Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

ΡΑΕ: Στη ΔΕΗ ο μεγαλύτερος λογαριασμός για τα υπερκέρδη. Στην τσιμπίδα του ΥΠΕΝ οι προμηθευτές και το αέριο - Τι θα πληρώσουν οι προμηθευτές

dei_dei 

Την μερίδα του λέοντος των έκτακτων υπερκερδών καλείται να πληρώσει η ΔΕΗ σύμφωνα με το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που διαβιβάστηκε χθες στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, με σκοπό την αναδρομική φορολόγηση των υπερκερδών για το εννεάμηνο Οκτωβρίου 2021 έως Ιούνιος 2022 από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο τελικός λογαριασμός (σ.σ εκκρεμεί η πιστοποίηση των στοιχείων

από τους ορκωτούς των εταιρειών) είναι 373,55 εκατ. ευρώ και ενσωματώνει την φορολόγηση του 90% που είχε ανακοινώσει προ μηνών στην βουλή ο Πρωθυπουργός. Από το ποσό αυτό στην ΔΕΗ αναλογούν τα 276 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 74% του συνόλου και τα υπόλοιπα 97,55 εκατ. ευρώ κατανέμονται σε 23 μεγάλους, μεσαίους και μικρότερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (κυρίως από ΑΠΕ). Προ της φορολόγησης τα έκτακτα υπερκέρδη διαμορφώνονται συνολικά σε 415 εκατ. ευρώ.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε πόρισμα που κατέθεσε στο ΥΠΕΝ τον περασμένο Μάιο, αφαιρέθηκαν κατ΄ απαίτηση της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών, οι εκπτώσεις που προσέφεραν στην παραγωγή και την προμήθεια, οι επιπτώσεις από τα σταθερά τιμολόγια που παρείχαν στους καταναλωτές καθώς και τα διμερή συμβόλαια (PPA’s) μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών. Χωρίς την αφαίρεση των εκπτώσεων αυτών, ο λογαριασμός θα «φούσκωνε» στα 1,22 δισ. ευρώ με την πλειοψηφία των ουρανοκατέβατων κερδών να αναλογεί στην ΔΕΗ (περί τα 980 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr
 Μαριάννα Τζάννε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου