Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Άλμα κερδών για τη ΔΕΗ, ζημιές για τα νοικοκυριά αφήνει ο ενεργειακός Σεπτέμβριος

Άλμα κερδών για τη ΔΕΗ, ζημιές για τα νοικοκυριά αφήνει ο ενεργειακός Σεπτέμβριος

Η κρατική επιδότηση των 639 ευρώ ανά MWh θα κυμανθεί κάτω από τα 400 ευρώ τον Οκτώβριο

Υπερκέρδη αφήνει ο Σεπτέμβριος στη ΔΕΗ, τα οποία υπολογίζoνται περίπου σε 500 εκατ. ευρώ και τα οποία προέρχονται από τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών.
Τα 5,5 εκατομμύρια καταναλωτές της ΔΕΗ πληρώνουν «καπέλο»

κατά 0,218 ευρώ ανά KWh όταν η τελική τιμή κόστους ανά KWh θα κλείσει στα 0,57 ευρώ το μήνα Σεπτέμβριο λόγω της σημαντικής πτώσης που σημειώνει η τιμή του φυσικού αερίου που κινείται κάτω από τα 200 ευρώ ανά MWh.
Ο πακτωλός των εκατομμυρίων ευρώ που μπαίνει στα ταμεία της ΔΕΗ της δίνουν βαθιά ανάσα μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.
Τα υπερκέρδη της ΔΕΗ προέρχονται από την υψηλή τιμή που έδωσε η διοίκηση το Σεπτέμβριο, η οποία ήταν στα 788 ευρώ ανά MWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh.


Η τιμή της MWh ανεβαίνει στα 800 ευρώ όταν οι μηνιαίες καταναλώσεις ξεπερνούν τις 500 KWh

Αξίζει να σημειωθεί ότι το banking news απευθύνθηκε στο γραφείο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση, με το ερώτημα αν υπάρχει πρόθεση να επιστρέψει τα κέρδη ή ένα μέρος τους στους πελάτες της.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ δεν είχαμε σχετική απάντηση στο ερώτημα ενώ η διοίκηση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα υπέρ κέρδη είναι στη δική μας φαντασία.
Το μεγάλο πελατολόγιο της εταιρείας όταν το μερίδιο αγοράς ανέρχεται στο 65% αποδεικνύεται θησαυρός ενώ οι υπόλοιποι πάροχοι μπορεί να έχουν υψηλότερα κέρδη ανά MWh αλλά δεν έχουν πελατειακή βάση που να δικαιολογεί σε απόλυτους αριθμούς κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

Πώς βγήκε ο πακτωλός των εκατομμυρίων ευρώ

Η αρχική τιμή των 788 ευρώ ανά MWh που έδωσε η ΔΕΗ είναι υψηλότερη κατά 218 ευρώ ανά MWh από το πραγματικό κόστος της MWh των 570 ευρώ του Σεπτεμβρίου.
Τα νοικοκυριά δημιούργησαν των θησαυρό των 500 εκατ. ευρώ διότι πληρώνουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος το ποσό των 149 ευρώ ανά MWh ή προς 0,149 ευρώ ανά KWh.
Τα 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά για τις καταναλώσεις του ρεύματος του Σεπτεμβρίου δεν θα έπρεπε να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ διότι η κρατική επιδότηση των 639 ευρώ ανά MWh καλύπτει με το παραπάνω το κόστος της ενέργειας των 570 ευρώ ανά MWh.
Τα νοικοκυριά θα έπρεπε να πιστωθούν το ποσό των 69 ευρώ ανά MWh για το μήνα Οκτώβριο όπως προκύπτει από τη διαφορά κόστους και της κρατικής επιδότησης της ενέργειας.
Οι ατέλειες νέου μοντέλου τιμολόγησης της ενέργειας αφήνει στους προμηθευτές ενέργειας να γράψουν κέρδη από 1 έως 500 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο.
Το ΥΠΕΝ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα θα μειώσει την κρατική επιδότηση του Οκτωβρίου η οποία στην πράξη θα λειτουργήσει ως τιμωρία για τους καταναλωτές
Η κρατική επιδότηση των 639 ευρώ ανά MWh θα κυμανθεί κάτω από τα 400 ευρώ τον Οκτώβριο γιατί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αντί να υποχρεώσει τους προμηθευτές να επιστρέψουν τα υπερ κέρδη στους λογαριασμούς του ρεύματος του Οκτωβρίου θα επιλέξει να μειώσει την επιδότηση και να αυξήσει το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά.
Τα νοικοκυριά παρότι πληρώνουν φθηνά τα τιμολόγια ρεύματος όταν η KWh κυμαίνεται από 0,047 έως 0,25 ευρώ ανά KWh ενώ το πραγματικό κόστος της KWh για τον Σεπτέμβριο είναι 0,570. Τα νοικοκυριά πληρώνουν κάτω του πραγματικού κόστους από 32 έως 52 λεπτά του ευρώ.
Η ακριβή ενέργεια είναι ένα θεωρητικό πρόβλημα χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις που διατηρούν το κόστος της KWh σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα τρέχοντα τιμολόγια ρεύματος είναι πιο χαμηλά σε σχέση με αυτά του 2021 διότι η ρήτρα αναπροσαρμογής εκτίναξε το κόστος της KWh στα 0,40 ευρώ ανά Kwh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου