Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Ευήκοα ώτα στο business plan της ΔΕΗ από μεγάλα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά funds – Οι επαφές Στάσση στο Λονδίνο και η επιτάχυνση των επενδύσεων


Ισχυρό ενδιαφέρον εισέπραξε η διοίκηση της ΔΕΗ στα πάνω από τριάντα meetings που είχε στο Λονδίνο, με επικεφαλής funds, στο πλαίσιο του roadshow που διοργάνωσαν η ΕΧΑΕ από κοινού με τη Morgan Stanley. Αμερικανικά κεφάλαια, όπως τα Sandglass και Manulife, και ευρωπαϊκά, όπως τα βρετανικά Senvest, Polygon και TFG Asset management, ενημερώθηκαν για τις προοπτικές της επιχείρησης, με έμφαση την απανθρακοποίηση, τα νέα έργα ΑΠΕ, την

επέκταση εκτός Ελλάδος, και την ψηφιοποίηση.

Κάποια από τα funds ξέρουν την ΔΕΗ από παλιότερα, ενώ άλλα είναι νέοι παίκτες που ενδιαφέρονται να μπουν στην μετοχή ή στα δύο ομόλογα (775 εκατ ευρώ λήξεως 2026 και 500 εκατ λήξεως 2028), όπου και επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις. Η επιχείρηση που βγαίνει σώα από την κρίση και υλοποιεί, παρά το γεμάτο προκλήσεις διεθνές περιβάλλον, χωρίς παρεκκλίσεις το business plan της αναμένει για φέτος EBITDA μεταξύ 800- 900 εκατ. ευρώ, όσο περίπου και πέρυσι, με ανάλογες ή καλύτερες επιδόσεις από του χρόνου. Το 2023, η συνέχιση της ανθεκτικής κερδοφορίας, πρόκειται να συνδυαστεί και με διανομή μερίσματος στους μετόχους (η πρώτη από το 2014), όπως είχε ενημερώσει πρόσφατα τους αναλυτές ο CEO Γ. Στάσσης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Στα one to one ραντεβού του επικεφαλής της με τους CEO των ξένων funds, οι κινήσεις των οποίων μένει να φανούν το προσεχές διάστημα, αναλύθηκε εκτενώς η εικόνα κάθε ενός από τους βασικούς τομείς δράσης του επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ.

Ενός πλάνου, για το οποίο, ο επικεφαλής της, είχε αναγγείλει το καλοκαίρι στο συνέδριο του Economist, ότι πρόκειται να αναθεωρηθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου, με επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, αποθήκευση ενέργειας αλλά και νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο. Κι αυτό, καθώς οι μονάδες που χρησιμοποιούν σήμερα φυσικό αέριο, τα επόμενα χρόνια θα καίνε υδρογόνο και η επιχείρηση πρέπει να προετοιμαστεί γι' αυτήν την προοπτική.

Θυμίζουμε ότι το business plan προβλέπει επενδύσεις οι οποίες θα φτάσουν στα 9,3 δισεκατομμύρια, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, κινήσεις στα Βαλκάνια και διαχείριση απορριμμάτων. Τα μισά και πλέον επενδυτικά κεφάλαια (55%) θα κατευθυνθούν σε ανανεώσιμες πηγές, εντός και εκτός Ελλάδος, το 20% σε δίκτυα διανομής, ένα 7% σε συμβατικές πηγές ενέργειας, το 4% στην παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα και το 3% στη λιανική.

Γεωγραφικά το 85% προορίζεται για επενδύσεις εντός Ελλάδος και το 15% (1,4 δισ.) στα Βαλκάνια, κυρίως Ρουμανία και Βουλγαρία, οι οποίες παρουσιάζουν το πλεονέκτημα της διασύνδεσης με το ελληνικό σύστημα. Στο θέμα και απαντώντας σε μια σειρα από πρόσφατα δημοσιεύματα, η επιχείρηση είχε εκδώσει στα τέλη Οκτωβρίου ανακοίνωση προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνοντας ότι πράγματι εξετάζει πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία

Χρονικά, το επενδυτικό ντεμαράζ της ΔΕΗ διαρθρώνεται ως εξής : Του χρόνου θα προχωρήσει σε επενδύσεις 2,3 δισ., το 2024 σε 2,5 δισ., ενώ το 2025-2026 θα επενδυθούν από 1,7 δισ. ευρώ. Οπως έχει ανακοινώσει η επιχείρηση, ακριβώς επειδή οι επενδύσεις θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, οι εισαγωγές ρεύματος προβλέπεται να μειωθούν στο 10 % της αγοράς το 2026 έναντι 18 % το 2020.

 

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου