Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Εξώδικο στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη από συνδικαλιστή της ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για μπιτζας δεη
 
του Χρήστου Κολώνα
 
Ένα εξώδικο έφτασε την περασμένη εβδομάδα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και προέρχεται από τον συνδικαλιστή της ΔΕΗ Γιώργο Μπίτζα. 
Ο κ. Μπίτζας πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικού Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ) της ΔΕΗ διαμαρτύρεται στον κ. Σκουρλέτη, πως αν και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ) τον έχει προτείνει από τις 29 Ιουνίου ως
εκπρόσωπο της στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας εντούτοις η σχετική υπουργική απόφαση- όπως προβλέπει η νομοθεσία – δεν έχει εκδοθεί. 
Μάλιστα στην “εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση και δήλωση” του κ. Μπίτζα αναφέρεται πως και η ΟΚΕ με έγγραφό της προς τον υπουργό στις 25 Ιουλίου επανήλθε στο ζήτημα ζητώντας του να προβεί άμεσα στις ενέργειες αρμοδιότητάς του, “προκειμένου να διασφαλισθεί εξάλλου και η νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ Α.Ε.”
Ο συνδικαλιστής μέσα από το εξώδικό του υποστηρίζει ότι η μη έκδοση της απόφασης συνιστά “παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας” επικαλούμενος τη σχετική νομοθεσία και άρθρο του Συντάγματος. 
Και ο κ. Μπίτζας το συνεχίζει, λέγοντας ότι “παραβιάζεται τόσο η συνταγματικώς κατοχυρωμένη αποστολή της ΟΚΕ όσο και η νομοθεσία για τη συγκρότηση, σύνθεση και λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου και τη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε., προξενώντας μάλιστα, ως μη έδει, ενδεχόμενα ζητήματα περί το κύρος των αποφάσεων του διοικητικού της συμβουλίου”. 
Έτσι, λοιπόν, ο προτεινόμενος από την ΟΚΕ ως εκπρόσωπος της στο Δ.Σ. της ΔΕΗ διαμαρτύρεται, καλεί τον υπουργό να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες κατά νόμο ενέργειες της αρμοδιότητάς του και δηλώνει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. 
Όπως προκύπτει από τα περιγραφόμενα στο εξώδικο του κ. Μπίτζα το 11μελές διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ δεν είναι πλήρες και άρα αποτελείται από 10 μέλη καθώς η θέση του εκπροσώπου της ΟΚΕ είναι για μήνες κενή. 
Ωστόσο, από τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης της ΔΕΗ προβλέπεται για τέτοιο ενδεχόμενο ότι: “Η μη εκλογή ή μη έγκαιρη συμπλήρωση από οποιαδήποτε αιτία εκπροσώπων των εργαζομένων ή του εκπροσώπου της Ο.Κ.Ε. μέσα στην προθεσμία των δύο μηνών από την ειδοποίηση των φορέων δεν παρακωλύει τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς τα μέλη αυτά”. 
Άρα θέμα νομιμότητας έκδοσης των αποφάσεων της ΔΕΗ δεν εγείρεται...
Ο κ. Σκουρλέτης δεν έχει ακόμη εκδώσει την απόφαση για τον διορισμό του εκπροσώπου της ΟΚΕ στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας και αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια χρονική προθεσμία ως προς την εκτέλεση αυτής της ενέργειας του. Το μόνο που προβλέπεται είναι ότι η ΟΚΕ προτείνει εκπρόσωπο της σε προθεσμία δύο μηνών αφότου ειδοποιήθηκε η Επιτροπή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Τώρα γιατί ο κ. Σκουρλέτης δεν έχει διορίσει ακόμη τον κ. Μπίτζα, η απάντηση ίσως και να είναι αυτή που δίνουν άνθρωποι στους οποίους έθεσε το θέμα το “Business Energy”: “Πόσοι ακόμη συνδικαλιστές να μπουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ; Δικαίωμα της ΟΚΕ είναι να αποφασίζει για τον ποιον θα προτείνει, ωστόσο η ΟΚΕ εκπροσωπεί και την επιχειρηματική κοινότητα, τους μικρομεσαίους, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν φωνή στη ΔΕΗ μια και πρόκειται για ανθρώπους της αγοράς...”.
Το σχόλιο αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν θα εκδοθεί η απόφαση περί εκπροσώπησης της ΟΚΕ στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου