Δίχως έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας θα κινηθεί η Ευρώπη τον επόμενο χειμώνα, όπως αποφάσισε η Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, σε χθεσινή της έκθεση αναφέρει ότι ο στόχος μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού κατά 10% που εφαρμόστηκε πέρυσι
δεν θα εφαρμοστεί φέτος.Το ίδιο ισχύει για το πλαφόν των 180 ευρώ/MWh στην αγορά ηλεκτρισμού, αλλά και για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών που έλαβαν οι απανταχού ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι η τιμή του φυσικού αερίου
έχει υποχωρήσει πλέον από τα 350 ευρώ στα 30 ευρώ και η τιμή χονδρικής
του ρεύματος στα 80 ευρώ/MWh. Θεωρεί ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξουν
συνθήκες που να επαναφέρουν τόσο υψηλές τιμές τον επόμενο χειμώνα, ενώ
προσθέτει ότι υπάρχουν σημαντικές υποδομές φυσικού αερίου στην Ε.Ε.
Έτσι, στην έκθεσή της (και η οποία προβλεπόταν από τον Κανονισμό που
ενεργοποίησε την εν λόγω «εργαλειοθήκη») εισηγείται να μην επεκταθούν
χρονικά οι παρεμβάσεις στήριξης των καταναλωτών, το πλαφόν στη
χονδρεμπορική ρεύματος, καθώς και η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά
τις ώρες αιχμής.
Καμία επίδραση στα ελληνικά μέτρα
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ με τις οποίες επικοινώνησε το energypress, η αναφορά των Βρυξελλών δεν έχει καμία επίδραση στην ισχύ των προσωρινών μέτρων που εφαρμόζονται στη χώρα μας και τα οποία θα παραμείνουν κανονικά ενεργοποιημένα έως τις 30 Σεπτεμβρίου, έπειτα από την παράταση που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Είναι ενδεικτικό εξάλλου το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται και στην έκθεση, υπάρχουν ευρωπαϊκά κράτη που εφαρμόζουν ανάλογες παρεμβάσεις (έχοντας λάβει το «πράσινο φως» της Κομισιόν) οι οποίες θα παραμείνουν ενεργοποιημένες για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη χώρα μας, ακόμη και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Έτσι, η έκθεση των Βρυξελλών «επικοινωνεί» την αρνητική στάση των Βρυξελλών στο ενδεχόμενο κάποια χώρα να αιτηθεί εκ νέου την περαιτέρω χρονική επέκταση των μέτρων, πέρα από τις προθεσμίες που έχουν αυτή τη στιγμή συμφωνηθεί. Και, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το «όχι» για νέα παράταση τελεί υπό την αίρεση ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το τρέχον πλαίσιο στην Ελλάδα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου συνεχίζει να ισχύει το πλαφόν στις αμοιβές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής όλων των εταιρειών στην Ελλάδα. Επίσης, παραμένουν «παγωμένες» οι ρήτρες αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για την εφαρμογή επιδοτήσεων – αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου