Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για παραπλανητική διαφημιστική εκστρατεία και αθέμιτες πρακτικές εκ μέρους της ΔΕΗ


Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων κατέθεσαν πενήντα (50) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, για αθέμιτες πρακτικές εκ μέρους της ΔΕΗ και για πελατειακές σχέσεις της διοίκησής της με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αποκαλύφθηκαν σε σχετική αλληλογραφία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και εντάθηκαν με τις πρόσφατες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τάχατες κατάργηση της καταχρηστικής ρήτρας

αναπροσαρμογής.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, σε ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Δ/ντα Συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Στάσση, και του προέδρου της ΡΑΕ, κ. Δαγούμα, γινόταν αναφορά σε παραπλανητική διαφημιστική εκστρατεία και σε αθέμιτες πρακτικές που υιοθετεί η ΔΕΗ, ενώ υπονοήθηκαν με σαφήνεια πελατειακές σχέσεις της ΔΕΗ με τον ΜΜΕ, προκειμένου να καλλιεργηθεί θετική εικόνα για την επιχείρηση και τη χρυσοπληρωμένη γαλάζιας διοίκησή της. Επιπλέον, από το δημοσιευμένο περιεχόμενο των επιστολών, διαφαίνεται και η προκλητική στάση της γαλάζιας διοίκησης τόσο απέναντι στις κυβερνητικές επιδοτήσεις, όσο και απέναντι στην κλήση σε συμμόρφωση από τη ΡΑΕ.

Οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν για όλα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ της ΔΕΗ και της ΡΑΕ, αλλά και για τη θέση και τις ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τις διαφημιστικές δαπάνες της ΔΕΗ και τη συνολική της λειτουργία, καθώς, υπό τη γαλάζια διοίκηση του κ. Μητσοτάκη, η ΔΕΗ έχει απωλέσει πλήρως τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο, και πλέον δρα με αμιγώς κερδοσκοπικά και επικοινωνιακά κριτήρια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 07 Σεπτεμβρίου 2022

 

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Παραπλάνηση καταναλωτών, πελατειακή σχέση με τον τύπο και αντιποίηση του ρόλου της πολιτείας τα νέα κατορθώματα της χρυσοπληρωμένης γαλάζιας διοίκησης της ΔΕΗ

Η ανταλλαγή επιστολών στις αρχές του Αυγούστου μεταξύ του Προέδρου της ΔΕΗ, κ. Στάσση, και του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Δαγούμα, που περιγράφεται στο άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών της 26.08, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της αντίληψης των χρυσοπληρωμένων γαλάζιων παιδιών της ΔΕΗ για τον τρόπο λειτουργίας της (πρώην) Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού αλλά και του μπάχαλου που δημιούργησαν οι πρόχειρες, αποσπασματικές και επικοινωνιακές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΝΔ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

 Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, η ΔΕΗ αποτέλεσε έναν από τους προμηθευτές που, σύμφωνα με τον έλεγχο της ΡΑΕ, διαφήμισαν με παραπλανητικές αναφορές τα τιμολόγια Αυγούστου 2022 και τη συνολική τους πολιτική. Η συμμόρφωση πραγματοποιήθηκε μετά τις παρατηρήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής μετά την παρέλευση της αρχικής προθεσμίας της 04/08/2022 και της εν λόγω ανταλλαγής επιστολών.

Η αιχμή που φαίνεται να αφήνει στις επιστολές του ο Πρόεδρος της ΡΑΕ για πελατειακή σχέση της ΔΕΗ με τον Τύπο, προκειμένου η επιχείρηση και η διοίκησή της να παρουσιάζονται με θετικό τρόπο από τα ΜΜΕ, αποκαλύπτει τη κυβερνητική μεθόδευση για χειραγώγηση των ΜΜΕ. Δεν αφήνει επίσης χώρο για αμφιβολίες για το γεγονός ότι στόχος των υπέρογκων διαφημιστικών πακέτων που δαπανά η ΔΕΗ τα τελευταία τρία χρόνια είναι να μένουν κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας μια σειρά από επιλογές που έχουν στοιχίσει ανεπανόρθωτα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ενδεικτικά αναφέρουμε την απαξίωση των λιγνιτωρυχείων και των λιγνιτικών μονάδων το 2020-2021, τη λήψη δανείων με ρήτρα άνθρακα, αλλά και τις χαριστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης υπέρ της ΔΕΗ και εις βάρος των καταναλωτών όπως π.χ. η πρόσφατη νομοθέτηση της αναδρομικής επιστροφής εκατομμυρίων ευρώ από το 2005 (!!!) μέσω του άρθρου 120 του Ν. 4951/2022 για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στα πρώην Μη-Διασυνδεδεμένα Νησιά, καθώς και η νομοθετική αφαίρεση κάθε είδους έκπτωσης από τον υπολογισμό των υπερκερδών από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στα οποία η ΔΕΗ, ακόμη και με την υποεκτίμηση της μελέτης της ΡΑΕ, κατέχει τη μερίδα του λέοντος.

Εξάλλου,  εάν δεν παρουσιάζεται ως «επιτυχημένη» η πορεία της ΔΕΗ από τα ΜΜΕ δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι υπέρογκες αμοιβές του κ. Στάσση και των υπόλοιπων γαλάζιων παιδιών που η κυβέρνηση ΝΔ τοποθέτησε στη ΔΕΗ, αλλά ούτε και το αφήγημα της ΝΔ για τη «σωτηρία» της. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση ότι, όπως προκύπτει από το δημοσιευμένο περιεχόμενο των επιστολών, ο κ. Στάσσης αντιμετωπίζει την παρακράτηση μέρους των υπερκερδών από τη χονδρεμπορική αγορά ως «συνεισφορά» στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, και όχι ως υποχρέωση, όπως ορθά του επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΡΑΕ. Είναι προφανές ότι για τα γαλάζια παιδιά της ΝΔ η δημόσια περιουσία είναι μαγαζί τους και για το λόγο αυτό συμπεριφέρονται αυθαίρετα και χρεώνουν ασύστολα τους καταναλωτές.

Ένα επιπλέον ζήτημα που προκύπτει από το περιεχόμενο των επιστολών αφορά στην επιβεβαίωση για την ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών για τις πρόσφατες, αλλεπάλληλες και αποσπασματικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που επανέφεραν πολλαπλάσια την καταχρηστική ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος, παρά την τάχατες αναστολή της στα «χαρτιά». Αυτό το ρόλο, φαίνεται να ισχυρίζεται ότι ανέλαβε αυτοβούλως η ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας στα έγγραφά της την απουσία ενημερωτικής εκστρατείας από την Πολιτεία. Όμως, ακριβώς λόγω των κυβερνητικών αλλαγών και παλινωδιών της τελευταίας στιγμής στη νομοθεσία, οι προμηθευτές ανακοίνωσαν τις τιμές Αυγούστου μόλις στις 31/7, ενώ ο έλεγχος των νέων τιμολογίων κατέστη δυνατός από τη ΡΑΕ μόλις στις αρχές Αυγούστου και η πλήρης συμμόρφωση των προμηθευτών πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ στις 09/08.

Ακόμη και σήμερα, που μπαίνουμε στο δεύτερο μήνα εφαρμογής της τάχατες κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι καταναλωτές στους οποίους έχει εναποθέσει ο κ. Μητσοτάκης την ευθύνη να βρίσκουν τη φθηνότερη τιμή κάθε μήνα, ψάχνουν να πληροφορηθούν τις νέες τιμές, τις διαδικασίες για αλλαγή προμηθευτή και υπεύθυνη ενημέρωση για το τι θα πρέπει να προσέξουν στις τιμές και στις εκπτώσεις που ανακοινώνουν κάθε μήνα οι προμηθευτές. Και αυτό το μπάχαλο επιβεβαιώνουν οι επιστολές ΡΑΕ και ΔΕΗ που δημοσιοποιήθηκαν καθώς και τις καταστροφικές ευθύνες του ΥΠΕΝ και συνολικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Ισχύουν οι κατηγορίες για «παραπληροφόρηση», «παραπλανητικές και αθέμιτες πρακτικές»  και «αντιποίηση του ρόλου της Πολιτείας» που φαίνεται να καταλογίζονται στην (πρώην) Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας; Έχει πραγματοποιηθεί ανάλογος έλεγχος για τις διαφημιστικές εκστρατείες Σεπτεμβρίου σε όλους τους προμηθευτές; Τι μέτρα θα πάρει το ΥΠΕΝ για αυτές τις αθέμιτες πρακτικές της γαλάζιας και χρυσοπληρωμένης διοίκησης της ΔΕΗ;

2.      Πώς σκοπεύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανταποκριθεί στην ανάγκη για πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών για όλες τις αλλαγές στο τοπίο της αγοράς ενέργειας, προκειμένου να αποφευχθούν και πάλι καταχρηστικές συμπεριφορές των προμηθευτών, ιδίως όσον αφορά στις εμπορικές πρακτικές αλλά και σε πιθανή αισχροκέρδεια στην αγορά λιανικής; Πότε αναμένεται να γίνει πλήρης έλεγχος από τη ΡΑΕ της κοστοστρέφειας των νέων τιμολογίων;

3.      Ποιες οι ενέργειες του ΥΠΕΝ αναφορικά με τις έμμεσες καταγγελίες της ΡΑΕ για διαχείριση επικοινωνιακών και διαφημιστικών πόρων από τη διοίκηση της ΔΕΗ ώστε να φιλοτεχνήσει μια θετική εικόνα στα ΜΜΕ και να εκμεταλλευτεί τα έσοδα από τους υπέρογκους λογαριασμούς των καταναλωτών για να καλύψει επιχειρησιακές ανεπάρκειες και αποτυχίες της διοίκησης της ΔΕΗ; Έχουν κοινοποιηθεί σχετικά στοιχεία και δεδομένα στα συναρμόδια Υπουργεία;

4.      Πώς θα διαχειριστεί το ΥΠΕΝ το ότι η ΔΕΗ, αντί να αποτελεί κοινωνικό και αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας μας, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατραπεί σε κερδοσκοπικό φορέα που, όπως εφάρμοσε παραπλανητικές πρακτικές στην πληροφόρηση των καταναλωτών εκμεταλλευόμενη το χάος που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις αλλεπάλληλες και υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων των προμηθευτών;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων: Παρακαλούμε και αιτούμαστε να κατατεθούν προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών όλες οι επιστολές/ειδοποιήσεις που στάλθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς προμηθευτές τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2022, στο πλαίσιο του ελέγχου εφαρμογής του άρθρου 138 του Ν. 4951/2022 καθώς και οι απαντήσεις των προμηθευτών.

 

Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές


Φάμελλος Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου