Στο capital market day που θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση του deal στην Ρουμανία, θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του νέου, επικαιροποιημένου Business Plan της ΔΕΗ.
Σε αυτό, οι επενδύσεις για την περίοδο 2023-2027 θα είναι υψηλότερες των 9 δισ που προβλέπει το υφιστάμενο, αυτό της
περιόδου 2022 – 2026, με έμφαση στις ΑΠΕ και φυσικά στο retail, το μεγάλο πλέον διακύβευμα για την επιχείρηση. Το ακριβές ύψος του επενδυτικού πλάνου θα αποφασιστεί μέσα στον Οκτώβριο και ενώ νωρίτερα η διοίκηση φιλοδοξεί να έχει κλείσει την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στην Ρουμανία, όπου εκκρεμούν μια σειρά από γενικές συνελεύσεις και διαδικασίες. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ, να έχει πάρει στα χέρια τις μετοχές της Enel, όπως λένε στελέχη της, τα οποία είχαν πρόσφατα συναντήσεις στην γείτονα με την κυβέρνηση Τσολάκου,Σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση θέλει το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο να περιλαμβάνει και τα νέα δεδομένα της εξαγοράς στη Ρουμανία, τα οποία αυξάνουν ουσιαστικά τις οικονομικές της επιδόσεις, και της επιτρέπουν να θέσει νέους στόχους εντός Ελλάδα, αλλά κυρίως στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επενδύσεις στο νέο Business Plan θα είναι πάνω από 1,9 δισ ευρώ ανά έτος και εκτός από τις ΑΠΕ, το βάρος θα πέφτει στο σκέλος του λιανεμπορίου, όπου η επιχείρηση δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της να εξαγοράσει την Κωτσόβολος (93 καταστήματα πανελλαδικά) ή κάποια άλλη μεγάλη αλυσίδα με έτοιμο δίκτυο σημείων πώλησης και logistics.
Στο νέο στρατηγικό της σχέδιο θα υπάρχουν συγκεκριμένα τρεις πυλώνες, η εφαρμογή του «Green deal» στην ηλεκτροπαραγωγή, η ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσματικότητα (Digitalization & Operational Efficiency) και η επέκταση σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας με πελατοκεντρική προσέγγιση (Customer centricity).
Σε αυτή την φάση βρίσκεται η ΔΕΗ, η οποία έχει βάλει φέτος πλώρη για 1,2 δισ ευρώ EBITDA, όπως είχε αναφέρει τον Αύγουστο στους αναλυτές, ο επικεφαλής της Γιώργος Στάσσης, και ενώ «πράσινα» έργα ύψους 1,6 GW βρίσκονται σε λειτουργία και στο στάδιο της κατασκευής.
Σύμφωνα με όσα είχε πει ο δευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου, τα 228 MW είναι νέα έργα σε λειτουργία, για έργα 451 MW έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης αναδόχου για την κατασκευή τους, τα συστήματα αποθήκευσης υπολογίζονται σε 100 MW, για έργα 250 MW έχουν εξασφαλιστεί οι όροι σύνδεσης και για έργα ΑΠΕ 640 MW έχουν ολοκληρωθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και βρίσκονται στην αναμονή για τους όρους σύνδεσης. Έτσι από τώρα έχει εξασφαλιστεί η ισχύς του 30% του στόχου που έχει τεθεί για το 2026 που είναι τα 5,1 GW.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου