Δημοσιοποιήθηκε και επισήμως από τη ΡΑΕ η απόφαση για τη χορήγηση Άδειας Προμήθειας Φυσικού Αερίου στην ΔΕΗ, για την οποία είχε γράψει πρόσφατα το energypress.
Με την άδεια πλέον ανά χείρας, η ΔΕΗ επεξεργάζεται το Επιχειρησιακό Σχέδιο Διείσδυσης σε όλο το φάσμα της αγοράς φυσικού αερίου και όχι μόνον στην
προμήθεια. "Βλέπει" συγκεκριμένα ισχυρό ρόλο πέραν της λιανικής, στη χονδρική αγορά αερίου αλλά και στις υποδομές μεγάλου βεληνεκούς.
Χαρακτηριστικά είναι εξάλλου όσα ανέφερε πρόσφατα ο Σταύρος Γούτσος, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης: "η ΔΕΗ προετοιμάζει την είσοδό της στην αγορά φυσικού αερίου, ώστε από καταναλωτής (είναι σήμερα ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με περίπου 1.4 bcm επί συνόλου 4.8 bcm σε επίπεδο χώρας για ηλεκτροπαραγωγή), να μετατραπεί σε κύριο παίκτη, με τοποθέτηση στη χονδρεμπορική αγορά (wholesale), στη λιανική αγορά (retail), αλλά και στις υποδομές (infrastructures)".
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου που διαμορφώνει με τη βοήθεια συμβούλου, η ΔΕΗ εξετάζει τη συμμετοχή της σε μεγάλα πρότζεκτ στον τομέα των υποδομών φυσικού αερίου, όπως είναι η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας, η προοπτική συμμετοχής στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, η ανάπτυξη του CNG στη χώρα, καθώς και η ανάπτυξη υποδομών LNG μικρής κλίμακας για την τροφοδότηση των νησιών.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΔΕΗ προτίθεται να δραστηριοποιηθεί και στην spot αγορά LNG, καθώς στα σχέδιά της βρίσκεται και η προοπτική να κάνει εισαγωγές φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Όσον αφορά τη λιανική αερόυ, όπως έχει αποκαλύψει το energypress, στόχος της ΔΕΗ είναι να μπορεί να προσφέρει από φέτος τον Οκτώβριο «διπλά» πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στους καταναλωτές, αναπτύσσοντας έτσι κι αυτή μια δραστηριότητα στην οποία έχουν ήδη μπει ανταγωνιστές της.
Τα σχέδια της ΔΕΗ για τη λιανική φυσικού αερίου είναι φιλόδοξα, καθώς αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι η ΔΕΗ είναι σε θέση να κτυπήσει ποσοστά της τάξης του 30%, δεδομένης της τεράστιας πελατειακής της βάσης. Στο φιλόδοξο αυτό στόχο συνηγορεί αφενός η ευρωπαϊκή εμπειρία από περιπτώσεις μεγάλων εταιρειών ηλεκτρισμού που εισήλθαν στην αγορά φυσικού αερίου και αφετέρου στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς αερίου στην Ελλάδα.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου