Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Πρόταση της ΡΑΕ προς την κυβέρνηση για νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιστραφούν 67 εκατ. ευρώ από τους παραγωγούς στους προμηθευτές ρεύματος


Την επιστροφή από τους ηλεκτροπαραγωγούς (εκτός εκείνων των ΑΠΕ) προς τους προμηθευτές, ποσού που συνολικά ανέρχεται στα 67 εκατ. ευρώ, και αφορά «αδόκητα» έσοδα που είχαν από την αγορά εξισορρόπησης κατά την έναρξη λειτουργίας του target model και συγκεκριμένα στο διάστημα Νοεμβρίου 2020-Φεβρουάριος 2021, θεωρεί σκόπιμη η ΡΑΕ.

Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, πράγμα που

έχει εισηγηθεί προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΡΑΕ, και μάλιστα έχει εκπονήσει προσχέδιο σχετικής διάταξης, το οποίο συμπεριέλαβε και στο πρόσφατο πόρισμα που παρέδωσε στην κυβέρνηση για τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών.

Τα ποσά που θα επιστραφούν στους προμηθευτές, θα είναι δύο κατηγοριών:

Εκείνα που αφορούν εταιρείες οι οποίες είχαν μετακυλίσει το υπερβάλλον κόστος στους καταναλωτές – πελάτες τους. Σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα δεν θα μπούν καθόλου στα ταμεία των εταιρειών προμήθειας, αλλά θα οδεύσουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να αξιοποιηθούν για την ελάφρυνση των καταναλωτών μέσω των επιδοτήσεων.

Εκείνα που αφορούν εταιρείες που δεν είχαν μετακυλίσει το κόστος στους πελάτες τους (πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, για τη ΔΕΗ και την Volterra). Σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα που θα επιστραφούν θα μπούν κανονικά στα ταμεία των εταιρειών.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ οι ηλεκτροπαραγωγοί εισέπραξαν περί τα 67 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή τους στην Αγορά Εξισορρόπησης κατά το επίμαχο διάστημα, εξαιτίας χειρισμών από τους συμμετέχοντες στην Αγορά, που εκτόξευσαν το κόστος της εξισορρόπησης με αποτέλεσμα να αποκομίσουν ωφέλεια που «δεν συνιστά “δίκαιη” αντιστάθμιση για πραγματικά παρασχεθείσα υπηρεσία».

Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό η ΡΑΕ είχε συζητήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, προς την οποία είχε υποβάλει το αίτημα για τον μηχανισμό claw-back, ο οποίος ενεργοποιείται εφόσον τα έσοδα των παρόχων υπηρεσιών εξισορρόπησης υπερβαίνουν τις αποζημιώσεις από τον μεταβατικό μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας. Η DG Comp συμφώνησε, συνεπώς, οι παραγωγοί θα πρέπει να επιστρέψουν αυτά τα ποσά όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση.

 

Θοδωρής Παναγούλης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου