Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Προκλητικά πάρτι σε ΔΕΗ, τράπεζες και Δημόσιο. Θεαματικές και κοινωνικά προκλητικές αυξήσεις αποδοχών για διευθυντικά στελέχη και δωρεές μετοχών

 Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) | Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) | Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)

Η ΔΕΗ αυξάνει σε προκλητικά επίπεδα τις αποδοχές των μελών του Δ.Σ. και επαναγόρασε μετοχές της αξίας 132 εκατ. ευρώ για να τις παραχωρήσει δωρεάν (stock awards) σε διευρυμένο κύκλο στελεχών της μέχρι το 2025 σε 4 κυλιόμενους κύκλους 
● Εθνική και Πειραιώς επαναγοράζουν μετοχές για να δώσουν stock awards σε 137 στελέχη τους εκάστη 
● Τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Οικονομικών ανακοινώνουν αυξήσεις 45%-60% για τις νέες διοικήσεις των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών.

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2017, ο τότε τομεάρχης Ενέργειας της

Ν.Δ. και νυν υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας είχε κάνει πολύ θόρυβο για τα «αριστερά golden boys του ΣΥΡΙΖΑ», με αφορμή το γεγονός ότι ο τότε πρόεδρος και ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ αξιοποίησαν νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για να εκταμιεύσουν αναδρομικά για όλο το 2016 ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ «πατώντας» πάνω σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οκτώ χρόνια αργότερα, είναι σε εξέλιξη ένα οργιώδες «πάρτι» για golden boys στη ΔΕΗ, τις τράπεζες αλλά και τον δημόσιο τομέα, με θεαματικές και κοινωνικά προκλητικές αυξήσεις αποδοχών για διευθυντικά στελέχη αλλά και, προκειμένου για τη ΔΕΗ και τις τράπεζες, με δωρεά μετοχών –ύστερα από προγράμματα επαναγοράς μετοχών– σε διευρυμένο κύκλο δεκάδων στελεχών. 

Οσο για τον δημόσιο τομέα, μια γεύση αναβάθμισης των διοικήσεων δημόσιων φορέων πήραμε πρόσφατα με την κοινή υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας οι αποδοχές των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών σε νοσοκομεία και ΥΠΕ αυξάνονται σε ποσοστά μεταξύ 80 και 90%.

Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα προκλητική, αφού οι σχετικές αποφάσεις της γενικής της συνέλευσης συνοδεύτηκαν και από… μέτρα «προστατευτισμού» υπέρ των μελών του Δ.Σ., καθώς προβλέπεται για πρώτη φορά ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης «για περιπτώσεις αγωγής, ποινικής δίωξης ή διοικητικών κυρώσεων ως αποτέλεσμα άσκησης των καθηκόντων τους». Είναι επίσης προκλητική διότι το Δημόσιο φρόντισε να απουσιάσει επί της ουσίας παντελώς από τη γενική συνέλευση της εταιρείας που αποφάσισε όλα αυτά.

ΔΕΗ: stock awards…

Πριν η γενική συνέλευση της ΔΕΗ αποφασίσει για τις νέες, «χρυσές» αμοιβές των μελών της διοίκησής της, είχε κάνει τον Αύγουστο «δωράκι» stock awards σε διευρυμένο κύκλο 112 κεντρικών στελεχών της. Συγκεκριμένα, διένειμε 695.887 μετοχές με τιμή κλεισίματος εκείνη την ημέρα 9,7 ευρώ και συνολική αξία του «πακέτου» 6,75 εκατ. ευρώ. Η προχθεσινή Γ.Σ. της ΔΕΗ ενέκρινε συνολικό πρόγραμμα 4 κυλιόμενων κύκλων παροχής stock awards μέχρι και το 2025. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με τα stock options, τα stock awards είναι δωρεάν παροχή.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι αυτές οι μετοχές προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο ιδί2ων μετοχών της ΔΕΗ που σχηματίζεται με τα διαδοχικά προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών της εταιρείας. Με απλά λόγια, σχηματίζουν χαρτοφυλάκιο μετοχών με επαναγορά μετοχών της εταιρείας και το δίνουν σαν μπόνους στα στελέχη τους…

Μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου 2023, η διοίκηση της ΔΕΗ είχε επαναγοράσει μετοχές συνολικής αξίας 132.809.574 ευρώ! Υπάρχει λοιπόν… stock για πλουσιοπάροχα stock awards ώς το 2025…

Μέτρα «ασυλίας»

Η Γ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε επίσης να τροποποιήσει το καταστατικό και στο πλαίσιο αυτό:

 Κατήργησε τη μία θέση εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας.
 Αποφάσισε να διευρύνει το επιχειρηματικό αντικείμενο της εταιρείας και σε άλλους τομείς πέραν της ενέργειας. Λίγο… εκπρόθεσμα βέβαια, αφού πρόσφατα υλοποίησε ήδη αυτή τη διεύρυνση αγοράζοντας την «Κωτσόβολος»…

Επειδή όλα αυτά, ιδίως η διεύρυνση των δραστηριοτήτων, εκτός από το ότι είναι μη ηθικά, μπορεί να δημιουργήσουν ενστάσεις και εγκλήσεις για παράτυπες πρακτικές της διοίκησης, η Γ.Σ. αποφάσισε να παράσχει στα μέλη της δωρεάν σύμβαση ασφάλισης αστικής ευθύνης στελεχών που θα καλύπτει «τις νομικές δαπάνες υπεράσπισης όσο και τις διάφορες χρηματικές καταβολές σε περιπτώσεις αγωγής, ποινικής δίωξης ή διοικητικών κυρώσεων εναντίον τους ως αποτέλεσμα της άσκησης των καθηκόντων τους». Η κάλυψη αυτή θα ισχύει… εφ’ όρου ζωής!

…και «χρυσές» αποδοχές

Ωστόσο, το «κυρίως πιάτο» αφορά τις αποδοχές των μελών του Δ.Σ., για τις οποίες η Γ.Σ. με πλειοψηφία 98% αποφάσισε νέο γενναίο «πακέτο» αύξησης των αποδοχών ύστερα από εκείνο του 2022 (κάθε χρόνο αυξάνουν τις αποδοχές τους!):

 Μεικτό ποσό 35.000 ευρώ ετησίως για συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.

 Μεικτό ποσό 1.000 ευρώ/συνεδρίαση Δ.Σ., με ανώτατο όριο τις 20.000 ευρώ ετησίως. Το 2022 το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 600 ευρώ/συνεδρίαση.

 Επιπρόσθετα, στα μη εκτελεστικά μέλη των επιτροπών του Δ.Σ. της εταιρείας καταβάλλεται: α) Για τον πρόεδρο της επιτροπής μεικτό ποσό ύψους 20.000 ευρώ ετησίως, έναντι 13.000 ευρώ πέρυσι (+53,84%) και 600 ευρώ/συνεδρίαση, έναντι 400 ευρώ πέρυσι (+50%). β) Για τα μέλη της επιτροπής 14.000 ευρώ ετησίως, έναντι 13.000 πέρυσι (+2επτά,2επτά%) και 600 ευρώ/συνεδρίαση, έναντι 400 ευρώ πέρυσι (+50%). Το συνολικό ποσό των ανωτέρω καταβολών συμμετοχής σε επιτροπές δεν μπορεί να υπερβαίνει για τον πρόεδρο τα 33.200 ευρώ ετησίως, έναντι 23.000 ευρώ πέρυσι (+44,34%) και τα 27.200 ευρώ ετησίως για κάθε μέλος επιτροπής, έναντι 23.000 ευρώ πέρυσι (+18,26%).

 Αυξήσεις προβλέπονται και στις αμοιβές συμμετοχής των χρυσοπληρωμένων τριών εκτελεστικών μελών, δηλαδή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και των δύο αναπληρωτών του, και συγκεκριμένα μεικτό ποσό 1.000/συνεδρίαση Δ.Σ., έναντι 600 ευρώ που προβλεπόταν το 2022 (+66,66%).

Εφόσον όλες αυτές οι «αναπροσαρμογές» αφορούν και τα επτά μη εκτελεστικά μέλη –μεταξύ των οποίων οι εκπρόσωποι του Δημοσίου (Υπερταμείο) αλλά και του ιδιώτη μετόχου CVC–, τότε το συνολικό ποσό των αυξήσεων κατ’ έτος πλησιάζει τα 600.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές αποδοχές του Δ.Σ. το 2022 ανήλθαν σε κάτι παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένες έναντι του 2019 κατά 210%!

Τράπεζες

Τον ίδιο δρόμο (επαναγορά μετοχών και παροχή stock awards σε ευρύτερο κύκλο διευθυντικών στελεχών) ακολούθησαν και οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς:

 Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα διαθέσει έως 13.720.727 μετοχές με τη διαδικασία των stock awards σε 137 στελέχη της.

 Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου τη δωρεάν παροχή, επίσης σε 137 στελέχη της, 1.307.585 μετοχών.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις πρόκειται για κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Στη συνέχεια, το σύνολο των μετόχων θα επωφεληθεί το 2024 από γενναίο μέρισμα. Οσο για τους εργαζόμενους, η καρτερία είναι ύψιστη αρετή…

Δημόσιο

Ομως δεν θα μείνουν παραπονεμένες και οι διοικήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων. Πρόσφατα, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Υγείας και Οικονομικών προβλέπεται θεαματική αύξηση των αποδοχών των διοικητών και υποδιοικητών νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών, οι οποίες θα αναδειχθούν βάσει του νόμου 5062/2023. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 45% έως 60%.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φρόντισε με διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις να αυξήσει τις αποδοχές των ανώτατων στελεχών δημόσιων οργανισμών σε επίπεδα golden boys - golden girls του δημόσιου τομέα.

 

www.efsyn.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου