Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Χαμηλότερα τα πράσινα τιμολόγια του Φεβρουαρίου - Στο όριο το αν θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός διακύμανσης στο τιμολόγιο της ΔΕΗ και άλλων προμηθευτών

Τις τελευταίες μέρες του μήνα θα κριθεί αν θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός διακύμανσης στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ το Φεβρουάριο

Χαμηλότερα από εκείνες του Ιανουαρίου αναμένεται ότι θα είναι οι χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν για το Φεβρουάριο την 1η του μηνός οι εταιρείες προμήθειας. Οι εκτιμήσεις, με βάση και την εξέλιξη της μέσης χονδρεμπορικής τιμής, είναι ότι θα κινηθούν πέριξ των 12 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Ταυτόχρονα, εκτός από την εξέλιξη των τιμών χονδρικής, οι εταιρείες έχουν την ευκαιρία

να "διορθώσουν" σε σχέση με τον Ιανουάριο, ορίζοντας, ανάλογα, μεγαλύτερες ή μικρότερες εκπτώσεις.

Ανοικτό ερώτημα είναι το αν θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός διακύμανσης στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ και ορισμένων άλλων προμηθευτών το Φεβρουάριο, με τις πιθανότητες να κλίνουν συντριπτικά προς το "όχι".

Πρόκειται για τη γνωστή εξίσωση που τον Ιανουάριο οδήγησε σε αύξηση επί της τιμής βάσης που προσφέρουν οι εταιρείες.

Η τιμή χονδρικής Ιανουάριου ήταν μέχρι και την Παρασκευή πολύ κοντά στο ανώτατο όριο L_u των 95 ευρώ/MWh, πάνω από το οποίο ενεργοποιείται ο εν λόγω μηχανισμός στην περίπτωση της ΔΕΗ.

Σε περίπτωση που η χονδρική κλείσει παρακάτω, τότε η επίδραση του μηχανισμού θα είναι μηδενική στα τιμολόγια Φεβρουαρίου και οι καταναλωτές θα χρεωθούν τη βασική τιμή των 16 λεπτών μείον την όποια έκπτωση προσφέρει η επιχείρηση.

Κάτι τέτοιο ασφαλώς θα έκανε τα πράγματα πιο απλά για τους υπολογισμούς των καταναλωτών, αφαιρώντας το πιο δύσκολο κομμάτι της εξίσωσης των νέων τιμολογίων. Παράλληλα, η ίδια η ΔΕΗ θα έχει ένα επικοινωνιακό πλεονέκτημα απέναντι σε όσους προμηθευτές ενεργοποιήσουν το μηχανισμό, αφού θα μπορεί να πει ότι τα πράγματα είναι πιο απλά στο δικό της προϊόν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Ιανουάριο η έκπτωση που προσέφερε η ΔΕΗ ήταν 20% και οδήγησε την βασική τιμή στα 12,8 λεπτά και την τελική τιμή στα 13,6 λεπτά. Ως εκ τούτου, η διαφορά του μηχανισμού διακύμανσης ήταν 0,8 λεπτά για τον πρώτο μήνα του έτους.

Όσον αφορά την εικόνα στους υπόλοιπους προμηθευτές, η πλειοψηφία θα ενεργοποιήσει το μηχανισμό, καθώς έχει θέσει το εύρος πολύ χαμηλότερα από τη χονδρική.

Εντός του εύρους του μηχανισμού αναμένεται να βρεθεί η χονδρική τιμή στην περίπτωση της Protergia, η οποία έχει θέσει άνω όριο 100 και κάτω όριο 90 ευρώ/MWh. Η εταιρεία έχει βασική τιμή προμήθειας 22 λεπτά προ των εκπτώσεων.

Ένας προμηθευτής που "παίζεται" αν θα έχει αύξηση μέσω του μηχανισμού στο πράσινο τιμολόγιο είναι η Volterra που έχει θέσει ανώτατο όριο στα 95 ευρώ/MWh. Η βασική τιμή της εταιρείας είναι 14,5 λεπτά προ των εκπτώσεων.

Με βάση τα παραπάνω, διαμορφώνεται μια εικόνα όπου οι εκπτώσεις θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών τιμών το Φεβρουάριο, όπως άλλωστε αναμενόταν. Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής οφείλει να έχει αντανακλαστικά και να ελέγξει την 1η του μήνα στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ αν ο προμηθευτής του άλλαξε σημαντικά την έκπτωση ή όχι.

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου