Ερωτηματικά, σε πρώτη ανάγνωση, προκαλεί η απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει επένδυση ύψους σχεδόν 1,7 εκατ. ευρώ στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, που, ως γνωστόν, περιλαμβάνεται στο πακέτο της «αποεπένδυσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ προχωράει στην εκτέλεση του έργου για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Αυτομάτου
Ελέγχου του Ατμοστροβίλου της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Ανάδοχος του έργου, το συνολικό τίμημα του οποίου ανέρχεται στα 1.689.193 ευρώ, είναι η SIEMENS S.P.A, η οποία μειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό.
Ελέγχου του Ατμοστροβίλου της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Ανάδοχος του έργου, το συνολικό τίμημα του οποίου ανέρχεται στα 1.689.193 ευρώ, είναι η SIEMENS S.P.A, η οποία μειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό.
Μάλιστα, για την εκτέλεση του έργου προβλέπεται ότι η μονάδα θα τεθεί εκτός λειτουργίας για τουλάχιστον 50 ημέρες, αρχής γενομένης από χθες.
Πρόκειται για ένα μάλλον πολυκαιρισμένο έργο, καθώς το ζήτημα του συγκεκριμένου εκσυγχρονισμού του ατμοστροβίλου έχει τεθεί τουλάχιστον από το 2010. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά είχε επιλεχθεί η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης του έργου στην εταιρεία που τελικά μειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό, χωρίς τελικά να υλοποιηθεί αυτή η λύση, «για λόγους γενικότερου συμφέροντος» όπως είχε τότε επισημανθεί αρμοδίως.
Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει και αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων, με το Σωματείο Ορυχείων - Σταθμών ΔΕΗ Μεγαλόπολης να ξιφουλκεί κατά της διοίκησης της ΔΕΗ και της επιλογής της να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου εν όψει της επικείμενης πώλησης. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά επισημαίνεται, το γεγονός ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου έχει ήδη καθυστερήσει εδώ και τόσα χρόνια καταδεικνύει ότι η πραγματοποίησή του δεν είναι αναγκαία και επιτακτική για τη λειτουργική διαθεσιμότητα της μονάδας.
Βεβαίως, το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης είναι απειροελάχιστο μπροστά στα όσα η διοίκηση της ΔΕΗ προσδοκά να εισπράξει από την αποεπένδυση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχετικά πρόσφατα ο κ. Παναγιωτάκης άφησε να εννοηθεί ότι, κατά την εκτίμησή του, ένα τίμημα της τάξης του 1 δισ. ευρώ δεν είναι έξω από τη λογική.
Υπό την έννοια αυτή, η επιλογή της διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει στην υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης στη Μεγαλόπολη, ούτως ώστε η μονάδα να παραχωρηθεί "φουλ-κομπλέ" και χωρίς εκκρεμότητες στον επόμενο ιδιοκτήτη της, μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στη διαδικασία της αποεπένδυσης.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου