Σε συστάσεις περί άρσης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος «φουντώνει», με σχετική έκθεσή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στην εν λόγω έκθεση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα στον
κανονισμό του Συμβουλίου θεσπίστηκαν σε μια περίοδο όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2022, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας υπερέβαιναν τα 350 ευρώ/MWh, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 το σημείο αναφοράς ήταν πάνω από 220 ευρώ/MWh.Ως εκ τούτου, η Κομισιόν βάζει «φρένο» στο μέτρο της επιβολής πλαφόν στα έσοδα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (τεχνολογίες που παρήγαγαν υπερέσοδα λόγω της υψηλής τιμής φυσικού αερίου). «Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι δεν θα προτείνει παράταση αυτών των μέτρων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία επισημαίνει ότι αυτά περιλαμβάνουν κίνητρα μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ανώτατα όρια εσόδων για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και κανόνες καθορισμού τιμών λιανικής.
Η επιστροφή στην προ ενεργειακής κρίσης πραγματικότητα, σημαίνει, πως, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, τινάζεται «στον αέρα» η ανακοινωθείσα παράταση των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ρεύματος μέχρι τον Σεπτέμβριο, με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιούνη, να καλείται, πλέον, να αντιμετωπίσει κατάλληλα τις παραπάνω εξελίξεις.
Σημειώνεται ότι, όσον αφορά στο φυσικό αέριο, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στα τέλη Μαρτίου να παρατείνουν έως τον Μάρτιο του 2024, έναν εθελοντικό στόχο να περιορίσουν τη ζήτησή του κατά 15%.
- Δείτε εδώ την αναλυτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου