Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Ιταλία και Βαλκάνια καθορίζουν την τιμή στη δημοπρασία NOME της Τετάρτης – Ελπίδες ότι θα «γράψει» 3 μπροστά

 
Χωρίς να μπορούν να διασκεδαστούν οι φόβοι ότι η τιμή του ρεύματος μπορεί να ξεπεράσει και πάλι τα 40 ευρώ ανά MWh/h, οι εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων εταιρειών συγκλίνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις η τιμή να «γράψει» 3 μπροστά.
Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων, ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει «ασύμμετρες» πρακτικές κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας που μπορεί να οδηγήσουν σε
υψηλότερα επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι η δημοπρασία του Φεβρουαρίου έκλεισε στα 41,45 ευρώ ανά MWh/h, ενώ η αμέσως προηγούμενη τιμή στο τέλος του 2017 είχε εκτοξευθεί στα 45,2 ευρώ.
Καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των προσφορών που δίνουν οι προμηθευτές στη δημοπρασία είναι τα περιθώρια που παρέχουν οι γειτονικές αγορές της Ιταλίας και των Βαλκανίων – Κεντρικής Ευρώπης, καθώς οι περισσότεροι παίχτες, ανεξάρτητα από την κάλυψη του πελατολογίου της στην ελληνική αγορά, προσβλέπουν στην εξαγωγή ποσοτήτων που παίρνουν από τα NOME, πρακτική που είναι πρακτικώς ανεμπόδιστη με βάση το ισχύον πλαίσιο.
Οι τιμές την περίοδο αυτή στην Ιταλική αγορά είναι αρκετά υψηλές (52 – 53, ακόμα και 55 ευρώ για κάποιες ώρες) αλλά η χωρητικότητα του καλωδίου πεπερασμένη. Από την άλλη, στα Βόρεια σύνορα οι τιμές είναι σχετικά χαμηλές επηρεαζόμενες από τα μεγάλα υδατικά αποθέματα και την αυξημένη λειτουργία των Υδροηλεκτρικών, όπως άλλωστε και στη χώρα μας.
Ούτως ή άλλως το καλοκαίρι δεν είναι παραδοσιακά περίοδος υψηλών τιμών ρεύματος, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στα σχετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται τα μελλοντικά συμβόλαια φυσικής παράδοσης για το επόμενο τρίμηνο.
Τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία, όσον αφορά τις προσδοκίες για συγκράτηση της τιμής στην δημοπρασία της Τετάρτης, ενισχύονται από το γεγονός ότι η ποσότητα του ρεύματος που βγαίνει στις 18 Απριλίου είναι μεγάλη (400 MWh/h) «αντικαθιστώντας» μάλιστα περυσινή δημοπρασία που αφορούσε σχεδόν τις μισές ποσότητες. Ακολουθεί, δε, και άλλη μεγάλη δημοπρασία 400 MWh/h στις 18 Ιουνίου.
Επιπλέον υπάρχουν στα χέρια κάποιων προμηθευτών πλεονάζουσες ποσότητες που δεν κατάφεραν να τις αξιοποιήσουν. Αυτό στοιχίζει στις εταιρείες καθώς πληρώνουν προκαταβολές για ποσότητες που δεν χρησιμοποιούν, αλλά και πρόστιμα αν παραταθεί επί δίμηνο η μη αξιοποίηση. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος για τον οποίο όσοι έχουν πλεόνασμα σπεύδουν να το μεταπωλήσουν στη δευτερογενή αγορά ακόμα και χαμηλότερα από ότι το έχουν αγοράσει.
Από την άλλη οι πλεονάζουσες ποσότητες είναι αγορασμένες σε υψηλές τιμές, οπότε μια λογική «μουαγιέν» για μείωση της μέσης τιμής κτήσης μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση.
Επιπλέον, στην αύξηση της ζήτησης και κατά συνέπεια των τιμών μπορεί να οδηγήσει ο φόβος για μελλοντικό περιορισμό των διαθέσιμων μέσω NOMEποσοτήτων, στο βαθμό που εξελιχθεί ομαλά η αποεπένδυση της ΔΕΗ στους λιγνίτες και συμφωνηθεί με την τρόικα μείωση των ποσοτήτων NOME.
Κατανομή ποσοτήτων
Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά την κατανομή των ποσοτήτων στις τέσσερις δημοπρασίες της χρονιάς, η ΡΑΕ έχει ορίσει ότι συνολικά θα διατεθούν 1711 MWh/h. Αυτά προκύπτουν από το άθροισμα:
·         των 1.126 MWh/h που επρόκειτο να διατεθούν στους εναλλακτικούς προμηθευτές ούτως ή άλλως με βάση τη νομοθεσία για το 2018 (19%)
·         των 594 MWh/h που αποτελούν το «πέναλτι» από το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν κατέβηκε στο τέλος του 2017 στο 75,24% της αγοράς και διατήρησε μερίδιο στο 85,34%. Η διαφορά των 10,1 ποσοστιαίων μονάδων οδήγησε στην διάθεση πρόσθετων ποσοτήτων 594 MWh/h
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, η ποσότητα των 1711 MWh/h θα κατανεμηθεί ως εξής:
·         400 MWh/h σε κάθε μία από τις τρείς πρώτες δημοπρασίες, δηλαδή στις 7 Φεβρουαρίου, στις 18 Απριλίου και στις 18 Ιουνίου.
·         511 MWh/h στην τέταρτη δημοπρασία της 17ης Οκτωβρίου
Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι οι παραπάνω ποσότητες δεν είναι και οι τελικές. Και τούτο διότι θα γίνει ο «έλεγχος προόδου» του Ιουνίου του 2018. Η όποια απόκλιση από τους φιλόδοξους στόχους θα σημάνει νέο «πέναλτι» και θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις ποσότητες που θα δημοπρατηθούν στην τελευταία δημοπρασία.
Από την άλλη, στο βαθμό που προχωρήσει κανονικά η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Μεγαλόπολη και Μελίτη) έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς να επανεξεταστεί η ποσότητα του ρεύματος που θα διατίθεται μέσω NOME, προς την κατεύθυνση της μείωσης. Αυτό ωστόσο εκτιμάται ότι θα αφορά το 2019 και όχι το 2018.
Σημειώνεται ότι, με βάση το μνημόνιο, στο τέλος του 2018 το μερίδιο της ΔΕΗ θα πρέπει να έχει υποχωρήσει στο 62,24% και στο τέλος του 2019 να φτάσει στο 49,24%.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου