Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Οι Ιδιωτικοποιήσεις του Ενεργειακού Τομέα Κλειδί για την Προσέλκυση Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα

Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MoU) την Μεγάλη Τετάρτη μεταξύ των βασικών μετόχων των ΕΛΠΕ, δηλ. του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Pan European του ομίλου Λάτση, για την από κοινού πώληση τουλάχιστον του 50,1% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (20% των μετοχών που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ και του 30,1% των μετοχών της Paneuropean) και ο διορισμός μεταβατικής διοίκησης
υπό τον κ. Στάθη Τσοτσορό (εδώ), άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για μια από τις μεγαλύτερες, εάν όχι την μεγαλύτερη, ιδιωτικοποίηση του τρέχοντος προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της χώρας (αρχές γενομένης από το 2011). Μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη τόσο από πλευράς αναμενόμενων εσόδων από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ, όσο και από την άποψη μιας άμεσης ξένης επένδυσης (FID) στην χειμαζόμενη Ελληνική οικονομία.
Αν και η συνολική αξία του ανωτέρω πλειοψηφικού πακέτου μετοχών δεν μπορεί να υπολογισθεί ακόμα με σχετική ακρίβεια , με την συνολική κεφαλοποίηση του Ομίλου βάσει της χρηματιστηριακής αξίας της περασμένης εβδομάδας να φθάνει περίπου τα 2,5 δισεκ. ευρώ, εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς κάνουν λόγο για μια τάξη μεγέθους πλησίον του 1.5 δισεκ ευρώ λαμβανομένων υπόψη τόσο της ανοδικής πορείας της μετοχής (αποτέλεσμα των εξαιρετικών αποτελεσμάτων του 2017 με κερδοφορία ρεκόρ) όσο και του πρίμ που θα επιδιωχθεί λόγω των πολύ θετικών προοπτικών περαιτέρω εξέλιξης τόσο στον κλάδο διύλισης και εμπορίας όσο και στις έρευνες και παραγωγή, δηλαδή στο upstream. Οι προοπτικές αυτές είναι που έχουν ήδη προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς πετρελαϊκές, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr περιλαμβάνουν αρκετά γνωστά ονόματα όπως τις Vitol, Gunvor, Trafigura, OMV, Lukoil και Saudi Aramco. Τόσο οι ανωτέρω εταιρείες όσο και μεγάλα επενδυτικά funds προσβλέπουν στο εκτενές εξαγωγικό δίκτυο που έχουν αναπτύξει τα ΕΛΠΕ τα τελευταία χρόνια, που εκτείνεται όχι μόνο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου ,αλλά και ευρύτερα πέρα από τις Στήλες του Ηρακλέους. Εξ ίσου ισχυρό δέλεαρ είναι οι συμμαχίες που έχουν δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα τα ΕΛΠΕ με διεθνούς βεληνεκούς εταιρείες, όπως η ExxonMobil, Total, ENI και Edison στον τομέα του upstream και οι παραχωρήσεις που έχουν κλειδώσει στην Δυτική Ελλάδα και Κρήτη.
Εξάλλου σε πρόσφατες δηλώσεις στο Bloomberg ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ριχάρδος Λαμπίρης, ανέφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα εκκινήσει τον διεθνή ανοικτό διαγωνισμό σε περίπου 10 ημέρες, με στόχο «να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μέχρι το τέλος του έτους κάτι που υποδηλώνει μια σφιχτή διαδικασία με την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή πριν το τέλος του καλοκαιριού». Αναφορικά με το τίμημα, ο κ. Λαμπίρης υπογράμμισε ότι «αναμένουμε από τα ενδιαφερόμενα μέρη να εκτιμήσουν μια σειρά παραμέτρων, όπως η πολύ ισχυρή απόδοση των ΕΛΠΕ, η βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας, καθώς και το γεγονός ότι παρέχουμε πλειοψηφικό μερίδιο στον έλεγχο της διαχείρισης». Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε ότι «η ώρα για την Ελλάδα είναι τώρα», σημειώνοντας ότι «καθώς οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να βελτιώνονται, το ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα ενταθεί».
Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανωτέρω συμφωνία, μεταξύ των βασικών μετόχων των ΕΛΠΕ, που ανοίγει τον δρόμο για την σταδιακή απεμπλοκή του δημοσίου από τον μεγαλύτερο Ελληνικό βιομηχανικό όμιλο, έχουμε την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για την πώληση του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Φυσικού Αερίου, του ΔΕΣΦΑ, και την προτροπή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κου Γ. Σταθάκη, για βελτίωση των προσφορών ώστε να επιτευχθεί το υψηλότερο δυνατό τίμημα με εκτιμήσεις στελεχών της ενεργειακής αγοράς να κάνουν λόγο για ένα τελικό τίμημα που μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 550 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ασφαλώς για ένα success story μετά την de facto ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού, τον Οκτώβριο του 2016, την απόσυρση της Αζέρικης Socar και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Ας σημειωθεί ότι τότε το energia.gr ,από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η προσφορά της Socar, το καλοκαίρι του 2013, είχε αντιταχθεί σφόδρα κατά της προοπτικής εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την ανωτέρω εταιρεία, τόσο λόγω του απαράδεκτα χαμηλού τιμήματος όσο και για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Σήμερα, εν όψει της λήψης τελικής απόφασης για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ με ικανοποιητικό τίμημα και την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλων Ευρωπαϊκών εταιρειών, τις εξαιρετικές προοπτικές που διαγράφονται πλέον για την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου στα ΕΛΠΕ και της επερχόμενης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, με πλέον πιθανή την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, έχουμε μια πλήρη αντιστροφή στην μέχρι πρόσφατα ληθαργική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην διαδικασία εκποίησης των συμμετοχών του Ελληνικού Δημοσίου σε εταιρείες και οργανισμούς υπό κρατικό έλεγχο. Με τα συνολικά εκτιμώμενα κεφάλαια που αναμένεται να εισρεύσουν στο ΤΑΙΠΕΔ ,μόνο από τις ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών, να φθάνουν το 1,5 δισεκ. ( χωρίς να υπολογίσουμε έσοδα από την πώληση των ΕΠΑ, μειοψηφικού πακέτου στην ΔΕΗ και από την εκμετάλλευση της αποθήκης φ. αερίου στην Νότιο Καβάλα) ο ενεργειακός τομέας αναδεικνύεται ο μεγάλος πρωταγωνιστής των ιδιωτικοποιήσεων.
Συμπερασματικά θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία τα ποσά που θα εισπραχθούν από τις ανωτέρω ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία αν και όχι αμελητέα θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην μείωση του δυσθεώρητου δημοσίου χρέους της χώρας, αλλά, οι πολύ θετικές συνθήκες που θα δημιουργηθούν από την είσοδο μεγάλων ξένων εταιρειών στο Ελληνικό επιχειρηματικό χώρο, πράγμα που θα βοηθήσει στην προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων (FDI' s) ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει σημαντικά την μόχλευση κεφαλαίων, κάτι απόλυτα απαραίτητο για την ανάπτυξη της οικονομίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου