Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΝΟΜΕ: Γιατί γελάνε οι ιδιώτες, γιατί αντιδρά η ΔΕΗ

ΝΟΜΕ: Γιατί γελάνε οι ιδιώτες, γιατί αντιδρά η ΔΕΗ 
Με χαμόγελα από τους ιδιώτες και με σκληρή αντίδραση από τη ΔΕΗ ολοκληρώθηκε η πρώτη δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ, για την παραχώρηση σε τρίτους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 460 MWh/h.
 
 
Οι ιδιώτες εξασφάλισαν σημαντική ενεργειακή ισχύ, σε τιμές πολύ κοντά στην τιμή εκκίνησης, κάτι που προκάλεσε και την αντίδραση της ΔΕΗ, η οποία προσδοκούσε υψηλότερα έσοδα από τη δημοπρασία ηλεκτρικής ισχύος, που περιελάμβανε λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή.
 
Στη διαδικασία συμμετείχαν 12 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 11 εξασφάλισαν τις ποσότητες που διεκδίκησαν.
 
Ιδιαίτερα ικανοποιημένες είναι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη λιανική του ρεύματος (Ήρων, Protergia, Elpedison, Volterra κλπ.), ενώ και θυγατρικές μεγάλων παραγωγικών ομίλων (Τιτάν, Βιοχάλκο), όπως και τα ΕΛ.ΤΑ., που πρόσφατα ξεκίνησαν δραστηριότητα στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφάλισαν σημαντικές ποσότητες, σε χαμηλές τιμές.
 
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι τελικές τιμές αντικατοπτρίζουν αφενός το γεγονός ότι η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και όλοι οι «παίκτες» έκαναν αναγνωριστικές κινήσεις κι αφετέρου ότι η δημοπρατούμενη ισχύς (460 ΜW) σε αυτή τη φάση κάλυψε τις άμεσες ανάγκες της αγοράς.
 
Η ΔΕΗ, ωστόσο, δια του προέδρου της Μανώλη Παναγιωτάκη, σε ομιλία του στο συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη», που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ, αντέδρασε έντονα, εγείροντας θέμα ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι οι τελικές τιμές διαμορφώθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
 
Η δημοπρασία ξεκίνησε με αρχική τιμή τα 37,37 ευρώ ανά μεγαβάτ, ενώ η υψηλότερη τιμή από υπερθεματιστή ανήλθε στα 37,5 ευρώ.
 
Οι πληροφορίες από τη δημοπρασία αναφέρουν ότι τα μεγαλύτερα «πακέτα» εξασφάλισαν οι τρεις μεγάλοι της λιανικής (Ήρων, Protergia, Elpedison), ενώ συνολικά η ΔΕΗ θα εισπράξει περί τα 150 εκατ. ευρώ, από το σύνολο της ποσότητας που δημοπρατήθηκε, αν και στη Χαλκοκονδύλη περίμεναν τουλάχιστον διπλάσια έσοδα.
 
Η αντίδραση της ΔΕΗ
 
Γι’ αυτό, άλλωστε, ο κ. Παναγιωτάκης έκανε λόγο για «κατ' ευφημισμόν ΝΟΜΕ», τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα της δημοπρασίας «επαλήθευσαν τους φόβους» που είχαν εκφραστεί πριν από την πρεμιέρα των ΝΟΜΕ.
 
Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη εφαρμογή του νέου μέτρου αποτελεί μία πολύ σοβαρή εμπειρία για το μέλλον, ενώ στην επόμενη δημοπρασία όλοι ελπίζουν πως οι διαδικασίες θα ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές.
 
πηγή  http://www.fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου