Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Πλαφόν 200 ευρώ/MWh σε όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής πλην του αερίου και υποχρεωτικό "κόφτη" στο ρεύμα προτείνει η Κομισιόν


Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την επιβολή ενός ορίου στα 200 ευρώ/MWh για τον ηλεκτρισμό που παράγουν οι μονάδες πλην του φυσικού αερίου ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Όπως αναφέρει η Financial Times επικαλούμενη κείμενα της Κομισιόν, πρότεινε στα κράτη-μέλη το παραπάνω πλαφόν και ανέφερε

ότι "θα αντανακλά τα αποτελέσματα στην αγορά που θα αναμέναμε αν λειτουργούσαν φυσιολογικά οι εφοδιαστικές αλυσίδες και δεν υπόκεινταν στην οπλοποίηση της ενέργειας μέσω των διαταραχών εφοδιασμού".

Παράλληλα, η Κομισιόν θεωρεί ότι το πλαφόν είναι αρκετά υψηλό για να μην αποθαρρύνει τις μελλοντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ. 

Προτείνει επίσης δεσμευτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού κατά 5% στη διάρκεια των ωρών αιχμής, όπως άλλωστε υποστηρίζει και η πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αναφορικά με τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας των κρατών-μελών σε βιομηχανίες, η Κομισιόν θεωρεί ότι πρέπει να είναι κοστοστρεφή.

Οι παραπάνω προτάσεις θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης στην προσεχή σύνοδο των υπουργών ενέργειας την Παρασκευή.

"Αντιμετωπίζουμε αστρονομικές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τεράστια αστάθεια της αγοράς. Επομένως, προτείνουμε μια σειρά άμεσων μέτρων για να προστατεύσουμε τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και να τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν", ανέφερε νωρίτερα σήμερα σε δήλωσή της, η Πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενη στις προτάσεις της Επιτροπής για την αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε τα εξής:

“Πρώτον, θα προτείνουμε έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Και θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το πετύχουμε αυτό.

Δεύτερον, θα προτείνουμε ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος ώστε να προκύψουν έσοδα για στήριξη των ευάλωτων.

Τρίτον, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης τεράστια κέρδη. Ως εκ τούτου, θα προτείνουμε συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Τέταρτον, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας ενέργειας πρέπει να υποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Ζητείται επί του παρόντος να παράσχουν απροσδόκητα μεγάλα ποσά κεφαλαίων, τα οποία απειλούν την ικανότητά τους να συναλλάσσονται και τη σταθερότητα των μελλοντικών αγορών.

Ετσι θα βοηθήσουμε στη διευκόλυνση της υποστήριξης ρευστότητας από τα κράτη μέλη για τις εταιρείες ενέργειας.

Και πέμπτον, θα προτείνουμε ανώτατο όριο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας".

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου