Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Τα επόμενα βήματα για το φτηνό ρεύμα – Ο γρίφος των σταθερών τιμολογίων και οι νομοθετικές παρεμβάσεις

Εύοσμος: Ο Δήμος αναζητά 4,5 εκατομμύρια για να διώξει τους πυλώνες της ΔΕΗ  - Energymag.gr

Υπό μεγάλη πίεση χρόνου και με τους λογαριασμούς του ρεύματος να ετοιμάζονται να “φουσκώσουν” εκ νέου μαζί με την άνοδο των θερμοκρασιών και την συνακόλουθη χρήση κλιματιστικών, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσπαθεί να λύσει τον “γόρδιο δεσμό” εφαρμογής του νέου μηχανισμού μείωσης των τιμών στο

ρεύμα.

Μετά την πρώτη κατ’ ιδίαν (είχαν προηγηθεί πολλές μέσω τηλεδιάσκεψης) συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε σε μεγάλο βαθμό το τοπίο σε σχέση με τα επόμενα βήματα, έμειναν ωστόσο ακόμα και πολλά θολά σημεία.

Τα επόμενα βήματα

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι την την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή λιγότερο από μήνα από την εφαρμογή του μέτρου, θα πρέπει να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.

Αυτό που επίσης ξεκαθαρίσθηκε είναι ότι ο μηχανισμός δεν πρέπει να επηρεάσει τους όρους της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο σκέλος της παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά έχει ως στόχο να μειώσει το κόστος με το οποίο προμηθεύονται ρεύμα οι πάροχοι, οι οποίοι θα μεταφέρουν αυτή τη μείωση στα τιμολόγια λιανικής.

Για αυτό τον σκοπό, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν θα αμείβονται πλέον με βάση την ακριβότερη προσφορά στο σύστημα, αλλά σε συνάρτηση του λειτουργικού τους κόστους με την προσθήκη ενός μικρού εύλογου κόστους. Για τις θερμοηλεκτρικές μονάδες, που ένα μέρος του κόστους τους εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες (τιμή αερίου και δικαιωμάτων ρύπων για τους σταθμούς αερίου και τιμή ρύπων για τις λιγνιτικές), το κόστος αυτό θα επαναπροσδιορίζεται σε ημερήσια βάση.

Επ αυτών θα πρέπει να προωθηθεί η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την επιβολή ανώτατης αποζημίωσης ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής και η οποία αναμένεται να κατατεθεί σύντομα σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια.

Έτσι, οι προμηθευτές θα εξασφαλίζουν ενέργεια από τη χονδρεμπορική αγορά με κόστος που θα προσδιορίζεται από τη μεσοσταθμική τιμή των αμοιβών των μονάδων που συμμετέχουν κάθε φορά στο μείγμα

Το πλαφόν

Προβλέπεται η επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους.

Η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Ο δεύτερος κόφτης

Για να περιορισθούν ακόμη περισσότερο οι λιανικές τιμές, στα επιθυμητά επίπεδα, ο δεύτερος «κόφτης» θα είναι η παροχή επιδότησης στα τιμολόγια λιανικής, με την οποία θα απορροφάται η διαφορά που απομένει ανάμεσα σε αυτά τα επίπεδα και το κόστος προμήθειας των εταιρειών.

Όπως υπενθυμίστηκε στην χτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείου, “το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την ενεργειακή κρίσης που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προβλέπει την επιβολή έμμεσου πλαφόν και στη λιανική αγορά, με την επιπλέον επιδότηση των λογαριασμών”.

Θα χρειαστεί, επίσης, απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Με την εφαρμογή όλων των παραπάνω βημάτων, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα τιμολόγια ρεύματος όχι μόνο θα ελαττωθούν δραστικά, αλλά και θα κινούνται πλέον σε σχετικά σταθερά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι θα πάψει πλέον να υφίσταται ο ρόλος των ρητρών αναπροσαρμογής, για την αυξομείωση των λιανικών τιμών με βάση το χονδρεμπορικό κόστος

Ο γρίφος των σταθερών

Σε εκκρεμότητα παραμένει τι θα συμβεί με τους πάνω από 500.000 καταναλωτές με σταθερά τιμολόγια, τα οποία είναι πλέον ακριβότερα από τα κυμαινόμενα.

Σε πολλά από αυτά τα τιμολόγια η τελική τιμή της kWh κυμαίνεται από 0,23 έως 0,25 ευρώ και είναι ήδη ακριβότερη από την τιμή στα κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία διαμορφώθηκαν μεσοσταθμικά σε 0,21 ευρώ/kWh τον περασμένο μήνα, μετά τις κρατικές επιδοτήσεις.

Με την επέκταση των επιδοτήσεων σε όλες τις παροχές και για καταναλώσεις άνω των 300 kWh τον μήνα, η τελική τιμή στη λιανική αγορά αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερα στα κυμαινόμενα τιμολόγια, αυξάνοντας το χάσμα με τα σταθερά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ξεκάθαρη εικόνα για τη στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί και αναμένεται να ζητήσει από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να αναπροσαρμόσουν τις χρεώσεις στα σταθερά τιμολόγια.

 

  

 energymag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου