Θεωρητικά σήμερα λήγει η προθεσμία για την εκπλήρωση οκτώ συνολικά υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του Αυγούστου και άπτονται του τομέα της ενέργειας. Η άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας ωστόσο, δε φαίνεται να δημιουργεί κάποιο τετελεσμένο σε σχέση με τους εταίρους όπως προκύπτει τόσο από τις διαρροές της κυβέρνησης όσο και από τη μέχρι στιγμής στάση των δανειστών.
«Δεν έχει τεθεί ζήτημα από τους εταίρους για την προθεσμία του Σεπτεμβρίου. Εκ των πραγμάτων οι εκλογές και η εκλογή
της νέας κυβέρνησης μετέβαλαν τα χρονοδιαγράμματα» αναφέρει πηγή του υπουργείου ενέργειας, η οποία υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή ο μηχανισμός του υπουργείου και οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα η ελληνική πλευρά να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται συνολικά το κυβερνητικό επιτελείο όπως συνάγεται και τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού οικονομικών Ε. Τσακαλώτου. Ωστόσο και ο επί των ενεργειακών Π. Σκουρλέτης χθες έδωσε ένα πρώτο στίγμα στη συνέντευξή του στον 984 αποκαλύπτοντας ότι η ελληνική εναλλακτική για τον ΑΔΜΗΕ, θα παρουσιαστεί στις 15 Οκτωβρίου. Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως κάποια από τα «παραδοτέα» - όπως έχουν μετονομαστεί πλέον τα προαπαιτούμενα στο κείμενο της συμφωνίας – είναι πιο ώριμα και «τελεσίδικα» ενώ για κάποια άλλα ζητήματα απαιτούνται συνεννοήσεις με τους εταίρους. Επιπρόσθετα εκτός από τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων για κάποια από τα «παραδοτέα» υπάρχει νομοθετική διαδικασία.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι οι προθεσμίες μετατίθενται για τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου με την πρώτη αξιολόγηση της προόδου να τοποθετείται χρονικά για τα μέσα Νοεμβρίου το νωρίτερο.
Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές οι ενεργειακές εκκρεμότητες προχωρούν και επί του παρόντος δεν υπάρχει αίσθηση «πίεσης» αλλά «κατανόησης» από την πλευρά των εταίρων.
Θυμίζουμε ότι τα παραδοτέα του Σεπτεμβρίου βάσει της συμφωνίας είναι τα εξής:
1. Σχεδιασμός σε συμφωνία με την Επιτροπή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ
2. Εφαρμογή του προσωρινού και του μόνιμου συστήματος πληρωμών ισχύος που θα αντικαταστήσει τα ΑΔΙ
3. Αλλαγή της λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ώστε να αποφευχθεί η λειτουργία κάτω του κόστους των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής
4. Συμψηφισμός των οφειλών της ΔΕΗ και των διαχειριστών
5. Μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου
6. Διακοψιμότητα
7. Κοστοστρεφή τιμολόγια της ΔΕΗ και αντικατάσταση της έκπτωσης του 20%
8. Δημιουργία τριών κινητών μονάδων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου