Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Κίνδυνος για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου από τη μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος

Κίνδυνος για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου από τη μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος

Μια ενδιαφέρουσα και κρίσιμη πλευρά της υπόθεσης «μηνιαία καταμέτρηση ρεύματος» που προωθεί ως γνωστόν ο ΔΕΔΔΗΕ και αναμένεται να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα, μεταξύ άλλων και στην εκτεταμένη ρευματοκλοπή, επισημαίνει με επιστολή του στο energypress αναγνώστης του οποία τα στοιχεία είναι στη διάθεση κάθε

ενδιαφερόμενου.

Η επισήμανση γίνεται για τους πιθανούς κινδύνους που δημιουργεί η μηνιαία καταμέτρηση σε καταναλωτές δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), εάν δεν υπέρξει σχετική μέριμνα. Αναφέρει συγκεκριμένα ο αναγνώστης μας:

Ούτε το ΥΠΕΝ, ούτε η ΡΑΕ, ούτε ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουν ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθούν τα ζητήματα που θα προκύψουν στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου από τις σχεδιαζόμενες μηναίες εκκαθαριστικές καταμετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ.

Αν κάποιος δικαιούχος για παράδειγμα έχει όριο 2000kw/τετράμηνο, φρόντιζε η κατανάλωση του το 4μηνο να μη ξεπεράσει τις 2000kw.

Mε τις μηνιαίες όμως εκκαθαρίσεις, θα πρέπει η κατανάλωση του να μη ξεπερνά τις 500kw ανά μήνα εκκαθάρισης. Κι εδώ λοιπόν προκύπτει το πρόβλημα ότι τους μήνες που γίνεται χρήση κλιματιστικών, η κατανάλωση εκ των πραγμάτων... ξεφεύγει.

Παράδειγμα κατανάλωσης:

- Ιούνιος: 300kw

- Ioύλιος: 700kw (υπέρβαση λόγω κλιματιστκού)

- Aύγουστος: 700kw (υπέρβαση λόγω κλιματιστικού)

- Σεπτέμβριος 300kw

Mε το παλιό σύστημα τιμολόγησης, ο καταναλωτής θα ήταν εντός του ορίου ΚΟΤ 2000kw/4μηνο. Με το νέο σύστημα των μηνιαίων εκκαθαρίσεων, λόγω χρήσης κλιματιστικού θα χάνει το ΚΟΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Αντιστοίχως το χειμώνα:

- Οκτώβριος μικρή καταλάνωση

- Νοέμβριος μικρή κατανάλωση

- Δεκέμβριος μεγάλη κατανάλωση (υπέρβαση λόγω θέρμανσης)

- Ιανουάριος μεγάλη κατανάλωση ( υπέρβαση λόγω θέρμανσης )

Και αντίστοιχα:

- Φεβρουάριος μεγάλη κατανάλωση ( υπέρβαση λόγω θέρμανσης )

- Μάρτιος μεγάλη κατανάλωση ( υπέρβαση λόγω θέρμανσης )

- Απρίλιος μικρή κατανάλωση

- Μάιος μικρή κατανάλωση

Όπως καταλαβαίνετε... οι καταναλωτές κινδυνεύουν να χάσουν το ΚΟΤ για τους μισούς μήνες του χρόνου, αν η τιμολόγηση του εξακολουθεί να γίνεται βάσει αναλογίας ημερών (ΦΕΚ Β 242, 1/2/2018).

 

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου