Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Ρεύμα: Τι αλλάζει από τον Οκτώβριο στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας

 

Τα όπλα της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας και τα σενάρια που είναι πάνω στο τραπέζι - Ηλεκτρονικοί μετρητές στο Δημόσιο και «Εξοικονομώ» στις επιχειρήσεις

Στροφή στις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας από τον Οκτώβριο κάνει η κυβέρνηση, υπηρετώντας τον στόχο των επιδοτήσεων της ενεργειακής ακρίβειας με πιο στοχευμένα μέτρα που θα δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα στη μείωση της κατανάλωσης.

Όπως δήλωσε την Κυριακή ο Πρωθυπουργός κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη, τα

νέα μέτρα είναι επιβεβλημένα όχι μόνο για να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος αλλά και για να περιοριστεί η κατανάλωση και θα εξειδικευτούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι πληροφορίες μιλούν για κλιμακωτές επιδοτήσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα ποσό του λογαριασμού που θα επιδοτείται σταθερά και το υπόλοιπο θα είναι συνάρτηση της κατανάλωσης ενέργειας ώστε να δίνονται κίνητρα μείωσης. Kατά άλλες πηγές, συζητείται η επιδότηση να χορηγείται με βάση και τον αριθμό των ατόμων που κατοικούν σε ένα σπίτι (ζευγάρι ή οικογένεια) όπως επίσης και η επιβράβευση των καταναλωτών που εξοικονομούν ενέργεια έως 10%.

Οριστικές αποφάσεις για το τελικό μοντέλο θα ληφθούν τις επόμενες μέρες ώστε να έχει αποτυπωθεί η μέση τιμή χονδρεμπορικής και οι διαθέσιμοι πόροι αλλά και αφού «ζυγιστούν» τα νέα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι εταιρείες προμήθειας τη μεθεπόμενη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.

Επιδότηση θέρμανσης

Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα επεκταθεί στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και στο φυσικό αέριο. Ειδικά για το τελευταίο υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός καθώς οι τιμές έχουν δεκαπλασιαστεί. Ωστόσο τα μέτρα ανακούφισης που θα υπάρξουν χωρίς όπως τονίστηκε να εξαλείφουν τις επιβαρύνσεις, θα καλυφθούν τόσο από τις εταιρίες, όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης θα υπάρξει αύξηση της επιδότησης στα 300 εκατ. ευρώ ενώ ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για παρέμβαση «στην αντλία» ώστε να μειωθεί η τιμή του καυσίμου και να δοθεί κίνητρο για χρήση του πετρελαίου θέρμανσης έναντι του φυσικού αερίου που θα επιτρέψει να ανοίξουν ξανά οι καυστήρες των κεντρικών αλλά και μεμονωμένων θερμάνσεων.

Πώς θα εξοικονομηθεί ενέργεια

Λεπτομερής αναφορά για τα «όπλα», με τα οποία η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει ενέργεια έκανε χθες στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» από τα 150 εκατ. που είχαν χορηγηθεί αρχικά για 220.000 δικαιούχους και αφορούν την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων και καταψύκτες με νέες πιο αποδοτικές συσκευές σχεδόν διπλασιάζεται το κονδύλι για να καλύψει τις ανάγκες για 420.000 έως 450.000 δικαιούχους. «Σήμερα ξοδεύουμε 5 φορές περισσότερο ηλεκτρισμό με μια σόμπα αλογόνου για να θερμάνουμε ένα δωμάτιο από ότι με ένα κλιματιστικό».

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι για περιοχές κυρίως της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας τα κλιματιστικά είναι μια σταθερή, οικονομική λύση για θέρμανση και κλιματισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά θερμαίνουν σήμερα τα σπίτια τους με ρεύμα, 1,5 με 2 εκατ. με άλλους τρόπους (με πετρέλαιο γύρω στο 1,3 εκ. και φυσικό αέριο 700.000 νοικοκυριά) και όλοι οι υπόλοποι με βιομάζα, υγραέριο, ξύλα.

Στόχος όπως σημείωσε είναι να εξοικονομήσουμε ενέργεια και αυτό θα εξασφαλιστεί και με λιγότερο ενεργοβόρες συσκευές. Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι με το νέο πρόγραμμα, θα εξοικονομηθούν 200 γιγαβατώρες ετήσιας κατανάλωσης, κάτι που θα μειώσει την εισαγωγή φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιούσαν για να παράγουν το ρεύμα αυτό.

Τον Οκτώβριο ο οδηγός για το εξοικονομώ σε επιχειρήσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε μεγάλη έμφαση και στα προγράμματα Εξοικονομώ, λέγοντας «ότι εκεί πρέπει να επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια τεράστια ποσά τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, για να μειωθεί η κατανάλωση αλλά και οι λογαριασμοί ρεύματος».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σε εκδήλωση της ΡΑΕ στην Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε άλλες πρωτοβουλίες για μείωση της σπατάλης της ηλεκτρικής ενέργειας στο δημόσιο και μίλησε και για την αξιοποίηση εφαρμογών τεχνολογικών λύσεων.

Ήδη γίνονται συζητήσεις ώστε να μπουν δοκιμαστικά σε κτίρια του δημοσίου ηλεκτρονικοί μετρητές, οι οποίοι μέσω διαδικτύου θα στέλνουν real time ποια είναι η κατανάλωση ενός κτιρίου. Έχει εκτιμηθεί ότι μια τέτοια εφαρμογή που δίνει on line στοιχεία για την κατανάλωση ενέργειας μπορεί να την μειώσει κατά 20% σύμφωνα με έρευνα το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ προχωρεί στο επόμενο βήμα που είναι το Εξοικονομώ στις επιχειρήσεις και εντός Οκτωβρίου θα γίνει η προδημοσίευση του οδηγού. Ο σχεδιασμός προβλέπει την αναβάθμιση κτιρίων σε 9.700 επιχειρήσεις ενώ παράλληλα θα “τρέξει” το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες, εμπορικών, οικιακών και αγροτικών καταναλωτών.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός πρόκειται για 250.000 φωτοβολταϊκά μέχρι 10 κιλοβάτ που στο εξής θα εγκαθίσταται με απλή γνωστοποίηση στο ΔΕΔΔΗΕ.

Για τις παρεμβάσεις αυτές υπάρχουν ήδη νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν μοιράσει τον ηλεκτρικό χώρο ως εξής: 40% για νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 100.000 σπίτια, 75.000 για εμπορικούς καταναλωτές και 35.000 αγρότες. Για τα έργα αυτά θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΑΝΝΕ

 www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου