Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

«Καίει» το ρεύμα: Το αποτέλεσμα – έκπληξη της πρώτης δημοσκόπησης μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Ώρα ανακοινώσεων: Μεγάλη ανατροπή στα μέτρα απ’ τον Κυριάκο…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε νέα μέτρα για την απορρόφηση του μεγαλύτερου ποσοστού των αυξήσεων των τιμών στο ρεύμα.

Η ραγδαία άνοδος στις τιμές των λογαριασμών, που οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με τις διεθνείς

εξελίξεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που αναγκάζονται να καταβάλλουν ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε νέα μέτρα για την απορρόφηση του μεγαλύτερου ποσοστού των αυξήσεων των τιμών στο ρεύμα, σε βαθμό που φτάνει και το 80%. Μάλιστα, προβλέπεται και αναδρομική επιστροφή των ποσών που κατέβαλλαν οι πολίτες, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 600 ευρώ, εφόσον ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις.

Μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων από δημοσκόπηση της GPO προκύπτει πως μειώνεται η «ψαλίδα» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει άνοδο της τάξεως του 0,6%, ενώ το κυβερνών κόμμα χάνει μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Οικονομικού Βαρομέτρου της ίδιας εταιρείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε για το powergame.gr η ΝΔ προηγείται με 30,8% (έναντι 31,8% της μέτρησης του Μαρτίου), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,8% (έναντι 22,2% της μέτρησης Μαρτίου). Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει το 12,6% των προτιμήσεων, καταγράφοντας μια πτώση 1,2% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Οι όποιες απώλειες φαίνεται ότι κατανέμονται στα μικρότερα κόμματα. Έτσι το ΚΚΕ έχει το 5,9% των προτιμήσεων (5,5%), η Ελληνική Λύση το 4,6% (4,1), το ΜέΡΑ25 το 2,4% (2,3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα το 1,9% (1,7%) ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 4,4% (3,1%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 10,6%-δεν εμφανίζει δηλαδή αξιόλογη διακύμανση- ενώ λευκό επιλέγει το 1,4% με το 2,6% να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία – όπως το επανέλαβε και ο πρωθυπουργός στο Συνέδριο της ΝΔ, ναι μεν η πλειοψηφία, το 54%, απαντά καταφατικά. Ωστόσο, ένα ισχυρό ποσοστό (40,3%) θεωρεί ότι πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ποικιλία απόψεων διατυπώνεται και στο ερώτημα, τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Το 28,9% επιλέγει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 15,8% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά οι συνδυασμοί σχημάτων συνεργασίας.

 

instanews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου