Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Πρεμιέρα με υψηλές προσδοκίες στα ΝΟΜΕ – 12 οι εταιρείες στο μητρώο μαζί και 2 βιομηχανικές

 
 Χρήστος Στεφάνου
Τα γνωστά ονόματα των εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά της προμήθειας μαζί με δύο βιομηχανικές εταιρείες καθώς και τα ΕΛΤΑ, συνθέτουν τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην αυριανή πρώτη δημοπρασία του ΛΑΓΗΕ στο πλαίσιο των ΝΟΜΕ. Σε αυτήν θα διατεθούν οι 460MWh/h ή αλλιώς οι 4.029.600MWh, ποσότητα που είναι απαραίτητη προκειμένου να ικανοποιηθούν οι σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις για το άνοιγμα της αγοράς το 2016.
Πιο αναλυτικά οι εταιρείες που έχουν εγγραφεί στο μητρώο
του ΛΑΓΗΕ και έχουν δικαίωμα συμμετοχής είναι :
Elpedison
Greek Environmental & Energy Network
Interbeton
Novaera Energy
NRG Trading House
Protergia
ProtergiaΘερμοηλεκτρική
Volterra
Watt and Volt
Βιενέρ
ΕΛΤΑ
Ήρων
Από αυτές οι δύο  εταιρείες που ανήκουν σε βιομηχανικούς ομίλους είναι η Interbeton του Τιτάνα και η Βιενερ του ομίλου Βιοχάλκο, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η παρουσία των ΕΛΤΑ καθώς και της Novaerra του ομίλου Κοπελούζου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εμφανίζει ενδιαφέρουσα κινητικότητα στον τομέα της λιανικής.
Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είναι οι εταιρείες προμήθειας που ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά έχοντας συνολικό μερίδιο κοντά στο 12% σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.
Ως προς τη διαδικασία με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά προς τις εταιρείες από το ΛΑΓΗΕ για την αυριανή δημοπρασία που θα ξεκινήσει στις 12 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αργότερα το μεσημέρι προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 451.758,50 ΕΥΡΩ  προκειμένου να γίνει δεκτή η συμμετοχή.
Η δημοπρασία θα είναι αμερικανικού τύπου “YankeeAuction” . Η χρονική διάρκεια των κανονικών παρατάσεων θα είναι 3 λεπτά ενώ ο τελικός πίνακας των αποτελεσμάτων θα έχει κοινοποιηθεί 15 λεπτά μετά τη λήξη υποβολής των δηλώσεων αγοράς και των παρατάσεων. Δικαίωμα ενστάσεων υπάρχει έως 30 λεπτά μετά την κοινοποίηση του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων ενώ ο τελικός πίνακας θα κοινοποιηθεί μια ώρα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της δημοπρασίας έχουν ως εξής :
Θα δημοπρατηθούν 460MWh/h με συνολική χρονική διάρκεια του προθεσμιακού προϊόντος 8760 ώρες και συνολικό όγκο 4.029.600MWh. Η τιμή εκκίνησης είναι στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ η ελάχιστη ποσότητα κατανομής είναι η MWh/h. Η ελάχιστη μεταβολή ποσότητας δήλωσης είναι 1MWh/h και η ελάχιστη μεταβολή τιμής δήλωσης αγοράς 0,01 €/MWh/h.
Η μέθοδος εκκαθάρισης της αξίας είναι payasbid ενώ οι συμμετέχοντες θα πρέπει να προκαταβάλουν ως προκαταβολική προπληρωμή  το 3% της αξίας της ποσότητας που θα αγοράσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και να καταθέσουν τη δήλωση χρήσης του προϊόντος μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία καταβολής της προπληρωμής  είναι στις 25 Νοεμβρίου.

ΑΠΟ energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου