Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΑΔΜΗΕ: Κίνδυνος για την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος μετά το 2020

Αποτέλεσμα εικόνας για ptolemaida 5 
Αναγκαία η λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα V στις αρχές του 2022

Κίνδυνο για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας από το 2020 και μετά διαπιστώνει μελέτη του ΑΔΜΗΕ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή και αφορά την περίοδο 2017-2023.

Η μελέτη εκπονήθηκε με στόχο να διαπιστωθεί η επάρκεια του συστήματος εν όψει της διαμόρφωσης του μηχανισμού
των μόνιμων ΑΔΙ και οριστικοποιήθηκε μετά από διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους.

Σύμφωνα με τη μελέτη μέχρι το 2019, ακόμη και σε συνθήκες αυτόνομης λειτουργίας, δηλαδή χωρίς διασυνδέσεις και εισαγωγές ρεύματος, το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής καλύπτει επαρκώς τη ζήτηση.

Ωστόσο από το 2020 και μετά, το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθειικανοποιητικά στις ανάγκες της ζήτησης χωρίς διασυνδέσεις, ιδιαίτερα δε σε δυσμενείς συνθήκες, οπότε και θα εξαρτάται από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ η ταυτόχρονη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων των σταθμών της Καρδιάς και του Αμυνταίου την Άνοιξη του 2020 δημιουργεί κίνδυνο για την επάρκεια του συστήματος κατά τη διετία 2020-2021.

Μάλιστα όπως σημειώνεται υπό δυσμενείς συνθήκες, δηλαδή υψηλή ζήτηση και ξηρασία, η λειτουργία του συστήματος ενδέχεται να είναι ανεπαρκής, ακόμη και με αυξημένες εισαγωγές.

Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ η ένταξη της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V στις αρχές του 2022 φαίνεται τα αντισταθμίζει την απώλεια των μονάδων της Καρδιάς και του Αμυνταίου.

Ωστόσο σε περιπτώσεις ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών (ακραίο σενάριο ζήτησης ή ξηρό υδραυλικό έτος) η επάρκεια θα είναι επισφαλείς και μετά το 2022 ακόμη και εάν έχει ενταχθεί στο σύστημα η Πτολεμαΐδα V.

Επισημαίνεται ακόμη ότι τυχόν καθυστέρηση στην ένταξη της νέας αυτής μονάδας θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην επάρκεια του συστήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου