Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Τα υπερκέρδη που θα δοθούν σε καταναλωτές, οι μισθοί στη ΔΕΗ και το ίντερνετ - αστραπή

 DEPA Emporias-Fisikon-CNG

- Άμεσα ωφελημένοι βγήκαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ από την ιδιωτικοποίησή της. Στα στοιχεία πρώτου εξαμήνου 2022 αναφέρεται ότι η δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού αυξήθηκε κατά 26,4 εκατ. ευρώ στα 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς μετά την αύξηση του κεφαλαίου το ποσοστό του Δημοσίου στην επιχείρηση υποχώρησε κάτω από το 50% με αποτέλεσμα να αρθεί το πλαφόν στη μισθοδοσία και να

επαναχορηγηθούν τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων.

-- Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η αναφορά στον συνολικό αριθμό εργαζομένων. Όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2022 ο όμιλος απασχολούσε 12.582 εργαζόμενους. Μεταξύ αυτών και οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πριν δέκα χρόνια, το 2012, ο όμιλος απασχολούσε 20.030 εργαζόμενους. Έχει επέλθει δηλαδή μια μείωση περίπου 7.500 υπαλλήλων αλλά η πραγματική μείωση είναι 6.000, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον οι περίπου 1.500 εργαζόμενοι του ΑΔΜΗΕ που τώρα είναι ανεξάρτητος φορέας.

-- Καθώς ο όμιλος τα τελευταία έχει κάνει και προσλήψεις, προκύπτει ότι ο αριθμός εργαζομένων που έχει αποχωρήσει από την επιχείρηση είναι πάνω από 6.000. Πρόκειται για αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, τόσο τα χρόνια των μνημονίων αλλά και αργότερα. Η μεγάλη «φυγή» δεν έχει επηρεάσει την εταιρεία –αν εξαιρεθεί η τρέχουσα συγκυρία με τα μεγάλα κόστη- που πάει από το καλό στο καλύτερο, αφού εμφανίζει υψηλή λειτουργική κερδοφορία, μειώνει το δανεισμό της και έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για τη δυναμική της είσοδο στις ΑΠΕ.

 

www.businessdaily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου