Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Έντονος ανταγωνισμός για το μεγάλο εγχείρημα της EDS στη Β. Μακεδονία– Αντιδρά η εταιρεία σε ψευδείς διαρροές, για να προλάβει αρνητικές εξελίξεις

Έντονος ανταγωνισμός για το μεγάλο εγχείρημα της EDS στη Β. Μακεδονία– Αντιδρά η εταιρεία σε ψευδείς διαρροές, για να προλάβει αρνητικές εξελίξεις

Ισχυρό ανταγωνισμό φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει η EDS, θυγατρική της ΔΕΗ, στην προσπάθειά της να κερδίσει το διαγωνισμό για την ανάδειξη του καθολικού προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει άλλες πέντε (τουλάχιστον) εταιρείες, με την προθεσμία υποβολής προσφορών να λήγει στις 12 Ιανουαρίου.

Δεδομένης της πρόθεσης της EDS να καταθέσει μια πολύ

ανταγωνιστική προσφορά, με σημαντικά χαμηλότερο περιθώριο κέρδους από το 11,5% της αυστριακών συμφερόντων EVN που είναι σήμερα ο καθολικός προμηθευτής, παρουσιάζει ενδιαφέρον αν κάποια από τις άλλες εταιρείες προμήθειας που δραστηριοποιούνται στην αγορά της γειτονικής χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν την EDS, η οποία έχει την ισχυρή υποστήριξη της μητρικής ΔΕΗ.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης, δεδομένων και των πιο αυστηρών όρων συμμετοχής που προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού, σε σχέση με τον προ πενταετίας προηγούμενο.

Μία από τις προϋποθέσεις της δημόσιας πρόσκλησης για την επιλογή καθολικού προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στη ρυθμιζόμενη αγορά είναι το κεφάλαιο κίνησης 40 εκατ. ευρώ και από διάφορες φωνές στη γειτονική χώρα ακούγεται ότι ο όρος αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί για να προκαλέσει πρόβλημα στο εγχείρημα της EDS.

Έτσι, ίσως, εξηγείται και η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Οικονομίας της Β. Μακεδονίας, κ. Κρέσνικ Μπεκτέσι ότι «δεν θα υπάρξουν αλλαγές στους όρους των προκηρύξεων για τον καθολικό προμηθευτή και το Cebren», που από ορισμένους ερμηνεύεται σαν προανάκρουσμα εμποδιών αντίστοιχων με αυτά που τελικά συνάντησε η ΔΕΗ, στην κοινοπραξία της με την Archirodon, για την ανάληψη του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου, με το σχετικό διαγωνισμό να τελικά οδεύει προς ακύρωση. 

Επιχειρώντας να προλάβει εξελίξεις, η EDS σε προ ημερών ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Οι πληροφορίες ότι ζητήσαμε οποιεσδήποτε αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού είναι αναληθείς. Η EDS σκοπεύει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και να λάβει μέρος με μια εξαιρετικά ανταγωνιστική προσφορά, δηλαδή με σημαντικά μειωμένο περιθώριο κέρδους, που θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερους λογαριασμούς για τους τελικούς χρήστες. Λόγω νομικών περιορισμών, δεν είμαστε σε θέση να κοινοποιήσουμε το περιεχόμενο της ένστασής μας προς την Επιτροπή, αλλά μπορούμε να κοινοποιήσουμε ότι αυτή αφορά στο ενδεχόμενο, ο διαγωνισμός να είναι παράνομα περιοριστικός, δηλαδή να παραβιάζει την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού στην αγορά, ιδίως σε ό,τι αφορά στο ενεργητικό των εταιρειών. Όπως είναι γνωστό στην κοινή γνώμη, ο μοναδικός ιδιοκτήτης της EDS είναι η ΔΕΗ, μια εταιρεία με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 12 δισ. ευρώ και με ενεργητικό που ικανοποιεί κατά δέκα και πλέον φορές τους όρους του διαγωνισμού. Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Νόμου περί Ενέργειας, και σχετικά με το άρθρο 96 του Νόμου περί Δημοσίων Προμηθειών, σε τέτοιους διαγωνισμούς, επιτρέπεται η οικονομική κατάσταση της τοπικής εταιρείας να υποστηρίζεται από τη μητρική εταιρεία, γεγονός που θα σήμαινε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού. Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον μας αφορά μόνο στην ορθή εφαρμογή ουσιαστικού δικαίου κατά την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Όλοι οι κανόνες της οικονομίας της αγοράς ορίζουν ότι ο ανταγωνισμός σε οποιοδήποτε τομέα αποφέρει τελικά οφέλη για τους τελικούς καταναλωτές, οπότε η αποκλειστικότητα ή ο περιορισμός του ανταγωνισμού σε αυτόν τον διαγωνισμό ή η λανθασμένη εφαρμογή των νομικών κανονισμών, απλώς θα περιόριζε τον υγιή ανταγωνισμό, σε αντίθεση με τα πρότυπα της ΕΕ, και έτσι θα παρεμπόδιζε τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς χρήστες». 

Υπενθυμίζεται ότι στη Β. Μακεδονία ο καθολικός προμηθευτής προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, με τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να συνάπτουν συμφωνίες προμήθειας με τους παρόχους της επιλογής τους. 

 

Γιάννα Παπαδημητρίου

 energypress.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου