Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

«Αγκάθια» για την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φέρνει η νέα εργαλειοθήκη της Κομισιόν


Δύσκολη εκτιμάται ότι θα είναι η διαδικασία για την έγκριση από την Κομισιόν της ελληνικής πρότασης που προβλέπει την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών μέσα από τον καθορισμό τιμών αναφοράς ανά τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το σχέδιο της Κομισιόν για νέα

«εργαλειοθήκη» που διέρρευσε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα τουλάχιστον με την ανάγνωση που κάνουν πηγές της αγοράς.

Αντίθετα, κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στην πρώτη ενημερωτική τηλεδιάσκεψη του ΥΠΕΝ με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου παρουσιάστηκε η δέσμη μέτρων που έχει αποφασίσει και εξαγγείλλει η ελληνική πλευρά, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι τα μέτρα θα λάβουν πράσινο φως από τους κοινοτικούς.

Στο σχέδιο κειμένου της Ευρ. Επιτροπής που περιλαμβάνει τα νέα προτεινόμενα προς τα κράτη – μέλη  μέτρα της εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους γίνεται αναφορά σχετικά με τη δυνατότητα παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος είτε με επιδότηση είτε με τιμές αναφοράς στα κόστη εισροών ανά τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το κοινοτικό σχέδιο φανερώνεται εμμέσως πλην σαφώς πως τον πρώτο λόγο για την έγκριση τέτοιου μέτρου έχει η DG COMP. Και αυτό καθώς ανοίγει ζητήματα διασφάλισης του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα η Ευρ. Επιτροπή υπογραμμίζει πως για την υιοθέτηση από ένα κράτος – μέλος τέτοιου μέτρου θα πρέπει:

·      Να μην υπάρχουν περιορισμοί στις διασυνοριακές εξαγωγές ρεύματος

·      Να τηρούνται οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

·      Να υπάρχει διαβούλευση με τα θιγόμενα γειτονικά κράτη αλλά και τα ενδιαφερόμενα μέρη της αγοράς.

·      Να αποφεύγεται η τιμωρία… των συμμετεχόντων στην αγορά που εξασφάλιζαν την ηλεκτρική τους ενέργεια με προθεσμιακές συμβάσεις και

·      Να συνοδεύεται και από μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως το σχέδιο της από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από τις ενστάσεις της Ευρ. Επιτροπής, ενώ και πηγές που δούλεψαν τη συγκεκριμένη παρέμβαση σημειώνουν ότι το περιεχόμενό της και η εφαρμογή της δεν προκαλούν πρόβλημα στην αρχιτεκτονική του Target Model αλλά και στον ανταγωνισμό.

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου