Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Αντιδράσεις από τους ηλεκτροπαραγωγούς για τον αναδρομικό φόρο στα υπερκέρδη – Μιλούν για «δήμευση», προαναγγέλλουν νομικά μέτρα

 

Δεκτή με αντιδράσεις, που δεν συνδέονται με το ύψος των ποσών, αλλά με τη λογική που συνοδεύει το μέτρο, έγινε από τους ηλεκτροπαραγωγούς η αναδρομική φορολόγηση με 90% των υπερκερδών της περιόδου Οκτώβριος 2021 - Ιούνιος 2022.

Η ενόχληση των καθετοποιημένων ενεργειακών ομίλων δεν αφορά τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να πληρώσουν, τα οποία είχαν ούτως ή

άλλως προυπολογίσει και γράψει στις οικονομικές τους κατατάσεις, παρά την αντίληψη που συνοδεύει τη φορολόγηση των κερδών.

Πηγές των ηλεκτροπαραγωγών θυμίζουν ότι ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ Ντίνος Μπενρουμπή τόνισε πρόσφατα στο συνέδριο «Renewable & Storage Forum» ότι το μέτρο βάζει στο «εδώλιο» όποιον βγάζει λεφτά, μη μετρώντας, ωστόσο, πως τα βγάζει, ενώ χρησιμοποίησε τη λέξη «δήμευση» για να χαρακτηρίσει την κυβερνητική πρακτική αυτή.

«Δήμευση»

«Δεν είχε χρησιμοποιηθεί κατά λάθος η συγκεκριμένη λέξη», λέγεται χαρακτηριστικά, για την απόφαση της κυβέρνησης και για τη μεθοδολογία. Από εκεί και πέρα, οι ηλεκτροπαραγωγοί αποσαφηνίζουν, ότι οι εταιρείες δεν αιφνιδιάστηκαν, καθώς τα ποσά ήταν πάνω-κάτω γνωστά και όλοι τα έχουν προβλέψει στις οικονομικές τους καταστάσεις.

Κάποιες μεμονωμένες εταιρείες, πάντως, μιλώντας στο energypress, διαμηνύουν ότι δεν θα δεχθούν χωρίς αντίδραση την απόφαση, ενώ άλλες φαίνεται να έχουν αναθέσει το θέμα σε νομικά γραφεία, προαναγγέλοντας χρήση κάθε δυνατού νομικού μέσου. Το πρόβλημα, όπως λέει στέλεχος μεγάλου ενεργειακού ομίλου, βρίσκεται στην λογική που διέπει την απόφαση της κυβέρνησης, όχι στα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε. Και επικαλείται την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών ομίλων, εξαιρουμένου όμως του φυσικού αερίου, κάτι που στην Ελλάδα δεν ισχύει.

Ο συνομιλητής μας εξηγεί ότι οι μονάδες στην χώρα μας έχουν την ιδιαιτερότητα, να δουλεύουν με φυσικό αέριο σε τιμή month ahead. Δηλαδή στις 31 του προηγούμενου μηνός, κλείνουν την τιμή για τον επόμενο. Όταν επομένως ανέβαιναν οι διεθνείς τιμές, ακριβώς επειδή πολλοί όμιλοι είχαν εξασφαλίσει φθηνότερο αέριο από τον προηγούμενο μήνα, όντας πιο ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό, το εξήγαγαν και έβγαζαν κέρδη. Όταν αντίστοιχα οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έπεφταν, τότε οι μονάδες τους δεν δούλευαν. Τα κέρδη αυτά είδε η κυβέρνηση και τα φορολογεί. Αυτό όμως δεν λέγεται αισχροκέρδεια, όπως λέει ο συνομιλητής μας. Εταιρεία, όπως η συγκεκριμένη, καθώς και άλλες, έχουν αναθέσει σε μεγάλα νομικά γραφεία να διερευνήσουν τρόπους αντίδρασης.

Τι αναλογεί στην ΔΕΗ, τι σε ιδιώτες

Από τα συνολικά 373,55 εκατ ευρώ που είναι τα προς ανάκτηση ποσά με βάση το 90% της αναδρομικής φορολόγησης, τα 260-270 εκατ ευρώ αφορούν την ΔΕΗ και τα υπόλοιπα 100 εκατ. κυρίως τους τέσσερις ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Δεδομένου ότι ένα μικρό ποσό αφορά και τις ΑΠΕ εκτός ταρίφας, με συμβάσεις οι οποίες έχουν λήξει, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί εκτιμάται ότι θα κληθούν να μοιραστούν 70-80 εκατ ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος, λόγω των υδροηλεκτρικών και των λιγνιτών, καλείται να πληρώσει η ΔΕΗ. Η επιχείρηση έχει κάνει εδώ και καιρό τους λογιστικούς της υπολογισμούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τελική επίπτωση στην ΔΕΗ, έπειτα από το συμψηφισμό του έξτρα φόρου με κάποια έσοδα που είχε από πωλήσεις, δεν πρόκειται να υπερβεί τα 180 εκατ ευρώ.

Συνολικά, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ. Συνολικά, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) έχει ήδη ενισχυθεί με ποσά 3,2 δισ. από τον ΕΛΑΠΕ, τον προϋπολογισμό, τις ΥΚΩ, καθώς και το μηχανισμό πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή, ο οποίος ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο και μετά. Τώρα θα ενισχυθεί και με 373,55 εκ.ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να εισπράττονται σταδιακά.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου