Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Ακόμη χαμηλότερες οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές ρεύματος στις 20 Νοεμβρίου - Αυξάνεται ο δημοσιονομικός χώρος για επιδοτήσεις στα καύσιμα


Τις χαμηλότερες χρεώσεις από τον περασμένο Αύγουστο οπότε και άρχισε η εφαρμογή του νέου συστήματος για τα τιμολόγια ρεύματος στη λιανική, θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για το Δεκέμβριο. Αν οι χρεώσεις για το Νοέμβριο ήταν κάτω των 40 λεπτών η κιλοβατώρα, αυτές που θα δημοσιεύσουν στις 20 Νοεμβρίου για τον επόμενο μήνα, θα κινούνται ενδεχομένως και κάτω των 35 λεπτών για τη μεγάλη

κατηγορία καταναλωτών που «καίνε» μέχρι 500 κιλοβατώρες το μήνα.

Τι θα σημάνει αυτό; Τίποτα απολύτως για τους καταναλωτές, για τους οποίους δεν αλλάζει κάτι, αφού τέτοιες ήταν οι τιμές και τον Νοέμβριο, όπως και τον Οκτώβριο. Εκείνος που θα ωφεληθεί και πάλι τα μέγιστα είναι το κράτος. Η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι μηδενική, όπως ακριβώς είχε συμβεί και το Νοέμβριο, δημιουργώντας τα περιθώρια στο οικονομικό επιτελείο να επιδοτήσει άλλους τομείς με περισσότερους πόρους, ενδεχομένως τα καύσιμα. 

Στο ρεύμα, η επιδότηση θα καλυφθεί αποκλειστικά από τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης), η οποία αναμένεται να κυμανθεί στα 19-20 λεπτά, προκειμένου να διατηρηθεί η τελική λιανική τιμή στα 15-16 λεπτά.

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μέσα στις επόμενες επτά ημέρες, αυτή θα είναι η εικόνα για το μήνα Δεκέμβριο από πλευράς επιδοτήσεων και τελικών τιμών. Συγκρίνοντας σε μηνιαία βάση την πορεία της τιμής χονδρικής στο ρεύμα, καταγράφει μέσα στο Νοέμβριο μείωση της τάξης του 18%-19%, κινούμενη κατά μέσο όρο κάτω των 195 ευρώ, όταν η μέση τιμή για τον Οκτώβριο ήταν 235 ευρώ. Αναμενόμενη εξέλιξη, όταν η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, δηλαδή στα 98 ευρώ / MWh (TTF).

Αβεβαιότητα για φυσικό αέριο, πετρέλαιο, βενζίνες

Στο ρεύμα η εικόνα για το Δεκέμβριο μπορεί να δείχνει προδιαγεγραμμένη, ωστόσο δεν ισχύσει το ίδιο για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης. Εφόσον η πτωτική τάση του TTF συνεχιστεί και υποχωρήσει ακόμη πιο χαμηλά, τότε ίσως η ΔΕΠΑ να ανακοινώσει για τον επόμενο μήνα ακόμη μικρότερη επιδότηση από τα 2,5 λεπτά η κιλοβατώρα του Νοεμβρίου. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την τιμή στην οποία θα κλείσει η month ahead, καθώς ως γνωστόν οι ηλεκτροπαραγωγοί αγοράζουν το φυσικό αέριο που θα χρειαστούν για τον επόμενο μήνα, ένα μήνα πριν.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα. Βοηθούμενου του καλού καιρού, η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή και οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα των 1,30 ευρώ το λίτρο, μετά και τις επιδοτήσεις του κράτους, των διυλιστηρίων και των εμπορικών εταιρειών. Αύριο ωστόσο εκπνέει η επιδότηση του πετρελαίου κατά 6 λεπτά που είχαν ανακοινώσει τα διυλιστήρια και μένει να φανεί κατά πόσο θα την παρατείνουν ή όχι για ακόμη μια φορά. Στην παρούσα πάντως φάση, επικρατεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα γύρω από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου απ' ότι με τις τιμές του φυσικού αερίου. Aν και το μπρεντ παραμένει στα 96 δολάρια το βαρέλι, πολλά θα κριθούν από το πως θα αποτιμήσει η αγορά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων απέναντι στο ρωσικό πετρέλαιο, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες οι αποστολές αργού από τη Ρωσία εκτινάχθηκαν σε υψηλό πέντε μηνών, καθώς ο χρόνος εκπνέει για τα πλοία που εγκαταλείπουν τα λιμάνια της Βαλτικής και της Αρκτικής για να φτάσουν σε βασικούς προορισμούς. Τα φορτία που αποστέλλονται από τη Ρωσία αυξήθηκαν στα 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο από τις αρχές Ιουνίου. Και το ερώτημα κατά πόσο τελικά το ρωσικό αργό θα λείψει από την παγκόσμια αγορά και σε ποιό βαθμό αυτό θα επηρεάσει τις τιμές, θα φανεί στην πράξη τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. 

Τέλος, ερώτημα παραμένει και το τι θα συμβεί στο μέτωπο της βενζίνης. Μετά και τη μηδενική συμμετοχή του προϋπολογισμού για επιδότηση στο ρεύμα, μένει να φανεί κατά πόσο το οικονομικό επιτελείο θα επιλέξει να διαθέσει κεφάλαια για να επιδοτήσει τις τιμές της βενζίνης, οι οποίες αρχίζουν και πάλι να ξεφεύγουν.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

https://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου