Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Καμία επαφή με Κομισιόν για τα ενεργειακά

Αποτέλεσμα εικόνας για επαφή 
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Η εξειδίκευση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα θέματα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που αναφέρουν ότι σε επίπεδο Επιτροπής δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία, ούτε έχει γνωστοποιηθεί επισήμως η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ακυρώσει τις μεγάλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, με αιχμή του δόρατος τη ΔΕΗ.

Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων
τόσο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας όσο και ο ΥΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης, είχαν υπογραμμίσει ότι σταματά η εκποίηση των δικτύων ενώ ο αρμόδιος υπουργός είχε αναφερθεί εκτενώς και στην ακύρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης ωστόσο, δεν έχει επικοινωνηθεί στην καθ’ ύλην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε βεβαίως στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος του μνημονίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος πάντως κινούνται και οι διαρροές που έγιναν προχθές από το ΔΝΤ . Στην επίσημη ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρυ Ράις, τόνισε ότι το ΔΝΤ αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν ενστάσεις στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Μάλιστα κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δε διαψεύστηκαν, θέλουν πηγές του ταμείου να διευκρινίζουν ότι το ΔΝΤ εναντιώνεται συγκεκριμένα με την ακύρωση τόσο της πώλησης του ΑΔΜΗΕ όσο και της μικρής ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονιστεί οι συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις δεν αφορούν καν σε πωλήσεις με στόχο τα έσοδα, αλλά αποτελούν μέρος της συνολικής μεταρρύθμισης για την ουσιαστική απελευθέρωση και άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Υπό το πρίσμα αυτό, πηγές στις Βρυξέλλες παραπέμπουν στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, όταν ερωτώνται τι μέλλει γενέσθαι με τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί για τον ενεργειακό τομέα και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι προτίθεται να ακυρώσει…

 http://www.capital.gr/News.asp?id=2236315

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου