Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Γ. Στάσσης στους αναλυτές: Όπλο για τη ΔΕΗ η ρευστότητα 3,6 δισ. μέσα στην κρίση - Οκτώβριο η δοκιμαστική λειτουργία της Πτολεμαΐδα 5

 

Στην μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλεί στο περιβάλλον της αγοράς η κρίση αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β τριμήνου της επιχείρησης στους αναλυτές. Όπως είπε, οι σχεδιασμοί αλλάζουν μέρα με την ημέρα και γίνονται προσαρμογές, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή τη συγκυρία η ΔΕΗ βρέθηκε με ισχυρή ρευστότητα που της επιτρέπει

να ανταπεξέρχεται.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν η ρευστότητα της ΔΕΗ φτάνει τα 3,6 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 2,197 δις. είναι μετρητά και το 1,444 δις. αφορά σε διαθέσιμες δεσμευμένες πιστωτικές γραμμές. Το καθαρό χρέος της εταιρείας στις 30 Ιουνίου του 2022 ήταν στα 2,245 δις. ευρώ, με τη ΔΕΗ να έχει μπροστά της λήξεις δανείων 220 εκατ. ευρώ το 2022 , το 2023 543 εκατ. ευρώ ενώ το 2024 1,015 (εκ των οποίων τα 600 εκατ. έχουν δυνατότητα παράτασης ενός έτους). Σημειώνεται ότι το 67% του χρέους της ΔΕΗ έχει σταθερό επιτόκιο, ενώ το 43% του δανεισμού της επιχείρησης έχει γίνει με όρους ESG. 

Όσον αφορά στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αυτό αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 20 – 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την απόφαση της έκτακτης ΓΣ της 3ης Αυγούστου το πρόγραμμα είναι διάρκειας 24 μηνών και η ΔΕΗ μπορεί να αποκτήσει μετοχές που αντιστοιχούν έως και το 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου σε ένα εύρος τιμής από 2,48 έως 17 ευρώ ανά μετοχή.

Ο κ. Στάσσης ανέφερε εξάλλου ότι η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο ενώ τοποθέτησε την εμπορική λειτουργία τον Ιανουάριο. 

Όσον αφορά στις ΑΠΕ συνεχίζεται και εντείνεται το επενδυτικό πρόγραμμα, με την εταιρεία να διαθέτει 394MW υπό κατασκευή ή έτοιμα για κατασκευή και ακόμη 4GW πρακτικά διασφαλισμένα. Σε σχέση με τον περασμένο Μάιο η εταιρεία προσέθεσε 41MW σε λειτουργία από τη συναλλαγή με τη Volterra, 112MW από δραστηριότητες εξαγορών (72MW σε λειτουργία και 40MW υπό κατασκευή) 100MW εξασφάλισαν εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων ενώ 644MW δημοπρατήθηκαν. 

Τέλος από το μέτωπο των εξαγορών ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι αναμένονται νέα από τη Ρουμανία πιθανότατα τους επόμενους μήνες.
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου