Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

ΔΕΗ: Κλείδωσε η ημερομηνία – Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής

ΔΕΗ: Κλείδωσε η ημερομηνία - Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής

ΔΕΗ: Ερχεται μεγάλη ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ανακοινώθηκε ότι σύντομα μπαίνει τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αφορά, τόσο τη ΔΕΗ, αλλά και τους υπόλοιπους

παρόχους ενέργειας!

«Από τον Ιούλιο καταργείται η ρήτρα που πραγματικά επιβάρυνε τους Έλληνες πολίτες, εν μέρει θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο κομμάτι θα καλύπτεται από τα μέτρα και τους πόρους που θα προκύψουν».

Αυτό επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στις επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τονίζοντας πως έχουν ήδη ληφθεί μέτρα στήριξης ύψους 4 δισ. ευρώ από την αρχή της ενεργειακής κρίσης και «τώρα υιοθετήθηκαν άλλα μέτρα, ύψους 3,5 δισ. για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά.

Πρέπει και να θυμόμαστε και τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης στην οποία βρισκόμαστε».

Αναφέρθηκε στα υπερκέρδη των εταιρειών παροχής ενέργειας λέγοντας πως αυτές θα επιστρέψουν στον καταναλωτή, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει χώρα που έχει επιβάλει τόσο υψηλό φόρο στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας, όσο η Ελλάδα».

Για την μείωση του ΦΠΑ ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «είναι καλύτερο να υπάρχει στόχευση στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας και αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Η μείωση του ΦΠΑ θα είναι ένα οριζόντιο μέτρο, που θα ωφελεί και αυτούς που δεν έχουν πραγματικά ανάγκη. Το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, την μεσαία τάξη».

«Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που έχουμε την ρήτρα απαγόρευσης της αύξησης του ποσοστού κέρδους, από όταν άρχισε η κρίση.

Τα πρατήρια ελέγχονται και δεν επιτρέπεται να υπερβούν το ποσοστό κέρδους που είχαν πριν από την έναρξη της κρίσης. Έχουμε κλείσει πρατήρια εν λειτουργία, όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες.

Κάνουμε εκατοντάδες ελέγχους καθημερινά. Παράλληλα, υπάρχει και η ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού που κάνει ελέγχους στην αγορά για εναρμονισμένες πρακτικές», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Ρεύμα: Ενεργειακή κρίση: Όφελος για 1 εκατ. νοικοκυριά από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις

Να ανακουφίσει, και αναδρομικά, τους πολίτες που είδαν υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, επιδιώκει η κυβέρνηση με το πλέγμα των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΕΗ: Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σκοπός και βασικά στοιχεία των σημερινών ανακοινώσεων, είναι:

1. Περαιτέρω ανακούφιση και με αναδρομικότητα όλους τους πολίτες που είδαν υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια τους από τον Δεκέμβριο εως τον Μάιο και πως διαμορφώνονται οι προσθετες ενισχυσεις για κυριες και δευτερευουσες κατοικιες έως τον Ιούνιο. η Πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων τις οποίες έχει υποστεί από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο.

Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα.

Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους.

Τα μέτρα πλέον με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους αυτή τη φορά, στοχεύουν και στη σημαντική ανακούφιση της μεσαίας τάξης.

2. Παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, χονδρική και λιανική, με έναν μόνιμο και δίκαιο τρόπο που θα εξορθολογίσει την αγορά και θα σταθεροποιήσει τις τιμές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί από τον Ιούλιο με δική της πρωτοβουλία ένα σύστημα που κόβει τον γόρδιο δεσμό μεταξύ των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Με μια διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας θέτουμε έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής και σταθεροποιούμε τις τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες.

Αναστέλλουμε έτσι, για όσο διαρκεί αυτό το σχήμα, τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής και κόβουμε μαχαίρι τα συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

 

newsme.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου