Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Έξυπνοι μετρητές ρεύματος: Πώς λειτουργούν, οι διαφορές με τους παλιούς

Έξυπνοι μετρητές © 123rf

Η Ελλάδα αποφάσισε να ανεβάσει ταχύτητες αναφορικά με τη διείσδυση των «έξυπνων μετρητών», αφού τα οφέλη είναι πολλαπλά και δεν πρέπει να στερείται στους καταναλωτές η πρόσβαση σε πιο οικονομική ενέργεια. Οι έξυπνοι μετρητές θα παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους, να συμμετέχουν σε οικονομικά

επωφελή προγράμματα της αγοράς και να έχουν ακριβέστατη τιμολόγηση.

Πλέον, βρίσκονται στη διάθεση του ΔΕΔΔΗΕ οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές που κατέθεσαν τα τέσσερα σχήματα για τους έξυπνους μετρητές που «πέρασαν» στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 7,3 εκατ. τεμαχίων χαμηλής τάσης. Οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές για το τεράστιο project, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, είχαν κατατεθεί στις 7 Δεκεμβρίου και η εξέταση ενός προς ενός του κάθε φακέλου και των πολυαριθμων στοιχείων και δεδομένων που περιλαμβάνονται σε έναν όγκο εκατοντάδων σελίδων, αποδεικνύεται μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία.

Τα οφέλη και οι διαφορές με τους παλιούς μετρητές

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να έχουμε στο σπίτι μας τον γνωστό αναλογικό μετρητή. Σχεδόν μια φορά το μήνα γίνεται η καταμέτρηση και με βάση τα μεγέθη που βγάζει χρεωνόμαστε και εκδίδεται ο λογαριασμός μας. Οι «έξυπνοι» μετρητές θα είναι σε θέση να παρέχουν στους καταναλωτές και στους παρόχους διαρκή ροή στοιχείων για την κατανάλωση ρεύματος. Επίσης, θα διευκολυνθούν και οι επικείμενες αλλαγές στην τιμολόγηση, αφού όπου καταγράφεται υψηλή κατανάλωση θα ακολουθεί και υψηλότερη τιμολόγηση. Παράλληλα, οι πάροχοι θα μειώσουν τα κόστη τους, αφού δεν θα χρειάζονται πλέον τις υπηρεσίες των υπαλλήλων-καταμετρητών που περνούν από τα ρολόγια κάθε τετράμηνο και καταγράφουν τις καταναλώσεις.

Όπως αναφέρθηκε η διεύρυνση αυτών των έξυπνων μετρητών αποτελεί νευραλγικό τμήμα του ανωτέρω σχεδιασμού, επιτρέποντας την παρακολούθηση και διαχείριση των μεγάλων όγκων πληροφορίας που θα απαιτηθεί για την αρμονική λειτουργία τους, βοηθώντας σημαντικά στην ορθολογική χρήση ενέργειας από τους τελικούς καταναλωτές. Τέλος, υπάρχει ένα ακόμη έμμεσο όφελος για τους καταναλωτές: οι έξυπνοι μετρητές θα περιορίσουν δραστικά τη μάστιγα των ρευματοκλοπών που με βάση τα στοιχεία του Συνήγορου του Πολίτη, στοίχισε περίπου 800 εκατ. ευρώ πέρυσι τα οποία καταβάλουν οι συνεπείς καταναλωτές. Σημαντικά θα είναι και τα οφέλη του ΔΕΔΔΗΕ, αφού θα εποπτεύει πιο αποτελεσματικά το δίκτυο, θα εντοπίζει πολύ πιο γρήγορα βλάβες, η επαναφορά από blackout θα είναι πιο σύντομη, ενώ θα εκμηδενιστεί η πιθανότητα ρευματοκλοπής, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης στον νέο μετρητή.

Η υπόθεση των έξυπνων μετρητών είναι ένα βαλτωμένο project, που συζητείται πάνω από μία δεκαετία. Ο τελευταίος διαγωνισμός, του 2014, ναυάγησε μέσα σε ένα μπαράζ προσφυγών καταγγελιών και αναβολών. Το έργο επανεκκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2021, όταν προκηρύχθηκε ο νέος διαγωνισμός, και αφορά την αντικατάσταση των σημερινών απαρχαιωμένων ρολογιών με 7,5 εκατομμύρια. Και ακριβώς επειδή η εγκατάστασή τους αλλάζει πλήρως το σκηνικό της αγοράς ηλεκτρισμού, αφενός για τους καταναλωτές και αφετέρου για τις εταιρείες προμήθειας, η ελληνική κυβέρνηση έχει ενσωματώσει μέτρα γύρω από αυτό το πεδίο στο αναθεωρημένο Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Για την επίτευξη της ενεργής συμμετοχής της κατανάλωσης στην αγορά ενέργειας μέσω της απόκρισης ζήτησης (demand response), ώστε να μπορούν ενεργοβόρες μονάδες ή άλλοι καταναλωτές να περιορίζουν την κατανάλωση σε ώρες αιχμής, απαιτείται η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών, επισημαίνει το ΕΣΕΚ.

 

www.powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου