκεπτικό σε ότι αφορά την τήρηση του κώδικα και την σαφή ενημέρωση του καταναλωτή. Οι τόνοι φαίνεται να έχουν πέσει από αμφότερες τις πλευρές, ωστόσο δεν αποκλείεται η ακρόαση να καταλήξει σε κάποιο πρόστιμο προς την εταιρεία.

Θυμίζουμε ότι η ΡΑΑΕΥ είχε ζητήσει από την «Φυσικό Αέριο» να αποσύρει το 8μηνης διάρκειας προιόν της, επιμένοντας ότι δεν θα έπρεπε να θεωρείται μπλε, με τη τελευταία να αντικρούει τα επιχείρηματα της Αρχής, λέγοντας ότι ο Κώδικας Προμήθειας δεν το απαγορεύει και πως τον ερμηνεύει κατά το δοκούν. Στην αντιπαράθεση τελικά παρενέβη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, τροποιώντας χθες την απόφαση ώστε τα σταθερά τιμολόγια να έχουν στο εξής μίνιμουμ διάρκεια τους 6 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου