Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Πόλεμος για τα τιμολόγια ρεύματος από ΔΕΗ και παρόχους. Φθηνότερη η ΔΕΗ στο «πράσινο» τιμολόγιο, στα κυμαινόμενα οι χαμηλότερες τιμές των ιδιωτικών εταιρειών


 Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, με τους εναλλακτικούς παρόχους να στρέφονται κατά του «πράσινου» τιμολογίου που καθιερώνει το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο μάλιστα θα δημιουργήσει μια «μαγική» εικόνα: η ΔΕΗ αναμένεται να γίνει ο φθηνότερος πάροχος της αγοράς σε αυτή την ειδική κατηγορία χρεώσεων, καθώς οι εναλλακτικοί πάροχοι επέλεξαν να μην μπουν σε

ανταγωνισμό στο «πράσινο» τιμολόγιο, αλλά να προσφέρουν τις χαμηλότερες χρεώσεις τους στα υπόλοιπα -σταθερά και κυμαινόμενα- προϊόντα τους.

Στο ειδικό τιμολόγιο («πράσινο» τιμολόγιο) που δημιούργησε το υπουργείο, χωρίς να έχει προταθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή, θα μεταπέσουν αυτόματα από την 1η Ιανουαρίου όσοι καταναλωτές (το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι πελάτες της ΔΕΗ) δεν επιλέξουν κάποιο από τα υπόλοιπα πακέτα που προσφέρονται στην αγορά. Σε αυτή την κατηγορία τιμολογίων θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης σύγκρισης των χρεώσεων, οι οποίες θα δημοσιεύονται στο site της Ρυθμιστικής Αρχής.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι θεωρούν ότι το «πράσινο» τιμολόγιο περιορίζει την εμπορική τους ελευθερία υπέρμετρα και ουσιαστικά βοηθά μόνο τη ΔΕΗ, η οποία έχει και τους περισσότερους «αδρανείς» συνδρομητές. Έτσι, οι πάροχοι αναμένεται να προσφέρουν υψηλές χρεώσεις για το «πράσινο» τιμολόγιο, ενώ αποθαρρύνουν τους πελάτες τους να το επιλέξουν, στέλνοντας ακόμη και ενημερωτικά μηνύματα όπου επισημαίνουν ότι είναι ακριβότερο από άλλα πακέτα.

Η απροθυμία των παρόχων να μπουν σε ανταγωνισμό στο «πράσινο» τιμολόγιο θα δημιουργήσει μια «μαγική» εικόνα στην αγορά, καθώς στη μόνη κατηγορία τιμολογίων όπου θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης σύγκρισης η ΔΕΗ θα γίνει για πρώτη φορά ο φθηνότερος πάροχος της αγοράς, ενώ μέχρι τώρα οι εναλλακτικοί πάροχοι πρόσφεραν χαμηλότερες τιμές από την κυρίαρχη εταιρεία της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες τιμές που ανακοινώθηκαν πριν την εφαρμογή του νέου συστήματος, για τον Δεκέμβριο 2023, η ΔΕΗ είχε σχεδόν διπλάσια χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες από την πιο φθηνή εταιρεία της αγοράς, όπως φαίνεται στον πίνακα.

Τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου 2023 (ευρώ/κιλοβατώρα)

Protergia    0,088
Watt+Volt    0,088
Volton    0,106
NRG    0,117
ΗΡΩΝ    0,139
ΕΛΙΝ    0,165
ΔΕΗ    0,17
Elpedison    0,175
ΖΕΝΙΘ    0,209
Φυσικό Αέριο    0,227

Όμως, με το «πράσινο» τιμολόγιο αυτή η εικόνα αλλάζει άρδην, με τη ΔΕΗ να γίνεται η φθηνότερη εταιρεία της αγοράς, χωρίς να έχει προχωρήσει σε κάποια σημαντική μείωση, επειδή οι ανταγωνιστικές εταιρείες «μποϋκοτάρουν» το «πράσινο» τιμολόγιο προσφέροντας ακριβές χρεώσεις, ώστε οι καταναλωτές να επιλέξουν άλλα, μη ρυθμιζόμενα προϊόντα.

Από τις παραμέτρους που γνωστοποίησαν οι πάροχοι στη ΡΑΑΕΥ προκύπτει ότι τιμή της ΔΕΗ θα είναι η χαμηλότερη στα 15,932 σεντς/κιλοβατώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Πρόκειται για μια χρέωση ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο (περίπου κατά 6%), που όμως θα δώσει την πρωτιά στη ΔΕΗ, αφού οι άλλοι τέσσερις μεγάλοι πάροχοι της αγοράς θα δώσουν τιμές για το «πράσινο» τιμολόγιο από 16,596 έως 20,572 σεντς/ κιλοβατώρα.

Οι καταναλωτές που δεν θα «πέσουν» αυτόματα στο «πράσινο» τιμολόγιο έχουν τη δυνατότητα επιλογής από άλλα «πακέτα» χρεώσεων από τους παρόχους. Στα πακέτα κυμαινόμενης τιμολόγησης, αναφέρουν πηγές των εναλλακτικών παρόχων, οι χρεώσεις που θα δοθούν θα είναι αρκετά χαμηλότερες από το «πράσινο» τιμολόγιο -σύμφωνα με επιστολές που εστάλησαν σε καταναλωτές, οι διαφορές ξεπερνούν το 10%. Τα προϊόντα σταθερής χρέωσης θα είναι τα ακριβότερα, αλλά θα εξασφαλίζουν σταθερότητα στον καταναλωτή για μεγάλη χρονική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα είδη των νέων τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος είναι:

Μπλε: σταθερά

Είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Πράσινα: ειδικό τιμολόγιο κοινό για όλους τους παρόχους

Την 1 Ιανουαρίου του 2024 όλοι οι καταναλωτές που δεν θα έχουν επιλέξει διαφορετικό τιμολόγιο θα μεταπέσουν στο ειδικό του εκάστοτε προμηθευτή, το οποίο είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους και διευκολύνει έτσι τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφορία των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών. Την 1 κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ.

Κίτρινα: κυμαινόμενα

Είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

i. με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και

ii. με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων)

Πορτοκαλί: δυναμικά

Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

 

www.sofokleousin.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου