Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Χωρίς ρεύμα μόνο οι περιοχές όπου συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα - Τι αναφέρει για το δίκτυο ο ΔΕΔΔΗΕ

 

Χωρίς ηλεκτροδότηση μόνο οι περιοχές όπου συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα - Τι αναφέρει για το δίκτυο ο ΔΕΔΔΗΕ 

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα το πρωί θα έχουν αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση σχεδόν στο σύνολο των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, στις οποίες έχουν υποχωρήσει τα νερά. Επομένως, στη συντριπτική τους πλειονότητα πλέον οι βλάβες θα περιορίζονται σε οικισμούς οι οποίοι συνεχίζουν να πλήττονται από πλημμυρικά φαινόμενα.

Ειδικά στο Νότιο Πήλιο, δυσκολίες στις εργασίες αποκατάστασης

δημιουργούν οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, οι οποίες δυσχεραίνουν την πρόσβαση των συνεργείων. Μέχρι χθες το μεσημέρι, εκτός τάσης παρέμεναν μερικές δεκάδες κτίρια.

Σε όσες περιοχές δεν έχουν υποχωρήσει τα νερά, πέρα από την αδυναμία πρόσβασης των συνεργείων, όπως είναι φυσικό για λόγους ασφάλειας δεν μπορεί να γίνει επανηλεκτροδότηση των παροχών.

Μέχρι χθες το μεσημέρι, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονταν σε οικισμούς περιμετρικά των Τρικάλων, όπου εκτός δικτύου παρέμεναν περίπου 1.000 παροχές. «Αποκλεισμένες» από το δίκτυο ήταν περίπου 500 παροχές σε οικισμούς περιφερειακά της Λάρισας, ενώ το ίδιο ίσχυε σε 300 παροχές σε χωριά της Καρδίτσας.

Έλεγχος της ηλεκτρικής εγκατάστασης

Όσον αφορά τα κτίρια στις περιοχές όπου έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στο δίκτυο, και τα οποία είχαν νωρίτερα πλημμυρίσει, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει επιστήσει την προσοχή των καταναλωτών για τον ενδελεχή έλεγχο των εγκαταστάσεων, πριν από την επανηλεκτροδότησή τους. Μάλιστα, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τις υποδομές στον περιβάλλοντα χώρο (γραμμή πίνακα, μετρητής, γείωση).

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, ο έλεγχος είναι απολύτως επιβεβλημένος προκειμένου τα κτίσματα να επανηλεκτροδοτηθούν, καθώς μια ανέλεγκτη ηλεκτρική εγκατάσταση, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή όπως ηλεκτροπληξία, πρόκληση πυρκαγιάς, ή καταστροφές του ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις περιπτώσεις που απαιτείται εκτέλεση εργασιών από τον ΔΕΔΔΗΕ για την επανασύνδεση, αυτή θα πραγματοποιείται μετά την έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) την οποία θα πρέπει και να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι στον Διαχειριστή. Η υποβολή της ΥΔΕ μπορεί να γίνει μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα εξυπηρέτησης αιτημάτων, στην οποία ο Διαχειριστής έχει δώσει προτεραιότητα εξέτασης σε όλες τις αιτήσεις εξυπηρέτησης από τις πληγείσες περιοχές.

Χωρίς προβλήματα το σύστημα μεταφοράς

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η κακοκαιρία Daniel άφησε «αλώβητο» το σύστημα μεταφοράς, με συνέπεια να μην εμφανιστεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του. Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ, η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε πτώση δύο πυλώνων υψηλής και υπερυψηλής τάσης στην περιοχή της Θεσσαλίας (λόγω καθίζησης του εδάφους) η οποία αντιμετωπίστηκε με τη χρησιμοποίηση άλλων γραμμών μεταφοράς που διέρχονται από την περιοχή, όπου το σύστημα είναι πυκνό.

Παράλληλα, συνεργεία του Διαχειριστή, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία για την ασφαλή πρόσβαση τους σε δυσπρόσιτα σημεία λόγω των πλημμυρών, εξετάζουν τη στατικότητα όλων των πυλώνων στην ευρύτερη περιοχή. Η επισκόπηση των γραμμών μεταφοράς γίνεται ταυτόχρονα με drones και στις πλημμυρισμένες περιοχές στις οποίες υπάρχουν γραμμές μεταφοράς εκτός λειτουργίας η μηχανική κατάσταση των πυλώνων εξετάζεται με ελικόπτερα.

(Αναδημοσίευση από το insider.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου